Plătesc taxe de oraş, dar au condiţii de Evul Mediu. Calvarul locuitorilor dintr-un cartier al Galaţiului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Plătesc taxe de oraş, dar au condiţii de Evul Mediu. Calvarul locuitorilor dintr-un cartier al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fără electricitate, fără asfalt, fără perspective, oamenii se consideră minţiţi de cei pe care i-au ales


Deşi strada Gheorghe Şincai din cartierul Fileşti  face parte teoretic din municipiul Galaţi, nimic nu te pregăteşte pentru ce este acolo. Pentru a ajunge în zonă trebuie să treci de o cale ferată, să îţi distrugi maşina pe un drum de zgură, turnată în urmă cu puţină vreme, şi să te fereşti de câinii uitaţi pe uliţele acestui colţ de oraş.
Oamenii şi-au luat pământ pentru a-şi construi case, deoarece terenurile erau ceva mai ieftine faţă de zona centrală a Galaţiului. Li s-a promis marea cu sarea. Li se promiseseră drumuri, utilităţi, într-un cuvânt civilizaţie. Mulţi dintre ei şi-au ridicat casele şi au rămas doar cu construcţiile, deoarece nici măcar buletine nu-şi pot face. Poate ar fi trecut şi peste asta, chiar dacă ar fi fost normal ca respectiva stradă să beneficieze de acelaşi statut ca suratele sale din oraşul propriu-zis. Însă cel mai mare of al oamenilor este că nu au curent electric şi nici nu văd posibilitatea ca în viitorul apropiat să beneficieze de aşa ceva.
"Am făcut nenumărate cereri la Primărie, la Electrica, peste tot. Efectiv suntem pasaţi dintr-o parte în alta. Încă din anul 2010 am făcut nenumărate demersuri către autorităţile abilitate, însă nu s-a rezolvat absolut nimic", ne-a explicat Lenuţa Lovin, una dintre persoanele ce au avut proasta inspiraţie de a-şi ridica locuinţă în zonă.
Familiile care şi-au luat inima în dinţi pentru a încerca să ducă o viaţă normală la periferia Galaţiului au şi copii. Aproape 40 de minori trăiesc aici fix ca la marginea lumii. "Cei mici au ore şi după-amiaza. În momentul în care vin de la şcoală, ne e mereu frică să nu se întâmple ceva", ne-a mai spus femeia.
Un alt locatar al cartierului, Ion Dogaru, nu înţelege de ce este nevoit să plătească aceleaşi taxe cu un gălăţean ce beneficiază de toate utilităţile. "Nu înţeleg de ce ni se cer impozite, atâta timp cât aici nu avem parte de nici măcar cel mai mic confort. În campaniile electorale, toţi candidaţii au venit şi ne-au spus că toate se vor rezolva. Uite că nu e deloc aşa. Eu, pe de altă parte, am noroc. Am reuşit să îmi fac buletin aici, deoarece am cumpărat casa de la nişte bătrâni. Cei tineri, care au venit după mine, nici măcar nu au putut să se înregistreze la Poliţie", a spus acesta. "Iarna, dacă vrem să chemăm Salvarea sau Poliţia, cu greu le putem explica unde să vină. De altfel, dacă a căzut puţină zăpadă, s-a terminat! Suntem blocaţi complet!", a mai spus acesta.

Pase între autorităţi

Proprietarii din zonă habar nu au cui să se mai adreseze. Pe de o parte, Electrica a pasat motanul către Primărie. "Conform articolului 4 din HG 90/2008, în zonele în care nu există reţea electrică de interes public de joasă tensiune, realizarea reţelei este finanţată, de regulă, de către autorităţile publice, din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite", se arată într-un răspuns semnat de inginerul Iulian Nicuşor Aramă, directorul Electrica.
Pe de altă parte, Primăria a răspuns în februarie astfel: "Extinderea reţelei electrice în zonă este obiectiv de investiţii şi este competenţa Electrica S.A", se arată în răspunsul semnat de primarul Marius Stan.
Până când autorităţile se vor edifica în a cui ogradă este reţeaua de curent electric, peste 100 de oameni sunt nevoiţi să trăiască în continuare la lumina lumânării. Şi să plătească taxe de orăşeni!

Citit 2257 ori Ultima modificare Vineri, 05 Aprilie 2013 10:07

8 comentarii

 • postat de un galatean
  Duminică, 07 Aprilie 2013 17:00
  Proiectul Bahlui navigabil va fi gata in vara acestui an

  Majoritatea iesenilor cunosc proiectul de reabilitare si reamenajare a raului Bahlui. Se pare ca acesta va fi gata in vara acestui an (2013) si se dovedeste a fi un proiect de succes. Pe langa faptul ca proiectul in sine a fost conceput sub ideea de “Lucrari pentru reducerea riscului la inundatii in bazinul hidrografic Prut – Barlad” acesta va beneficia si de o alta componenta si anume cea de agrement.

