REVOLUŢIE URBANĂ/ Sexy-clubul din Parcul "Mihai Eminescu" va fi demolat

REVOLUŢIE URBANĂ/ Sexy-clubul din Parcul "Mihai Eminescu" va fi demolat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prin reabilitarea Parcului Eminescu, Casa Albă va dispărea


Am menţionat într-un articol dedicat monumentului lui Eminescu de la Galaţi opinia unui specialist în horticultură: parcurile trebuie reabilitate de specialişti în domeniu, până acum s-au făcut improvizaţii şi greşeli! De pildă, statuia lui Eminescu este ascunsă de vegetaţie, nu este pusă în valoare.

Aflăm acum cu bucurie, dintr-o discuţie cu arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Galaţi, deci om cu contacte şi la nivel de Primărie, că situaţia urmează să se schimbe în sfârşit: „Se pare că Primăria încheie contract cu un arhitect peisagist pentru amenajarea parcurilor. Primul va intra în lucru Parcul Eminescu. Într-o săptămână, două se rupe pisica! Se pare că în sfârşit se vor face lucrurile aşa cum trebuie, că directorul general din Primărie, Radu Dinu, chiar este preocupat să facă lucrurile bine. Iar noi, arhitecţii, oricând suntem gata să acordăm sprijin Primăriei, chiar şi voluntar. Eu cel puţin, aşa voi face. Nu toate lucrurile se fac cu bani, mai trebuie şi inimă!”.

Din semnalele pe care le avem, se va păstra vechiul aer romantic al parcului. Ar fi desuet să se aducă înapoi şi chioşcul de muzică, exilat la Parcul CFR. Chioşcul de muzică a fost mutat în 1980 la Parcul CFR, fost (şi actual) Parcul Carol. Complexul rustic a fost amenajat în parc în 1913, de ing. V. Petrescu. Martor al vremii, monograful Gh. N. Munteanu Bârlad descria parcul: „În mijlocul oraşului, pe strada Domnească colţ cu strada G-ral Lahovari se află parcul Municipal, cu frumoase straturi de flori împrejurul bazinului de apă ţâşnitoare, un pod betonat sub sălciile pletoase duce în fundul grădinii la stâncile tot betonate, unde se află construit un frumos chioşc din ramuri de mesteacăn, la poalele căruia apa prelinsă dintre stânci formează două mici eleştee cu maluri acoperite de frumoasa peluză de iarbă verde”.

Casa Eminescu - în Parcul Eminescu

Nu va mai trebui nici să mai luăm trenul până la Botoşani ori de câte ori ni se face dor de poezie: casa lui Eminescu va putea fi văzută în parcul cu acelaşi nume. De la directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, prof. Zanfir Ilie, am aflat despre intenţia primarului de a construi, după modelul casei părinteşti a poetului, de la Ipoteşti, o replică gălăţeană, un centru cultural. Clădirea ar urma să se ridice chiar pe locul alteia, controversată încă de la construcţia sa, în acei primi ani dezordonaţi de după Revoluţie, cunoscută drept Casa Albă.

Aşteptăm deci schimbări în bine, dar şi dezbateri bune înainte, să nu păţim ca pe vremea "ălora", când statuia lui Eminescu şi chioşcul au fost plimbate.

Citit 5549 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2013 08:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.