Începe sezonul smulgerilor de poşete şi lănţişoare! Vedeţi aici cum puteţi evita să deveniţi victime

Începe sezonul smulgerilor de poşete şi lănţişoare! Vedeţi aici cum puteţi evita să deveniţi victime
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numai anul trecut, peste 100 de persoane din municipiul Galaţi au fost ţintele hoţilor de bijuterii şi bunuri de valoare * Pentru a limita fenomenul, poliţiştii au deschis o campanie agresivă de prevenire, care va dura o lună şi jumătate


Vine primăvara, renunţăm la hainele groase şi mai lăsăm la vedere vreo bijuterie, vreun telefon ori vreun portmoneu ascuns nu prea inspirat în buzunare. Numai bine pentru hoţii care nu au nevoie decât de câteva secunde să ne smulgă bunul de preţ şi să se facă nevăzuţi, lăsându-le cu gustul amar al pagubei. Scenariul se repetă în fiecare an, mai ales odată cu încălzirea vremii, tâharii făcându-şi simţită prezenţa mai ales în preajma femeilor, copiilor şi persoanelor în vârstă.

Anul trecut, 117 gălăţeni au căzut victime tîlhăriilor având ca mod de operare smulgerea de bijuterii, telefoane mobile sau poşete, motiv pentru care poliţiştii şi cei de al ATOP Galaţi au decis să fie cu un pas înaintea infractorilor printr-o campanie de educare a populaţiei. Acţiunea „Eşti suficient de prudent? Nu îi tenta pe infractori cu bunurile tale!” va fi derulată până pe 15 mai şi are ca scop informarea populaţiei, îndeosebi a categoriilor vulnerabile, cu privire la ce trebuie să facă dacă nu vor să devină ţintele tâlharilor.

"Principalele direcţii de acţiune au în vedere transmiterea de recomandări cu caracter preventiv către un număr cât mai mare de cetăţeni, precum şi organizarea de acţiuni de informare a diverselor grupuri ţintă, cu accent pe categoriile cu risc ridicat de victimizare. O atenţie deosebită va fi acordată activităţilor de educaţie antiinfracţională, având în vedere faptul că cei mai mulţi dintre autorii de tâlhării sunt tineri sau chiar minori",precizează Bogdan Cojocaru, din cadrul biroului de presă al IPJ Galaţi.

Autoprotecţie şi spirit de observaţie

Regulile pe care poliţiştii vor ca cetăţenii să le ştie cu sfinţenie sunt următoarele:

- Evitaţi gangurile, tronsoanele, străduţele lăturalnice sau terenurile virane, mai ales după lăsarea întunericului;

- Manifestaţi prudenţă atunci când folosiţi telefonul mobil în spaţii publice;

- Adoptaţi o ţinută decentă şi un comportament rezervat, încercând să nu afişaţi în mod ostentativ obiecte de valoare;

- Nu vă expuneţi inutil copiii unor pericole, acceptând ca ei să poarte pe stradă bijuterii sau telefoane mobile foarte scumpe;

- În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile vizate de agresor;

- Dacă sunteţi victimă sau martor al unei tâlhării, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorilor şi apelaţi numărul de urgenţă 112!

 

Citit 1378 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2013 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.