  Pe tronsonul central al raului Bahlui, intre Podul de Piatra si Podul Tudor Vladimirescu, peste proiectul de amenajare a infrastructurii de mediu descris mai sus se va suprapune o a doua componenta privind dezvoltarea infrastructurii de turism si agrement.

  Pe cei 2,5 km ai sectorului central din municipiul Iasi vor fi amenajate:
  •alei pietonale si pentru biciclisti
  •banci, locuri de odihna si recreere
  •iluminat public ambiental
  •mici terase si spatii comerciale
  •acumulare nepermanenta (cu stavilar) care sa permita navigatia cu ambarcatiuni usoare, sportive si de agrement

  Proiectul “Bahluiul e-navigabil” va fi realizat in parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

  Prin acesta, se vor instala 10 hot-spot-uri independente, care vor asigura accesul gratuit la serviciile de internet, intr-o banda de cite 200 metri de o parte si de alta a raului Bahlui, pe segmentul dintre Podul de Piatra si Podul Tudor Vladimirescu.

  Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale are ca si ministru unul care a iesit din Judetul Galati dar pentru care nu face nimic.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de State
  Vineri, 05 Aprilie 2013 09:34
  nu cred ca este Filesi.. din cate cunosc locatia acolo este electricitate, faza ca au scapat sa mentioneze numele cartierului e un mizilic in comparatie cu alte articole citite pe internet unde sunt o groaza de greseli gramaticale si exprimare, totusi astept numele cartierului. in aceasi ipostaza am fost si eu stau pe octav bancila strada paralela cu drumul de centura, am alergat vreo 2 3 ani pentru a ma abona la o firma de televiziune, internet si miau zic simplu ca scrata respectiva nu este in infrasuctura orasului cu toate ca strazile vecine aveau magistrala celor de la upc si rds.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Vineri, 05 Aprilie 2013 08:26
  Daca este vorba despre cartierul Filesti, Barbosi,,Badalan sau galatii noi oare ce diferenta ar face ? le-ar instala current mai repede ?
  Important este ca autoritatile locale nu-si fac datoria si dau vina unii pe altii datorita prostilor de pe acea strada.
  Daca nu erau prosti, puneau mana de la mana , se duceau la un avocet si deschideau actiune legala contra nemernicilor din Primarie si consiliul local. Legea este si pentru ei insa daca dobitocii nu stiu ce-i aia, sunt tratati ca atare. Degeaba iese tzatza ghinita afara din casa ca tot nu se va face nimic chiar daca ii vor face 10 fotografii viata libera. Pana cand alde tartea nu va sti sa se organizeze nimeni nu-I va bate in poarta sa-i deschida ochii de bezmetic. Inca traiesc prea bine ca nu sunt inca inundati si ca nu le-a fugit casa la vale.
  Bine le face primaria si incompetentii din ea care sunt platiti cu banii lor. Cat de mare poate fi prostia in capul lor sa astepte atata timp si sa se planga la fluturi ? Daca nici justitia nu va face dreptate atunci puneti mana pe sapa si la taiat capuri in primarie daca alt fel nu se mai poate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de bubu
  Vineri, 05 Aprilie 2013 08:18
  am citit de doua ori articolul .. in speranta ca aflu si cartierul ... incalificabil .. e Filesti...probabil..
  0
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Vineri, 05 Aprilie 2013 07:28
  DA va zic eu este in Filesti unde din 4 in 4 ani primarii se duc dupa voturi
  0
  0
  Raportează
 • postat de In ce hal a ajuns presa-reportofon!
  Vineri, 05 Aprilie 2013 07:24
  Asa ceva!!! Sa citesti un articol intreg si sa nu afli despre ce strada si ce cartier e vorba!!! Bai fratilor, asta e jurnalism de scoala primara ca aia de la gimnaziu stiu sa se descurce cand e sa ajunga acasa! Nu mai duceti oamenii sa se documenteze fara sa le spuneti unde ii duceti! Instruiti-va soferii sa aiba grija de jurnalisti, fie-va mila! (noroc ca scrie in cuvintele-cheie de la final despre Filesti...)
  0
  0
  Raportează
 • postat de ceai in san
  Vineri, 05 Aprilie 2013 02:32
  Mi-am pierdut timpul citind de doua ori articolul in speranta ca voi afla despre ce cartier e vorba...Articol de doi lei cu o singura poza....
  stire de can-can
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Vineri, 05 Aprilie 2013 00:22
  totusi, ne spuneti si cartierul????
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.