Inspectorii şcolari gălăţeni, puşi să dea banii înapoi

Inspectorii şcolari gălăţeni, puşi să dea banii înapoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Funcţionarii din Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuie să returneze între 30 şi 200 de milioane de lei vechi * Motivul: o mărire de salarii făcută anul trecut, în baza unui ordin de ministru fără norme metodologice * Supăraţi, inspectorii vor să dea ministerul în judecată *

Inspectorii şcolari gălăţeni şi-au pus de bună voie poprire pe salarii, dar în acelaşi timp au hotărât, împreună cu sindicatele, să dea în judecată Ministerul Educaţiei.

Iată ce ne explică inspectorul general Vasile Ciuchină: „În 2007 a apărut un ordin ministerial care ridica salariile tuturor inspectorilor şcolari la nivelul celor din judeţele-pilot. Mai era nevoie să apară şi metodologia care să reglementeze acest lucru.

La ISJ Galaţi s-au mărit salariile, înainte de apariţia metodologei, pentru că exista totuşi un ordin semnat de ministru. Însă metodologia nu a mai apărut, aşa cum s-a întâmplat cu mai multe acte normative date în vremea aceea, pe fondul schimbării ministrului Educaţiei.

Când am venit la ISJ, am început să mai întreb colegi din ţară şi am constatat că la Brăila, Neamţ şi Braşov, inspectorii nu-şi măriseră salariile. Mi-am avertizat atunci colegii de inspectorat că s-ar putea să avem probleme. Şi aşa a şi fost.

Când am trimis la minister statele de plată pentru anul 2009 şi au văzut că avem salariile mărite, ne-au fost refuzate şi a trebuit să le refacem pe sumele iniţiale, fără prevederile ordinului ministerial, pentru care nu apăruse  metodologia. Acest lucru a fost un semnal de alarmă pentru mine şi le-am spus colegilor că ar fi mai bine să dăm o decizie internă de returnare a sumelor, decât să vină Curtea de Conturi şi să ne pună şi dobândă maximă. Deşi le vine foarte greu să returneze banii, fiind vorba de sume foarte mari, colegii au fost în final de acord să li se oprească pe lună până la o treime din salariu”, ne lămureşte Vasile Ciuchină.

Acesta susţine că cei mai afectaţi sunt inspectorii tineri, cu vechime mică în învăţământ, care au de dat înapoi în jur de 200 de milioane de lei vechi, bani primiţi în plus pe tot anul trecut. Inspectorul general susţine că liderii de sindicat i-au sfătuit să dea în judecată ministerul:

„Până la urmă, nu suntem noi vinovaţi că un ministru dă un ordin, dar nu elaborează şi normele metodologice. Mi se pare, pe de altă parte, că inspectorii trebuie stimulaţi financiar. Îmi aduc aminte că în mandatul anterior de inspector general aveam salariul mai mic decât un învăţător de la ţară, care lua sporuri maxime pentru zonă.

Din cauza salariilor mici, două dintre cele mai bune inspectoare mi-au plecat înainte de terminarea mandatului. Consider că toţi colegii mei meritau aceste salarii mai mari. Se munceşte mai bine de 10 ore pe zi şi sâmbetele şi duminicile”, susţine inspectorul general.

Rămâne de văzut ce va decide instanţa judecătorească. Până atunci, inspectorii şcolari au de returnat sume cuprinse între 30 şi 200 de milioane de lei vechi.

În imagine, sediul Inspectoratului Şcolar Galaţi

Citit 1528 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.