Câteva sute de gălăţeni aşteaptă tratamentul sau moartea

Câteva sute de gălăţeni aşteaptă tratamentul sau moartea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei infectaţi cu hepatită C nu beneficiază încă de tratament gratuit cu interferon * CJAS susţine că dosarele au fost transferate în ograda CNAS şi se aşteaptă rezolvarea lor


 

În România şi în special în Galaţi, hepatita C este sinonimă cu luni întregi de aşteptare pentru tratament gratuit. Peste 300 de pacienţi care au nevoie urgent de interferon se află pe listele de aşteptare. Grav este că aşteptarea aceasta îi aduce pe mulţi în pragul morţii. În România, aproximativ numai 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu hepatita C primesc compensat interferon. Pentru atâţia ajung banii! Deoarece tratamentul este foarte costisitor, ceilalţi bolnavi, care ar avea nevoie ca de aer de acest medicament, sunt lăsaţi de izbelişte.

Un singur pacient şi peste 30.000 de lei tratamentul

Dintre toate judeţele ţării, Galaţiul şi Iaşiul stau cel mai prost, deşi există un program naţional de terapie care ţine cont de norme internaţionale. La Iaşi sunt 500 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, în timp ce la Galaţi sunt 300.

În timp ce tot aşteaptă şi li se reduc speranţele de vindecare, autorităţile plasează motanul dintr-o curte în alta. „Acum dosarele au fost cerute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu mai sunt în sarcina noastră. Se aşteaptă rezolvarea lor, sperăm ca ritmul de aprobare să fie mai rapid aşa”, ne-a spus dr. Oana Ditcov, de la CJAS Galaţi.

Întrebată de ce n-au putut fi rezolvate pe plan local aceste dosare, dr. Oana Ditcov a readus în discuţie lipsa fondurilor: „E vorba de peste 30.000 de lei pentru un singur pacient, timp de 11 luni. Nu aveam cum să ne dăm semnătura pe aceste dosare, deoarece într-o notă de la CNAS ni s-a transmis că suntem responsabili de existenţa fondurilor pentru continuarea tratamentului. Iar noi nu aveam aceşti bani. Odată cu transferul dosarelor la Bucureşti se va schimba situaţia”, mai spune medicul citat.

Nu există compensare pentru noile terapii

Grav este şi că tratamentul oferit gratuit de stat nu dă rezultate pentru toţi pacienţii. Unii au nevoie de medicamente de generaţie nouă, care nici măcar nu sunt pe lista compensatelor. Ţările din Uniunea Europeană au inclus noile terapii pe listele de compensare şi de gratuitate. România este însă singura care nu a făcut acest lucru, în timp ce peste un milion de români sunt bolnavi de hepatită B şi C.

Ce este şi cum se manifestă

Hepatita C este o boală infecţioasă ce afectează în principal ficatul. Adeseori hepatita C nu se manifestă prin simptome, dar o infecţie cronică poate afecta ficatul, iar după o perioadă mai îndelungată poate duce la ciroză sau cancer hepatic.

Hepatita C se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sângele infectat prin administrarea de injecţii intravenoase, folosirea echipamentului medical nesteril şi transfuzii de sânge sau, posibil, relaţiile sexuale neprotejate cu persoane infectate. Administrarea de droguri sau piercingul sunt alte modalităţi de infectare cu acest virus.

Cel mai adesea, simptomele sunt uşoare şi nespecifice, dintre acestea făcând parte scăderea apetitului alimentar, oboseala, greaţa, durerile musculare şi articulare şi scăderea în greutate. Puţine dintre cazurile de infecţie acută sunt asociate cu icter.

Optzeci la sută dintre cei expuşi virusului dezvoltă infecţie cronică. Majoritatea acestora prezintă simptome minime sau sunt complet asimptomatici în primii ani de boală, cu toate că hepatita C cronică poate fi asociată cu oboseala.

Hepatita C este cauza principală a cirozei şi a cancerului hepatic. Aproximativ 30 la sută dintre persoanele ce poartă infecţia timp de peste 30 de ani fac ciroză.

Hepatita C este cauza a 27 la sută dintre îmbolnăvirile de ciroză şi a 25 la sută dintre cazurile de cancer hepatic.

Citit 170266 ori Ultima modificare Vineri, 08 Martie 2013 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.