Galaţiul a rămas fără formulare pentru programul naţional de screening împotriva cancerului de col uterin

Galaţiul a rămas fără formulare pentru programul naţional de screening împotriva cancerului de col uterin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a epuizat formulare de analize destinate programului naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Acestea au fost distribuite către cele trei spitale din Galaţi care iau deja parte la program. Este vorba despre Maternitatea „Bunavestire”, despre Spitalul CFR şi despre Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor. „Deşi noi am epuizat stocul, medicii de familie mai au încă formulare. Astfel, pacientele care vin să se testeze gratuit nu sunt afectate”, explică directorul executiv al DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea. Din luna octombrie a anului trecut şi până în prezent, 2.434 de gălăţence au făcut testul Papanicolau. Rezultatele au venit pentru 1.878 dintre aceste paciente. Au fost depistate trei cazuri de cancer de col uterin, toate în fază incipientă, atunci când boala este perfect tratabilă. Totuşi, în ceea ce priveşte numărul femeilor care s-au arătat interesate de testările gratuite, programul nu s-a desfăşurat până acum aşa cum se preconizase, a precizat dr. Boldea.

Alte două spitale, cel din Tecuci şi Judeţeanul, vor intra în program în primele luni ale acestui an. Spitalul din Tecuci a primit deja validarea, în vreme ce "Sf. Ap. Andrei" aşteaptă încă răspunsul de la Bucureşti. „Până ce testările vor începe şi la aceste două instituţii sanitare, formularele împărţite vor fi suficiente. Noi am făcut deja o nouă cerere către minister, dar aşteptăm acum răspunsul”, adaugă şeful DSP Galaţi.

Probleme de gestionare

Pentru că nu s-a făcut o corelaţie între numărul de formulare date de medicii de familie şi posibilităţile de testare ale spitalelor din Galaţi, multe gălăţence se află în situaţia de a primi rezultatele la teste cu câteva luni întârziere. „Vrem ca pe viitor astfel de situaţii să nu se mai repete. Dosarul trebuie să fie închis la cel mult o lună după ce datele femeii examinate au fost introduse”, concluzionează sursa noastră.

Citit 1678 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2013 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.