Psoriazisul - o boală care nu se poate vindeca definitiv

Psoriazisul - o boală care nu se poate vindeca definitiv
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Psoriazisul se manifestă, de regulă, prin apariţia pe piele a unor pete roşii, uneori acoperite cu coji (scuame) albe. Netratată, afecţiunea poate da naştere şi unor complicaţii, cum ar fi artrita psoriazică. Mai multe informaţii despre această boală ne-a dat dr. Valentina Adochiţei (foto), medic primar dermatolog.

Cum şi când apare boala

„Erupţiile cauzate de psoriazis apar, în marea lor majoritate, iarna. Psoriazisul este o boală a stresului, a sezonului rece şi a infecţiilor.

În cele mai multe dintre cazuri, vorbim despre forma vulgară a bolii, cu erupţii care se întind pe circa 10 - 20 la sută din piele. Ele pot apărea practic oriunde - pe scalp, în zona palmo-plantară etc”.

„Boala are o componentă genetică, deci se poate moşteni. Un rol important în apariţia bolii îl au, însă, şi factorii declanşatori - stresul, consumul exagerat de alcool, fumatul, infecţiile extrem de diverse sau medicamentele.

Factorul principal rămâne, însă, stresul. Chiar şi copiii de grădiniţă sau de clasa I pot avea această problemă. Până nu demult, boala se declanşa la pacienţii de vârstă adultă. În prezent, însă, pacienţii cu vârste mici sunt din ce în ce mai afectaţi de psoriazis. Acest fapt trebuie să fie un semnal de alarmă.

Ca în cazul oricărei afecţiuni de acest gen, e mai bine să previi decât să tratezi, din cauză că psoriazisul este o boală care nu se poate vindeca definitiv - se poate vindeca doar puseul, cu leziunile care au apărut”, ne-a explicat d-na dr. Adochiţei.

Automedicaţia - un risc!

Chiar dacă mulţi dintre bolnavi sunt tentaţi să apeleze la automedicaţie, trebuie să ţineţi cont de faptul că, procedând astfel, vă asumaţi riscuri foarte mari privind propria sănătate.

Dr. Valentina Adochiţei ne-a explicat că „în 90 la sută din cazuri, avem de-a face cu forme uşoare şi medii ale afecţiunii, care se pot stăpâni cu tratamente locale. Este bine, însă, ca acestea să fie administrate la recomandarea şi sub supravegherea medicului de specialitate, pentru că, în majoritatea cazurilor, schemele de tratament sunt bazate pe produse cortizonice. Şi, după cum ştie deja toată lumea, aceste medicamente ar putea avea şi efecte secundare notabile”.

Uneori, însă, este nevoie de scheme mai ample de tratament.  „Există şi circa 10 la sută dintre pacienţi în cazul cărora tratamentul local nu este suficient.

Se poate apela la terapia biologică - foarte la modă, dar şi foarte bună pentru că stăpâneşte formele grave de psoriazis - deşi există studii care indică posibilitatea declanşării tuberculozei, uneori chiar a formelor galopante şi a leucemiilor. Terapiile de acest fel pot scădea imunitatea organismului. Deci, ele sunt săbii cu două tăişuri”, ne-a spus medicul specialist.

Există, totuşi, şi alte metode de tratament local. „Nu e vorba numai despre produsele cortizonice, deşi ele sunt majoritare. În ultimul timp se folosesc şi ultravioletele.

S-au utilizat, în anii anteriori, ultraviolete de tip A (UVA). Acum se apelează la ultravioletele de tip B (UVB), cu bandă îngustă. Acest tratament poate fi utilizat şi în cazul pacienţilor cu vârste mici”, ne-a explicat medicul dermatolog.

Stilul de viaţă contează

Şi stilul de viaţă contează foarte mult. E indicat să evitaţi stresul şi toţi ceilalţi factori care declanşează boala. În plus, „este extrem de util pentru bolnavii de psoriazis ca în sezonul cald să încerce să respecte cea mai veche recomandare în această boală - cura helio-marină. O cură de 18 zile de soare şi mare înseamnă şanse foarte mari ca în sezonul rece bolnavii să nu aibă probleme”, apreciază d-na dr. Adochiţei.

Psoriazisul trebuie, deci, prevenit, iar în cazul în care apare, tratat corespunzător. Nu este o boală contagioasă, dar acest lucru nu înseamnă că activităţile dumneavoastră sociale şi profesionale nu pot avea de suferit, de pe urma erupţiilor şi a eventualelor complicaţii care pot apărea.

Citit 10725 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.