Cum să faci faţă temperaturilor de vară

Cum să faci faţă temperaturilor de vară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă în urmă cu doar câteva săptămâni aşteptam cu nerăbdare încălzirea vremii, temperaturile înregistrate în ultimele zile ne-au luat total pe nepregătite. Medicii spun că atunci când mercurul din termometre arată peste 30 de grade Celsius, persoanele vârstnice şi cei cu afecţiuni cronice sunt deja în pericol. Cele mai mari riscuri le întâmpină persoanele cu boli cardiace, hipertensiune arterială, obezitate, boli renale, diabet, boli de piele, varice, tulburări neurologice sau probleme ale aparatului respirator Până şi pentru un adult sănătos temperaturile mari reprezintă o provocare, motiv pentru care trebuie să fim atenţi atât la hidratare, cât şi la alimentaţie.

Vârstnicii, mai sensibili la căldură

În cazul persoanelor trecute de 65 de ani, mecanismele de termoreglare ale organismului pot fi lesne date peste cap. Dacă vârsta se asociază şi cu o boală cardiovasculară, atunci orice expunere prelungită la temperaturi ridicate poate fi potenţial fatală. Pentru a preveni neplăcerile cauzate de temperaturile ridicate, persoanele în vârstă trebuie să evite să iasă din casă la orele de vârf, să nu facă plimbări prea lungi şi să bea cât mai multe lichide. O altă măsură necesară în astfel de condiţii este evitarea efortului fizic şi mijloacele de transport în comun atunci când este aglomeraţie.

Când ieşim din casă

„Încălzirea bruscă a vremii face ca în organismul uman să aibă loc o serie de modificări. Dacă multe dintre problemele de sănătate cauzate de căldura excesivă sunt reversibile, există şi afecţiuni ireversibile, cum sunt infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme este recomandat să evităm expunerea la soare la orele amiezii. Dacă totuşi suntem nevoiţi să ieşim din casă, trebuie să purtăm haine deschise la culoare, nu foarte strâmte şi făcute din materiale naturale. Pe cap este bine să avem o pălărie. Încălţămintea este bine să fie lejeră şi tot deschisă la culoare, pentru a permite pielii să respire. Trebuie căutate locurile umbroase. Dacă mergem pe o distanţă relativ scurtă cu un mijloc de transport în comun care este foarte aglomerat, este de preferat să coborâm cu o staţie sau două înainte de destinaţie şi să parcurgem pe jos distanţa rămasă până la destinaţie”, ne sfătuieşte medicul cardiolog Lucica Grigorică, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

Hidratarea este esenţială

Pentru un adult cu greutate normală, care desfăşoară o activitate nu foarte intensă, sunt necesari între 2 şi 3 litri de apă pe zi. Putem bea şi sucuri de fructe şi ceaiuri slab îndulcite sau chiar neîndulcite. Alcoolul şi cafeaua nu sunt recomandate, deoarece duc la deshidratare.

Medicamente care cresc sensibilitatea la soare

Atât cei care suferă de boli ale inimii, cât şi cei cu hipertensiune sunt sfătuiţi să meargă la un control medical pentru o eventuală modificare a schemelor de tratament. De asemenea, din cauza substanţelor conţinute, anumite medicamente interacţionează cu razele ultraviolete, ducând la o creştere a sensibilităţii la soare. Printre acestea se numără antibioticele, antiinflamatoarele, diureticele, medicamentele antitumorale, cele împotriva depresiei, afecţiunilor oculare, cele pentru reglarea tensiunii arteriale, dar şi unguentele pentru bolile dermatologice, antiacneice sau antiinflamatoare. Aceste produse farmaceutice pot da reacţii la nivelul pielii sub forma unor eczeme, manifestate prin iritaţii, mâncărimi sau chiar băşicuţe cu lichid, asemănătoare cu cele din arsuri. Astfel, persoanele care urmează un tratament medicamentos de lungă durată, trebui să ceară sfatul medicului înainte de a se expune la soare, chiar şi pentru perioade destul de scurte de timp.

Citit 1160 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2013 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.