Migraţia e abia la început. În două săptămâni vom avea scrumbie de Dunăre

Migraţia e abia la început. În două săptămâni vom avea scrumbie de Dunăre
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Deliciul culinar al primăverii la Galaţi, scrumbia de Dunăre, întârzie anul acesta, din cauza condiţiilor meteo * Sunt, totuşi, şanse mari ca masa de Florii să fie plină de scrumbie


De Buna Vestire, pescăriile gălăţene au fost extrem de sărăcăcioase în ceea ce priveşte oferta de peşte. Cei mai mulţi comercianţi s-au axat pe peştii de crescătorie, crap, caras, novac, exemplarele sălbatice fiind împiedicate să ajungă în plasele pescarilor din cauza condiţiilor meteo. "De Florii, sigur va fi scrumbie pe Dunăre, pentru că vremea se îmbunătăţeşte şi, în câteva zile, vor fi îndeplinite toate condiţiile pentru ca bancurile de peşti să urce din Marea Neagră pentru a-şi depune icrele. Probabil că în cel mult două, trei săptămâni va fi multă scrumbie în Dunăre", ne-a spus profesorul Victor Cristea, de la Catedra de Piscicultură din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea "Dunărea de Jos". Acesta a mai explicat faptul că, până acum, scrumbia nu a urcat pe Dunăre din cauza temperaturilor scăzute. "Temperatura apei a fost neprielnică, au fost cinci, şase grade, iar scrumbia urcă pe Dunăre abia la temperaturi de 9-10 grade Celsius. În plus, nivelul Dunării a fost în creştere şi apa a fost destul de tulbure. Ca să urce pe Dunăre, apa trebuie să se mai liniştească şi să se situeze la o cotă nici prea mare, nici prea mică", a adăugat profesorul Victor Cristea.

Cu cât a urcat mai mult pe Dunăre, cu atât e mai gustoasă

După cum bine se ştie, scrumbia îşi schimbă proprietăţile pe măsură ce intră mai mult în apele dulci ale Dunării. "Abia după ce parcurge o distanţă semnificativă, petrecând mai mult timp în apa Dunării, scrumbia capătă acel gust inconfundabil. Când ajunge în zona Galaţiului se produc acele modificări organoleptice care îi conferă gust acestei specii. De aceea se spune că scrumbia de Dunăre cea mai gustoasă este cea pescuită de la Galaţi în amonte", a mai explicat Victor Cristea. Deocamdată, însă, aşa cum susţine profesorul de la "Dunărea de Jos", bancurile de scrumbii sunt cantonate la gurile de vărsare ale Dunării, aşteptând o încălzire a vremii. "Anul acesta bancurile cele mai multe vor intra pe Sulina, nu pe Sfântu Gheorghe, aşa cum a rezultat din observaţiile noastre. Oricum, în două săptămâni va fi scrumbie, dar vine şi prohibiţia. Pentru specie e bine, dar pentru mesele noastre nu prea", a mai spus profesorul Cristea.

 

Citit 12656 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 09:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.