Plătesc taxe de oraş, dar au condiţii de Evul Mediu. Calvarul locuitorilor dintr-un cartier al Galaţiului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Plătesc taxe de oraş, dar au condiţii de Evul Mediu. Calvarul locuitorilor dintr-un cartier al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fără electricitate, fără asfalt, fără perspective, oamenii se consideră minţiţi de cei pe care i-au ales


Deşi strada Gheorghe Şincai din cartierul Fileşti  face parte teoretic din municipiul Galaţi, nimic nu te pregăteşte pentru ce este acolo. Pentru a ajunge în zonă trebuie să treci de o cale ferată, să îţi distrugi maşina pe un drum de zgură, turnată în urmă cu puţină vreme, şi să te fereşti de câinii uitaţi pe uliţele acestui colţ de oraş.

Oamenii şi-au luat pământ pentru a-şi construi case, deoarece terenurile erau ceva mai ieftine faţă de zona centrală a Galaţiului. Li s-a promis marea cu sarea. Li se promiseseră drumuri, utilităţi, într-un cuvânt civilizaţie. Mulţi dintre ei şi-au ridicat casele şi au rămas doar cu construcţiile, deoarece nici măcar buletine nu-şi pot face. Poate ar fi trecut şi peste asta, chiar dacă ar fi fost normal ca respectiva stradă să beneficieze de acelaşi statut ca suratele sale din oraşul propriu-zis. Însă cel mai mare of al oamenilor este că nu au curent electric şi nici nu văd posibilitatea ca în viitorul apropiat să beneficieze de aşa ceva.

"Am făcut nenumărate cereri la Primărie, la Electrica, peste tot. Efectiv suntem pasaţi dintr-o parte în alta. Încă din anul 2010 am făcut nenumărate demersuri către autorităţile abilitate, însă nu s-a rezolvat absolut nimic", ne-a explicat Lenuţa Lovin, una dintre persoanele ce au avut proasta inspiraţie de a-şi ridica locuinţă în zonă.

Familiile care şi-au luat inima în dinţi pentru a încerca să ducă o viaţă normală la periferia Galaţiului au şi copii. Aproape 40 de minori trăiesc aici fix ca la marginea lumii. "Cei mici au ore şi după-amiaza. În momentul în care vin de la şcoală, ne e mereu frică să nu se întâmple ceva", ne-a mai spus femeia.

Un alt locatar al cartierului, Ion Dogaru, nu înţelege de ce este nevoit să plătească aceleaşi taxe cu un gălăţean ce beneficiază de toate utilităţile. "Nu înţeleg de ce ni se cer impozite, atâta timp cât aici nu avem parte de nici măcar cel mai mic confort. În campaniile electorale, toţi candidaţii au venit şi ne-au spus că toate se vor rezolva. Uite că nu e deloc aşa. Eu, pe de altă parte, am noroc. Am reuşit să îmi fac buletin aici, deoarece am cumpărat casa de la nişte bătrâni. Cei tineri, care au venit după mine, nici măcar nu au putut să se înregistreze la Poliţie", a spus acesta. "Iarna, dacă vrem să chemăm Salvarea sau Poliţia, cu greu le putem explica unde să vină. De altfel, dacă a căzut puţină zăpadă, s-a terminat! Suntem blocaţi complet!", a mai spus acesta.

Pase între autorităţi

Proprietarii din zonă habar nu au cui să se mai adreseze. Pe de o parte, Electrica a pasat motanul către Primărie. "Conform articolului 4 din HG 90/2008, în zonele în care nu există reţea electrică de interes public de joasă tensiune, realizarea reţelei este finanţată, de regulă, de către autorităţile publice, din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite", se arată într-un răspuns semnat de inginerul Iulian Nicuşor Aramă, directorul Electrica.

Pe de altă parte, Primăria a răspuns în februarie astfel: "Extinderea reţelei electrice în zonă este obiectiv de investiţii şi este competenţa Electrica S.A", se arată în răspunsul semnat de primarul Marius Stan.

Până când autorităţile se vor edifica în a cui ogradă este reţeaua de curent electric, peste 100 de oameni sunt nevoiţi să trăiască în continuare la lumina lumânării. Şi să plătească taxe de orăşeni!

Citit 2357 ori Ultima modificare Vineri, 05 Aprilie 2013 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.