Cum ne afectează schimbarea bruscă a vremii

Cum ne afectează schimbarea bruscă a vremii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Chiar dacă suntem bucuroşi atunci când buletinele meteo prezic temperaturi cu câteva grade bune peste 0 în plină iarnă, medicii ne atenţionează că astfel de schimbări destul de bruşte ale vremii nu sunt neapărat benefice pentru organismul nostru. Pentru o persoană fără probleme de sănătate alternanţa cald - frig sau invers de la o zi la alta poate să nu aibă repercusiuni notabile. Totuşi, pentru cei cu o imunitate scăzută, precum şi pentru bolnavii cronici, orice schimbare bruscă a vremii este resimţită în starea generală de sănătate.

Migrene, hipertensiune arterială şi dureri în piept

“Organismul sănătos poate suporta fără probleme diferenţe mari de temperatură. Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu afecţiuni cronice. Variaţiile mari de temperatură, precipitaţiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferică influenţează în mod negativ un număr mare de persoane. Oscilaţiile meteorologice bruşte nu ne îmbolnăvesc în adevăratul sens al cuvântului, dar pot declanşa sau agrava suferinţe mai vechi: dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, apatie, stări de slăbiciune, irascibilitate, dureri reumatice (mai ales în condiţii de aer rece şi umed). Schimbările bruşte de temperatură pot agrava temporar simptomele cardiacilor. Pacienţii hipertensivi au mai des acum oscilaţii ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului (frecvent tahicardie - puls grăbit, accelerat). Răcirea bruscă poate duce la creşterea valorilor tensionale, mai ales dimineaţa, pot mări frecvenţa crizelor anginoase (la pacienţii cu angină pectorală şi/sau infarct miocardic). Studii efectuate în vestul Europei au arătat o creştere a frecvenţei numărului de cazuri de infarct miocardic acut odată cu răcirea bruscă. Vremea închisă şi ploaia pot determina stări de oboseală, astenie fizică şi psihică, somnolenţă sau depresie”, explică medicul cardiolog Lucica Grigorică. 

Contact permanent cu medicul curant

Pacienţii cu bronşite astmatiforme sau cu astm bronşic ar trebui să evite ieşirile atunci când afară este ceaţă. Schimbările rapide de temperatură pot duce şi la scăderea imunităţii organismului, fapt ce favorizează apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor. “Din acest motiv, pacienţii cu afecţiuni cronice, mai ales cardiace şi respiratorii, trebuie să ţină legătura cu medicii curanţi pentru ajustarea sau schimbarea medicaţiei în astfel de perioade”, adaugă dr. Grigorică.

Citit 5207 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2013 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.