Două spitale gălăţene, finanţate suplimentar. Nu vom mai cumpăra medicamente la internare

Două spitale gălăţene, finanţate suplimentar. Nu vom mai cumpăra medicamente la internare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două spitale gălăţene vor primi bani în plus de la Ministerul Sănătăţii (MS) * Fondurile suplimentare se vor aloca începând cu luna aprilie, pentru Spitalul Clinic de Urgenţă şi pentru Spitalul de Copii „Sf. Ioan”, instituţii sanitare considerate strategice de către oficiali * "În mod normal bolnavii nu mai trebuie trimişi să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare din oraş", a declarat, într-o conferinţă de presă, Raed Arafat, secretar de stat în MS


Odată cu sosirea banilor, însă, angajaţii instituţiilor spitaliceşti cu paturi nu vor mai avea voie să le solicite pacienţilor sau aparţinătorilor acestora să cumpere medicamentele sau materialele sanitare necesare. În caz contrar, orice pacient va putea trimite o plângere pe care MS o va evalua.

Cum vin banii

"Contractele se fac luna asta, iar primele sume intră tot la sfârşitul acestei luni. Finanţarea fiind asigurată, în mod normal bolnavii nu mai trebuie trimişi să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare din oraş", a declarat, într-o conferinţă de presă, Raed Arafat, secretar de stat în MS. Banii în plus vor veni prin suplimentarea finanţării pentru fiecare caz ponderat în parte. Astfel, dacă până la sfârşitul lunii martie a.c. cele două spitale gălăţene vizate primeau 1.440 de lei pe caz, suma a crescut acum la 1.800 de lei. De asemenea, şi programul de Anestezie, Terapie Intensivă urmează să fie subvenţionat de la bugetul de stat, începând cu aceeaşi dată.

Ce riscă managerii care nu respectă decizia

Cu toate că nimeni nu se aşteaptă ca problema bolnavilor care sunt puşi să-şi cumpere singuri medicamente şi materiale sanitare să se rezolve de la o zi la alta, lucrurile ar trebui să se îmbunătăţească vizibil pe parcursul următoarelor două – trei luni. „Dacă fenomenul continuă, atunci trebuie să începem să căutăm de ce se întâmplă asta când problema finanţării este rezolvată. (...) Dacă spitalul continuă să facă acest lucru, riscă să piardă finanţarea şi nu cred că managerul de spital vrea să piardă această finanţare", a mai precizat Raed Arafat.

Managerul Spitalul Judeţean Galaţi, dr. Mihaela Debita, spune că instituţia pe care o conduce nu a încheiat încă niciun contract în acest sens. „Banii în plus care vor veni sunt mai mult decât necesari. Dacă la suplimentarea pentru fiecare caz ponderat în parte se mai adaugă şi subvenţionările pe partea de programe, va fi cu atât mai bine. Nu am făcut încă un calcul pentru a vedea exact cum stăm cu veniturile şi cheltuielile, pentru că nu ştim exact câţi bani vom primi. Oricum, chiar şi cu sprijinul Consiliului Judeţului, în a cărui subordine ne aflăm, va trebui să ne încadrăm în sumele pe care le avem la dispoziţie, pentru că nu avem alternativă”, explică dr. Debita.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Dacă Judeţeanul şi Pediatria sunt avantajate de noua decizie a MS, nu la fel stau lucrurile şi în cazul Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi. Deşi este a treia unitate spitalicească de profil ca mărime din ţară, după cele din Bucureşti şi Iaşi, Spitalul TBC Galaţi ar putea primi mai puţini bani. Astfel, de la valoarea de 1.440 de lei, s-ar putea ajunge la 1.380 de lei pe fiecare caz. "Dacă situaţia va rămâne în stadiul actual, vom asista la o dramă a pacienţilor noştri. Medicii şi ceilalţi angajaţi îşi dau toată silinţa, însă în medicină dăruirea nu e totul. Avem nevoie şi de fonduri. Oricum, în momentul de faţă e prematur să facem presupuneri. Sper însă că situaţia noastră va fi reanalizată şi că decizia finală va fi alta, mai ales după discuţia pe care am avut-o în cursul zilei de marţi cu Raed Arafat şi Adrian Pană, în cadrul unei videoconferinţe", este de părere dr. Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftizilogie Galaţi.

Citit 1982 ori Ultima modificare Vineri, 05 Aprilie 2013 19:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.