Hram în Parohia "Sfinţii Trei Ierarhi", astăzi, în Mazepa II

Hram în Parohia "Sfinţii Trei Ierarhi", astăzi, în Mazepa II
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Parohia "Sfinţii Trei Ierarhi" este astăzi în sărbătoare. Sunt prăznuiţi cei trei ocrotitori ai comunităţii din Mazepa II: Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

De la Sărbătorile Andreiene 2012, parohia îi are ca ocrotitori şi pe Sfinţii Patapie şi Luca al Crimeii. Astăzi, va fi slujbă arhierească la care suntem aşteptaţi cu toţii.

Sfinţii Trei Ierarhi - Vasile, Grigorie şi Ioan

„Care dintre aceştia (Trei Ierahi) este mai mare?”, se întrebau la sfârşitul veacului al XI-lea creştinii din Bizanţ. Unii îi dădeau întâietate Sfântului Vasile (330-379), alţii Sfântului Grigorie de Nazianz (329-390), zis Teologul, şi alţii îl considerau mai mare pe Sfântul Ioan Gură de Aur (354-407). „După cum vezi, la Dumnezeu suntem una şi nicio vrajbă nu este între noi... Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, porunceşte-le celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi! Că nevoinţa noastră a fost, cât am fost în viaţă, să împăcăm pe oameni şi să aducem în lume pace şi unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la toţi trei într-o singură zi. Şi înştiinţează cu aceasta pe creştini că noi - în faţa lui Dumnezeu - una suntem”; acesta a fost răspunsul primit, în vis, de Episcopul Ioan al Euhaitelor. În 1081, Episcopul Ioan a făcut cunoscută dorinţa lor - "Stâlpi şi Dascăli ai Bisericii”, şi a stabilit ca ziua de 30 ianuarie să fie praznicul celor Trei Ierarhi.

Marele Vasile în timpul vieţii pământeşti a mărturisit prin fapta sa de milostenie Cuvântul Scripturii şi de aici i s-a spus „mâna care lucrează”. El a înfiinţat primele „Vasiliade”, acele centre sociale pentru săraci, văduve şi orfane. Mintea care cugetă este Sfântul Grigorie Teologul, fost Patriarh Ecumenic. Sfântul Ioan - „cel cu Gură de Aur” - a fost model de slujire preoţească.

Citit 2090 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2013 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.