Cum să ne ferim de efectul radiaţiilor. Iată ce spun medicii

Cum să ne ferim de efectul radiaţiilor. Iată ce spun medicii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perspectiva unei eventuale confruntări armate care presupune şi folosirea armelor nucleare, România are puţine şanse de a fi direct implicată. Totuşi, aşa cum am putut constata din evenimentele care au avut loc de-a lungul timpului, explozia unei arme nucleare are efecte severe cu mult dincolo de perimetrul în care deflagraţia s-a produs. Poate că cel mai mare risc este acela al contaminării aerului, solului şi apei cu izotopi radioactivi, chiar şi la mii de kilometri de epicentrul exploziei.

Măsurile preventive

Într-o astfel de situaţie, pe plan local, Laboratorului de Igiena Radiaţiilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi îi reveni rolul de a monitoriza nivelul de radiaţii din apă, aer şi alimente. „În cazul depistării unor niveluri prea mari de radiaţii, primul lucru pe care autorităţile medico-sanitare au obligaţia să-l facă este să informeze populaţia, în special prin comunicate de presă, despre măsurile imediate ce trebuie respectate. Din punct de vedere al prevenţiei, protecţia se face prin administrarea de pastile cu iod, care oferă o protecţie sporită împotriva radiaţiilor. Pastilele cu iod nu se găsesc în farmacii, ele fiind distribuite doar în circuit închis, în astfel de situaţii. În luna martie a anului 2011, spre exemplu, după ce a avut loc accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi, au existat voci care au solicitat o astfel de măsură preventivă. Având în vedere, însă, că dozele de radiaţii din atmosferă nu depăşiseră limitele admise, nu a mai fost nevoie”, explică directorul executiv al DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Tot ca măsuri preventive, oamenii sunt sfătuiţi să nu iasă din case. Geamurile şi uşile locuinţelor trebuie ţinute închise. Este necesar, de asemenea, ca alimentele proaspete să fie spălate foarte bine chiar înainte de a fi consumate. Apa pe care o bem este de preferat să fie îmbuteliată pentru a ne feri de o eventuală infiltrare a izotopilor radioactivi în pânza freatică.

Cum ne afectează radiaţiile

Dincolo de situaţia în care persoana se află în apropierea unei explozii nucleare, caz în care decesul are loc fie instant, fie în cel mult 48 de ore de la expunere, efectele expunerii la un nivel prea mare de radioactivitate sunt de lungă durată. „Cea mai des întâlnită problemă este apariţia bolilor neoplazice (cancere). Deşi poate apărea orice tip de tumoare malignă, cele mai frecvente sunt cancerul de tiroidă, cel pulmonar şi cele genitale. Pe termen lung, pot apărea şi malformaţii congenitale”, adaugă specialistul citat.

Potrivit agenţiilor de monitorizare a radiaţiilor, orice nivel de radioactivitate ce depăşeşte normele admise este potenţial dăunător pentru om. Totuşi, autorităţile atrag atenţia că administrarea de pastile cu iod în cazul în care persoana nu a fost expusă la radiaţii poate duce la apariţia unor efecte adverse: dereglări intestinale, reacţii alergice (posibil severe), erupţii cutanate şi inflamarea glandelor salivare.

Citit 4118 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2013 09:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.