Din luna martie, vom plăti parţial spitalizarea
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Din luna martie, vom plăti parţial spitalizarea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ultimele negocieri purtate între oficialii români şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ţara noastră, Guvernul va introduce sistemul de coplată pentru fiecare caz spitalizat, de la începutul lunii martie. Noţiunea de coplată există în acordul cu FMI încă din anul 2009, însă, până în prezent, a fost amânată. Ministerul Sănătăţii speră astfel să reducă numărul de internări nejustificate în spitale şi să încurajeze tratarea pacienţilor în ambulatorii. Ce nu se ştie însă exact este suma pe care va trebui să o plătim. În timp ce partea română vehiculează plata a 10 lei la externarea din spital, şeful delegaţiei FMI în România, Erik de Vrijer, înclină spre plata a câte 10 lei pentru fiecare zi petrecută în spital, spunând că o sumă prea mică pentru coplată va arunca toată chestiunea în derizoriu.

Ce va rămâne gratuit

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriul de specialitate (consultaţiile în policlinicile spitalelor), medicinei de familie sau în cazul analizelor medicale, şi nici persoanelor exceptate prin lege - copii, gravide, pensionari cu venituri de sub 740 de lei pe lună, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veterani de război, precizează, într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii (MS). Eugen Nicolăescu a declarat, la începutul acestei săptămâni, că măsura nu va fi una definitivă, ci că va ţine doar până la redresarea financiară a sistemului de Sănătate românesc. Rămâne însă de văzut cum o astfel de sumă va putea rezolva problemele unui sistem sanitar în care banii cheltuiţi pentru fiecare caz spitalizat sunt, în medie, de zeci de ori mai mulţi.

Un alt aspect care nu pare să fi fost în luat în calcul de niciuna dintre părţi este eventuala supraaglomerare a unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe, în condiţiile în care pentru cei cu venituri mici va fi mult mai la îndemână să meargă direct la Urgenţe decât să plătească bani pentru spitalizare. "În momentul de faţă avem o medie zilnică de 250 de persoane care vin la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean. Este un număr mare, având în vedere personalul de care dispunem. Multe dintre aceste cazuri nu au nevoie de spitalizare, pacienţii putând fi la fel de bine trataţi în ambulatoriul de specialitate. E greu de spus acum dacă introducerea coplăţii la duce la o creştere a numărului celor care vin direct la Urgenţe, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple", a explicat dr. Angel Trifan, medic-şef UPU-SMURD Galaţi.

Citit 1870 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2013 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.