Scump, dar face! Pe urmele unei adeverinţe de vechime

Scump, dar face! Pe urmele unei adeverinţe de vechime
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

„Pentru a-mi completa dosarul de pensionare, m-am adresat societăţii Montero Group SRL Galaţi, care deţine arhiva fostei "Textila". Am cerut să mi se elibereze o adeverinţă pentru o perioadă de 11 ani, între 1970-1980 şi 1983-1992, şi să-mi fie precizate sporurile de vechime, de noapte şi de toxicitate. În acest scop, mi s-a cerut să achit un avans de 100 lei, iar la eliberarea adeverinţei am mai dat 178 de lei, pentru care am primit chitanţe. Mi se pare exagerat costul acestei taxe de eliberare a adeverinţei", spune Emilia Pirpiliu, din Galaţi.
La SC Montero Group, am constatat ce înseamnă preluarea, selectarea, conservarea şi prelucrarea unor date din arhivele unor foste societăţi. Montero Group este singura deţinătoare particulară de arhivă din Galaţi şi păstrează în bune condiţii fondul arhivistic de la circa 35 de foste societăţi din Galaţi şi Brăila. „Funcţionăm din 2005 şi cei care au tangenţă cu munca de arhivă, de prelucrare şi conservare a fondului arhivistic ştiu ce înseamnă. Fiecare act, ca să fie păstrat, trece prin mai multe etape de pregătire. Când am preluat arhiva fostei "Textila" (de la un lichidator) era într-o stare deplorabilă. Erau nişte mormane de hârtii pe care le-am scuturat de praf, le-am separat pe dosare de personal, fişe de salarii pe ani, pe litere, pe categorii de documente”, ne explică Monica Turcu, director al SC „Montero Group” Galaţi.

Taxe la vedere

Cât despre plata serviciilor pentru eliberarea adeverinţelor, interlocutoarea ne-a spus că pentru investigarea fiecărui an, în vederea eliberării unei adeverinţe, se percepe o taxă de 25 de lei/an. „Doamna în cauză a achitat 278 de lei şi socoteala e simplă; sunt 11 ani ori 25 de lei/an, plus trei lei costul hârtiei. Anunţul privitor la taxa pentru eliberarea adeverinţelor este la vedere, la intrarea în societate", spune Monica Turcu.
Firmele particulare deţinătoare de arhive funcţionează ca orice societate comercială, arhivele preluându-le de la lichidatori. În cazul arhivei "Textila", directorul Montero Group spune că nu a primit niciun leu de la lichidator, cum prevede legea. Şi în condiţiile în care fosta societate nu mai există, arhivarul este cel care trebuie să păstreze şi să întreţină aceste acte şi să plătească decent şi personalul, expus multor boli profesionale. Pentru un viitor pensionar cu mulţi ani vechime ,taxa pare mare, dar cunoaştem destule persoane care ni s-au plâns că arhivele unor foste societăţi au fost distruse şi nu au avut cum să-şi dovedească vechimea în muncă. Poate ar trebui ca legea privind arhivele să fie revizuită.

Citit 14841 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2013 16:54

3 comentarii

 • postat de Monica Turcu
  Marți, 22 Martie 2016 11:50
  95.77.107.***
  Buna ziua,

  1. citind mesajul d-nei Barbulescu Mariana, am incercat sa dau de urma acestei arhive, noi nedetinand fondul de arhiva de la ISCIP Racovita, jud. Sibiu, am dorit sa va ajutam macar cu informatii concrete. Am dat mai multe telefoane si am facut cateva verificari pentru a afla cine este detinatorul arhivei sau cine a lichidat aceasta societate. Am obtinut urmatoarele date: APEX EURO INSOLV SPRL din Sibiu - lichidatorul judiciar SUINPROD SA RACOVITA (fostul ISCIP RACOVITA), jud. Sibiu, nr. tel: 0269-227343, in intervalul orar: 18-19, L-V. Am luat legatura cu o doamna de la acest birou de lichidari, care cu amabilitate mi-a confirmat ca va poate ajuta, trebuie sa le trimiteti o cerere scrisa prin posta, copie CI si copie carnet de munca din perioada lucrata la ISCIP Racovita, dar, inainte de a le trimite cererea prin posta, sunati-i pentru a lamuri cateva detalii. Sper ca aceste date va vor fi de folos si ca veti reusi sa obtineti adeverinta necesara. Adresa lichidatorului pentru corespondenta: Sibiu, str. BAHLUIULUI nr.1A, cod postal 550400.
  2. Este foarte pertinent comentariul si sunt de acord cu ceea ce a spus Dl. Doru Lazar, din pacate lucrurile stau altfel in realitate, iar noi nu avem putere de decizie.

  Va dorim tuturor multa sanatate si va asiguram de intreaga noastra implicare si disponibilitate pentru a va ajuta cu tot ce tine de competenta noastra!. Datele de contact le gasiti pe site-ul nostru http://www.monterogroup.ro, inclusiv lista completa cu fondurile de arhiva detinute.
  Cu deosebita consideratie,
  Monica TURCU, ad-tor al SC Montero Group SRL
  0
  0
  Raportează
 • postat de barbulescu mariana
  Vineri, 18 Martie 2016 18:01
  188.173.81.***
  Buna ziua !D-na Monica Turcu , va rog sa ma ajutati in a gasi un carnet de munca pe numele de Fechete Rodica , fost angajat pe o perioada de circa 15 ani la fostul ISCIP(combinat de cresterea porcilor) Racovita jud. Sibiu in functia de contabil .Am epuizat aproape toate caile de rezolvarea acestei probleme , singura speranta sunteti dv. De la primaria Racovita - jud. Sibiu am fost indrumata spre o societate privata din Galati care am considerat ca este societatea pe care dv. o administrati. D-na Rodica Fechete este nascuta in jud. Calarasi loc. Dalga in anul 1957 , acum vaduva de 9 ani cu 3 fete muncind din greu in Grecia ! Daca m-ati putea ajuta (este fosta mea colega de banca din liceu) ar fi si o fapta buna in fata celui de sus ! Va multumesc ! Daca nu este prea mult am si un nr. de telefon 0740026813.Eu sunt din Slobozia - IL
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru lazar
  Marți, 14 Ianuarie 2014 10:52
  109.102.90.***
  de ce legea neabrogata nu sanctioneaza firmele care nu pastreaza arhiva .daca au dato unui privat f.b. dar sa plateasca iei firma privata nu noi
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.