Dealul mic din Băleni continuă să alunece

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urmă cu circa trei ani, scriam despre faptul că la Băleni versantul dealului dinspre apus (cunoscut sub denumirea de „Dealul mic”) a luat-o încet-încet la vale şi pune în pericol circa 12 locuinţe din sat. În urma articolului nostru, la nivelul judeţului a fost constituită o comisie, care a venit, a văzut şi dusă a fost.

„Deşi în prima fază s-a recomandat inclusiv strămutarea locuinţelor, ulterior am fost pur şi simplu lăsaţi de izbelişte”, spune primarul Lică Oprea. Ce-i drept, fix în perioada când se căuta o soluţie pentru Băleni, judeţul a fost lovit de inundaţiile catastrofale de pe Siret, aşa că uitarea autorităţilor are o oarecare explicaţie.

Între timp, Dealul mic îşi vede de treaba lui. Adică se duce la vale. Adevărat lucru, alunecarea de teren nu este spectaculoasă. Trebuie să fii specialist ca să-ţi dai seama că există.

Însă, chiar şi aşa, discret, dealul a măcinat, în patru ani, circa o treime din curţile celor 12 gospodării, iar casele s-au crăpat pe la toate încheieturile. Nu sunt crăpături foarte vizibile, ci o sumedenie de mici fisuri, care fărâmiţează, încetişor, pereţii. Un soi de tasare, care, deşi nu se lasă fotografiată, există şi produce pagube.

Primarul spune că în viitor casele ar putea avea probleme din ce în ce mai serioase. „Trebuie să se intervină în sprijinul gospodarilor afectaţi. Nu ştim dacă este posibilă consolidarea versantului, sau dacă trebuie strămutare. Pericolul mare poate veni de la o ploaie torenţială. Dealul ar putea să o ia brusc la vale, cu tot cu case”, declară primarul.

Chiar dacă poate părea o bagatelă în comparaţie cu catastrofele de pe  Siret sau de pe Tecucel, alunecarea de teren de la Dealul mic merită şi ea un pic de atenţie. Poate că n-ar fi rău dacă autorităţile judeţene ar redeschide dosarul şi ar cere efectuarea unei expertize tehnice la faţa locului.

Citit 645 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.