Cum păstrăm corect medicamentele în casă

Cum păstrăm corect medicamentele în casă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu cu multă vreme în urmă, vă scriam despre cazul unei mame din judeţul Galaţi care, în încercarea de a-i trata copilului ei o tuse, i-a dat câteva linguriţe cu otravă de gândaci. Femeia a explicat medicilor că ţinea sticla cu otravă lângă cea cu sirop şi că a făcut o confuzie. Una care era să o coste viaţa micuţului, însă. Se pune astfel întrebarea cum şi mai ales unde păstrăm medicamentele pentru ca astfel de situaţii să nu apară.

Medicii recomandă să ţinem produsele farmaceutice în locuri ferite de umiditate, la întuneric, de preferat într-un sertar sau dulap special, la care copiii mici să nu aibă acces. Persoanele care îşi fac provizii de pastile sau care păstrează un unguent timp îndelungat, pentru a-l folosi “la nevoie”, riscă să se aleagă cu alergii, pentru că produsele expirate devin toxice prin modificarea compoziţiei.

Ambalajul original, obligatoriu

Pentru a te asigura că nu încurci medicamentele, păstrează-le în ambalajul original. În acest mod, nu vei confunda pastilele pentru adulţi cu pastile pentru copii. În plus, acest ambalaj este confecţionat dintr-un material care asigură condiţii optime de conservare pentru medicament. De exemplu, loţiunile care trebuie ferite de lumină vin în sticluţe închise la culoare. Iar comprimatele efervescente sunt ambalate în tuburi prevăzute cu un dop special, care absoarbe umiditatea.

Temperatura camerei, benefică?

Pentru a vedea la ce temperatură trebuie păstrat medicamentul, citeşte prospectul. Unele medicamente se pot păstra la temperatura camerei. Atenţie însă! Sfatul nu se referă la camera de baie, unde aerul este mai cald şi mai umed decât în restul casei. De asemenea, ai grijă să nu fie aşezate în bătaia soarelui.

În ce priveşte insulina, serurile şi antibioticele injectabile, acestea se păstrează la frigider (dar nu în congelator!). Se recomandă ca şi siropurile de tuse să fie păstrate la frigider după deschidere. Oricum, medicamentele păstrate „la rece” nu vor avea o perioada de valabilitate mai lungă datorită acestui motiv.

Citit 2632 ori Ultima modificare Duminică, 26 Mai 2013 15:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.