270 de copii au fost depistaţi cu păduchi în şcolile gălăţene. Vezi explicaţia autorităţilor

270 de copii au fost depistaţi cu păduchi în şcolile gălăţene. Vezi explicaţia autorităţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

270 de elevi din judeţul Galaţi au fost depistaţi cu păduchi la ultimul triaj epidemiologic efectuat în şcoli. Medicii au descoperit şi două cazuri de scabie, ambele în mediul rural, precum şi 54 de copii cu faringite. Datele de mai sus nu ilustrează însă situaţia reală din teren. Pentru că mulţi medici din mediul rural nu au efectuat triajul la şcolile din localităţi, neavând astfel ce să raporteze, numărul real al elevilor cu păduchi este cu siguranţă mai mare. "Nu există o lege care să oblige cadrele medicale să verifice în şcoli. Principala problemă ţine însă de comunicare, pentru că nu avem o reţea de triaj în mediul rural. Uneori personalul medical examinează şi depistează cazurile, însă părinţii, pentru că sunt prea ocupaţi şi nu au cu cine să-i lase, îi trimit din nou la şcoală", este de părere directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Vină împărţită

DSP-ul poate să trimită controale pentru a verifica situaţia din şcoli. "Nu am fost şi nici nu sunt adeptul amenzilor. Este mult mai eficient pentru ambele părţi dacă fiecare îşi face treaba. Nici înainte nu se efectuau mai multe controale, dar cadrele didactice făceau acel aşa-numit "triaj de dimineaţă", pe parcursul căruia depistau majoritatea copiilor cu păduchi. Acest lucru nu prea se mai întâmplă acum, din păcate", adaugă dr. Boldea.

Medicii de familie spun că există un profil al familiilor din care provin copiii cu astfel de probleme. "Ca medic de familie am aceleaşi probleme de zece ani cu unele familii: copii foarte mulţi şi condiţii de trai insalubre. Există însă şi familii cu mulţi copii în care astfel de lucruri nu se întâmplă", concluzionează dr. Boldea.

Citit 1934 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2013 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.