Scump, dar face! Pe urmele unei adeverinţe de vechime

Scump, dar face! Pe urmele unei adeverinţe de vechime
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

„Pentru a-mi completa dosarul de pensionare, m-am adresat societăţii Montero Group SRL Galaţi, care deţine arhiva fostei "Textila". Am cerut să mi se elibereze o adeverinţă pentru o perioadă de 11 ani, între 1970-1980 şi 1983-1992, şi să-mi fie precizate sporurile de vechime, de noapte şi de toxicitate. În acest scop, mi s-a cerut să achit un avans de 100 lei, iar la eliberarea adeverinţei am mai dat 178 de lei, pentru care am primit chitanţe. Mi se pare exagerat costul acestei taxe de eliberare a adeverinţei", spune Emilia Pirpiliu, din Galaţi.

La SC Montero Group, am constatat ce înseamnă preluarea, selectarea, conservarea şi prelucrarea unor date din arhivele unor foste societăţi. Montero Group este singura deţinătoare particulară de arhivă din Galaţi şi păstrează în bune condiţii fondul arhivistic de la circa 35 de foste societăţi din Galaţi şi Brăila. „Funcţionăm din 2005 şi cei care au tangenţă cu munca de arhivă, de prelucrare şi conservare a fondului arhivistic ştiu ce înseamnă. Fiecare act, ca să fie păstrat, trece prin mai multe etape de pregătire. Când am preluat arhiva fostei "Textila" (de la un lichidator) era într-o stare deplorabilă. Erau nişte mormane de hârtii pe care le-am scuturat de praf, le-am separat pe dosare de personal, fişe de salarii pe ani, pe litere, pe categorii de documente”, ne explică Monica Turcu, director al SC „Montero Group” Galaţi.

Taxe la vedere

Cât despre plata serviciilor pentru eliberarea adeverinţelor, interlocutoarea ne-a spus că pentru investigarea fiecărui an, în vederea eliberării unei adeverinţe, se percepe o taxă de 25 de lei/an. „Doamna în cauză a achitat 278 de lei şi socoteala e simplă; sunt 11 ani ori 25 de lei/an, plus trei lei costul hârtiei. Anunţul privitor la taxa pentru eliberarea adeverinţelor este la vedere, la intrarea în societate", spune Monica Turcu.

Firmele particulare deţinătoare de arhive funcţionează ca orice societate comercială, arhivele preluându-le de la lichidatori. În cazul arhivei "Textila", directorul Montero Group spune că nu a primit niciun leu de la lichidator, cum prevede legea. Şi în condiţiile în care fosta societate nu mai există, arhivarul este cel care trebuie să păstreze şi să întreţină aceste acte şi să plătească decent şi personalul, expus multor boli profesionale. Pentru un viitor pensionar cu mulţi ani vechime ,taxa pare mare, dar cunoaştem destule persoane care ni s-au plâns că arhivele unor foste societăţi au fost distruse şi nu au avut cum să-şi dovedească vechimea în muncă. Poate ar trebui ca legea privind arhivele să fie revizuită.

Citit 15745 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2013 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.