Cu sinuzita la medic!

Cu sinuzita la medic!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vremea rece şi umedă cu vânt puternic pe care trebuie să o suportăm zilele acestea nu creşte doar riscul de infectarea cu virusuri gripale. Pot apărea totodată şi alte infecţii de diverse naturi ale căilor respiratorii.

Printre afecţiunile de acest fel cu incidenţă crescută se numără şi sinuzitele. Adesea, bolnavii de sinuzite - infecţii ale membranei mucoase din interiorul nărilor şi sinusurilor - acuză dureri locale: la nivelul nasului, obrajilor şi danturii, la nivelul frunţii sau în zona ochilor. De asemenea, sinuzita îi poate răpi bolnavului din sensibilitatea gustativă şi olfactivă, în poate cauza dureri de cap şi respiraţie urât mirositoare.

Tusea productivă şi secreţiile nazale sunt alte posibile semne ale sinuzitei. Putem vorbi despre sinuzită acută, cu evoluţie rapidă, din cauza unei infecţii virale, dar şi despre o formă cronică, care poate fi cauzată de o infecţie fungică sau bacteriană.

Există mai mulţi factori care favorizează apariţia sinuzitei. Asupra unora dintre aceştia, cum ar fi polipii nazali, tumorile, deviaţiile de sept şi rupturile la nivelul oaselor nasului putem acţiona cu mai mare greutate, numai în anumite situaţii şi doar chirurgical.

Există însă şi altă clasă de factori, cum ar fi fumatul, expunerea la frig şi umezeală sau trecerea bruscă şi repetată de la cald la frig, folosirea în exces a spray-urilor nazale decongestionante etc. care ar putea duce la apariţia unei sinuzite.

Important este ca în momentul în care suspectaţi instalarea unei astfel de infecţii, să vă prezentaţi de urgenţă la medic. Acesta vă va spune de care dintre eventualii factori de risc enunţaţi trebuie să vă feriţi în mod deosebit şi vă va alcătui o schemă de tratament.

Specialiştii afirmă că până la două treimi din populaţie ajunge să sufere la un moment dat de pe urma unei sinuzite acute. Uneori, în astfel de cazuri nu este nevoie de tratament antibiotic. Totuşi, prezenţa la medic este absolut necesară, dat fiind faptul că disconfortul creat de afecţiune poate fi unul major, care să îl împiedice pe bolnav să îşi desfăşoare activităţile într-un ritm normal.

Cu îndrumare medicală, ar trebui să scăpaţi de infecţie în circa două săptămâni. În cazul sinuzitei cronice, tratamentul de specialitate durează de regulă mai mult, ajungând şi până la două luni. Îndepărtarea factorilor de risc legaţi de stilul de viaţă scad, în mod evident, perioada de vindecare.

În cazul formelor mai severe ale bolii, care nu mai răspund la tratamentele medicamentoase, se poate apela la intervenţia chirurgicală, deşi există mulţi specialişti care recurg la această formă de tratament doar în ultimă instanţă.

Până să ajungeţi la medic, v-aţi putea aplica, la nivelul sinusurilor, comprese călduţe. Este indicat, în acelaşi timp, să nu petreceţi mult timp în frig şi să evitaţi, pe cât posibil, aerul încărcat cu praf sau alte particule iritante.

Dacă doriţi să reduceţi durerile, febra şi starea de disconfort, nu o faceţi prin administrarea de antibiotice. Luate incorect, în lipsa unei scheme precise de tratament, ar putea să vă facă mai mult rău decât bine.

Citit 950 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.