Chiriaşii din căminele de la Metalurgic au dat instituţiei o gaură de peste 800.000 de lei
Foto: Dacă cei din conducerea colegiului nu semnează protocolul de predare a căminelor, chiriaşii s-au decis să deschidă proces

Chiriaşii din căminele de la Metalurgic au dat instituţiei o gaură de peste 800.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria vrea să preia căminele, dar nu şi datoriile chiriaşilor * Directorul Colegiului „Aurel Vlaicu” nu vrea să rămână cu pagubele pe cap * Sunt aproape 50 de procese pe rol pentru evacuarea rău-platnicilor


La sfârşitul anului trecut, Consiliul local a emis o hotărâre pentru a prelua căminele pline de chiriaşi sociali de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, iar Ministerul Educaţiei a avizat schimbarea destinaţiei acestor clădiri şi transformarea lor în locuinţe sociale. În mod normal, luptele dintre chiriaşi şi conducerea liceului ar fi trebuit să înceteze, dar războiul este acum mai aprig ca niciodată. Mai mulţi chiriaşi ne-au contactat pentru a se plânge că directorul de la Metalurgic, profesorul Ionel Hăulică, nu vrea să semneze protocolul prin care clădirile sunt preluate de Consiliul local.

Fără contracte, fără plata utilităţilor

„Suntem peste 200 de familii în cele trei cămine A, B şi F afectate de refuzul conducerii liceului de a semna protocolul. Din ianuarie 2013 noi nu am mai semnat niciun contract de închiriere, pentru că situaţia noastră este incertă. Nu suntem nici ai liceului, nici ai Primăriei. Şi nici nu plătim utilităţi. Pe 3 aprilie, cei de la Primărie ne-au chemat cu actele pentru semnarea contractelor de închiriere. Noi am depus documentele, dar ne-au spus că nu se pot semna contractele pentru că nu au un protocol parafat şi de conducerea liceului”, spune reprezentanta chiriaşilor, Aida Tofoleanu. 

Chiriaşii recunosc că unii dintre ei au datorii foarte mari la plata utilităţilor, dar spun că nu este vina lor, considerând că cei din conducerea liceului n-au făcut la timp demersurile necesare.

„De ce să suferim noi cei care ne-am plătit datoriile? De ce conducerea liceului n-a dat mai devreme în judecată chiriaşii rău-platnici şi nu i-a evacuat? De ce au tărăgănat lucrurile şi au lăsat să se ajungă la 8,5 miliarde de lei vechi datorii? De ce nu ne-au primit banii eşalonat şi i-au cerut pe toţi odată?” sunt întrebări puse de chiriaşii în care mocneşte revolta.

„Dăm conducerea liceului în judecată”  

Cum altă soluţie nu au găsit, chiriaşii adunaţi duminică 7 aprilie la o şedinţă de constituire a asociaţiei lor au concluzionat că singura soluţie este justiţia, dacă nu se ajunge pe cale amiabilă la un consens. „Sunt deja 50 de procese pe rol, între chiriaşi şi liceu, vom deschide şi altele în care îi vom acuza de abuz. Nu au dreptul să  nu semneze protocolul de predare a clădirilor la CL, atâta vreme cât există decizii de la Municipalitate şi de la Ministerul Educaţiei”, mai spune Aida Tofoleanu.

„Eu nu pot plăti datoriile din buzunarul meu” 

De cealaltă parte a baricadei, directorul de la „Metalurgic” are şi el dreptatea lui. „Primăria vrea să preia căminele, dar nu vrea să gestioneze datoriile pe care le au chiriaşii pentru utilităţi. E vorba de 8,5 miliarde de lei vechi către furnizorii de utilităţi care vor cere banii de la noi. Eu nu pot plăti din buzunarul meu aceste datorii. Nu voi semna protocolul dacă Primăria nu se angajează să preia şi recuperarea datoriilor, sau nu se angajează că nu va semna contracte de închiriere cu cei care au datorii. Trebuie constrânşi cumva să şi le achite. Avem 50 de procese pe rol cu persoane care au peste 60 de milioane de lei vechi neachitate. Mai sunt şi alţii care au datorii, dar încă nu le-am deschis proces”, declară directorul de la Metalurgic.

Acesta susţine că o lovitură grea le-a fost dată şi de faptul că începând de  anul acesta şi instituţiile bugetare trebuie să achite taxa de timbru. „Acum câteva zile am dat 80 de milioane de lei vechi taxă de timbru doar la zece procese”, se plânge profesorul Hăulică.

Directorul colegiului susţine că a avut controale de la Finanţe şi de la Curtea de Conturi care l-au încurajat şi chiar l-au sfătuit să nu semneze protocolul ca să nu să rămână cu gaura de peste 800.000 de lei în buget. 

Datorii achitate prin mandat poştal

Ionel Hăulică susţine că a instituit regula de a încasa întreaga sumă restantă pentru că de ani de zile chiriaşii vor să plătească restanţele, dar refuză să achite majorările de întârziere.

„Ca să facă aşa cum vor ei, s-au învăţat să trimită banii doar pentru utilităţi prin mandat poştal, însă cei mai mulţi dintre ei refuză plata penalităţilor. Acum că s-a luat această decizie să fie scutiţi de penalităţile la APATERM dacă achită datoriile la zi, poate vor veni să plătească, să mergem să discutăm cu furnizorul. Am vorbit cu juristul de la ISJ să se întâlnească cu cel de la Primărie pentru a vedea cum se poate face legal ca noi să nu rămânem cu restanţele chiriaşilor în contabilitate”, mai spune directorul, apreciind că, legal, căminele nu le mai aparţin, dar ilegal sunt în postura de a da seamă de ele.

Citit 3284 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2013 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.