Bilanţul obezităţii la români: 200.000 de tone de exces ponderal

Bilanţul obezităţii la români: 200.000 de tone de exces ponderal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui studiu realizat în anul 2006 de medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu, aproape 60 la sută din populaţia judeţului Galaţi avea o greutate mai mare decât cea considerată normală.

Situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult, în opinia specialistului citat, în cei şapte ani trecuţi de la publicarea acestui studiu. Considerată a fi o boală în sine, obezitatea predispune la numeroase afecţiuni metabolice (în special, diabet de tip II), cardiovasculare şi hepatice (ale ficatului).

Afecţiune de sine stătătoare, dar şi cauză a altor boli

"Peste 330.000 de copii devin obezi în fiecare an şi situaţia se înrăutăţeşte tot mai mult. Inima, rinichii, plămânii, articulaţiile şi toate celelalte organe vitale sunt afectate de această boală. Pe de altă parte, excesul ponderal creşte foarte mult riscul de a dezvolta boli metabolice şi alte afecţiuni relaţionate cu acestea. Vorbim, în principal, de aşa-numitul sindrom metabolic (diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune arterială). Atât obezitatea, cât şi complicaţiile pe care ea le generează reprezintă principalul factor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare”, explică dr. Moroşanu, şefa secţiei de Diabet şi Boli Zaharate, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

În vreme ce unele persoane au o predispoziţie genetică spre obezitate, între 60 şi 70 la sută dintre cazuri apar ca urmare a unui stil de viaţă nesănătos. Din punct de vedere caloric, o singură lingură de ulei conţine 300 de calorii. Trebuie doar să ne gândim câte astfel de linguri punem la o simplă salată, pentru a vedea ce aport caloric aducem organismului.

Fără unt, uleiuri, smântână şi dulciuri

Un studiu de tip omnibus (studiu cantitativ cu relativ puţine întrebări realizat la o dată fixă) dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute arată faptul că, în total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal. În cazul în care avem un exces de kilograme sau dacă suntem predispuşi la îngrăşare, este bine să evităm, pe cât posibil, alimentele cum sunt untul, margarina, smântâna, dulciurile, precum şi toate uleiurile, care, prin conţinutul caloric extrem de bogat, tind să se transforme în ţesut adipos. „Trebuie să consumăm în cantităţi moderate şi alunele, seminţele de floarea soarelui, nucile, migdalele sau fisticul, deoarece conţin foarte multe calorii. Eu recomand ca legumele destinate preparării salatelor să fie consumate ca atare, pentru a evita tentaţia de a adăuga ulei", mai spune dr. Moroşanu.

Citit 1102 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2013 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.