Iubire printre stele: O familie înzestrată cu „gena zborului”
Foto: Foto: Arhiva personală a familiei Prunariu

Iubire printre stele: O familie înzestrată cu „gena zborului”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Puţini ştiu că soţia lui Dumitru Prunariu a absolvit o facultate de construcţii de avioane, iar acum este ambasador în Armenia * Cei doi fii le calcă pe urme


Întâlnirea de la „Interviuri de top” cu cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu ne-a adus în prim-plan o poveste de dragoste aparte, cea a unei familii înzestrată cu „gena zborului”, cum îi place interlocutorului nostru să spună. Dragostea pentru „maşinile” zburătoare şi dorul pentru a cunoaşte nepătrunsul cerului i-a unit pe viaţă pe cei doi soţi, Crina-Rodica Prunariu, astăzi, Ambasador al României în Armenia, şi Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut şi singurul român care a explorat spaţiul cosmic. „Gena zborului” au moştenit-o şi cei doi fii ai familiei Prunariu, însă, în profesie, doar fiul cel mare - Cătălin - a urmat paşii tatălui. Ovidiu-Daniel, al doilea fiu, urmează cariera mamei, lucrând în diplomaţie.

Dragostea de la Aeroclub

Când cei doi soţi Prunariu s-au întâlnit, erau studenţi la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii „Politehnica” Bucureşti, pe care Dumitru Prunariu a urmat-o între 1971-1976. Era pe vremea când visa să termine facultatea şi să se îndrepte către o carieră de inginer la o fabrică de avioane. Asemeni visa şi Crina. Pe soţia sa, cosmonautul a cunoscut-o pe când se pregătea să devină pilot pentru Aviaţia Civilă. "Eram la studii la aceeaşi facultate şi ne-am cunoscut la Aeroclubul de la Clinceni, în apropierea Bucureştilor. Eu eram în anul al III-lea de studiu, iar Crina în anul al II-lea. Făceam antrenament pentru o viitoare carieră în Aviaţia Civilă. La acea vreme, Aviaţia Civilă urma să fie dotată cu avioane cu o avionică complexă, computerizată, iar inginerul Aurel Răican -  mentorul nostru pentru zbor - a considerat că este foarte bine să pregătească viitori piloţi civili din rândul inginerilor de Aviaţie. Domnia sa considera că este nimerit ca studenţii să aibă, pe lângă o înaltă pregătire profesională, şi o pregătire practică aparte. Aşa s-a luat hotărârea de a face cu studenţii, în perioada vacanţei de vară, ore de zbor pentru a se acomoda cu pilotarea, în vederea unei viitoare selecţionări ca piloţi pentru TAROM”, îşi aminteşte generalul Dumitru Dorin Prunariu.

Dorul în două ţări

Dragostea pentru zbor dintre cei doi tineri, îndrăgostiţi de stele şi de avioane, s-a concretizat prin căsătoria din august 1974. Cununia civilă a fost la Târgu Mureş, „la părinţii fetei”, iar cea religioasă a fost la Braşov, la Biserica „Buna Vestire”.  Tot la aeroclub, cei doi au primit de la asistenta medicală vestea că o altă viaţă este pe drum. Crina era însărcinată, motiv pentru care a întrerupt antrenamentele. În viaţa celor doi au apărut Cătălin şi Ovidiu-Daniel, care, de mici, au cunoscut viaţa aspră, de pregătire continuă a propriilor părinţi. 

În timpul stagiului de la Moscova, în cadrul programului „Intercosmos”, întreaga familie a locuit, mai bine de trei ani, în „Orăşelul Stelar”, iar grijile toate, în privinţa creşterii copiilor, i-au revenit Crinei Prunariu. Revenită în ţară, a urcat treaptă cu treaptă în devenirea profesională, infirmând concepţia că naşterea unui copil opreşte mama să-şi urmeze cariera.

După facultate, Crina Rodica Prunariu a început ca inginer în construcţia de Avioane, a urmat o carieră în Comerţul Exterior, apoi, în Diplomaţie, după ce a urmat cursurile Academiei Diplomatice. În ultimi şase ani, este Ambasador al României în Armenia. Ca mamă şi femeie-diplomat îşi împarte dorurile între familia de acasă, din România, şi cea din Armenia. Soţia primului cosmonaut român este o femeie puternică, fiindcă noi ştim că, în spatele unui bărbat puternic, stă întotdeauna o femeie şi mai puternică.

Copiii, pe urmele părinţilor

Cum aşchia nu sare departe de trunchi, tot la fel şi cei doi fii, Cătălin şi Ovidiu-Daniel Prunariu, au moştenit pasiunea pentru zbor. Cătălin este comandant în cadrul Companiei Naţionale TAROM, în domeniul Aviaţiei Civile. „Cătălin zburase cu avionul încă de mic, chiar înainte de a ajunge în Orăşelul Stelar de la Moscova”, povesteşte cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.

Cătălin Prunariu s-a înscris la aeroclub la 16 ani, iar la 17, sărea cu paraşuta, cu consimţământul tatălui. Este absolvent de Management Financiar-Bancar, dar, de dragul zborului, a urmat şi cursurile Academiei Civile pentru a deveni pilot profesionist. Peste ani, Cătălin a adunat în palmaresul său multe titluri; este comandant de aeroclub, campion naţional la acrobaţie aeriană şi a reprezentat, reprezintă, România cu cinste în lume, ca antrenor şi membru titular al formaţiei naţionale de acrobaţie aeriană „Hawks of Romania” - „Şoimii României”.  E adevărat că, în anii din urmă, Cătălin a avut şi un accident, destul de grav, dar dragostea pentru profesia pe care o face l-a determinat să depăşească momentele critice. Astăzi, este tatăl unui copil şi speră că, într-o bună zi, va zbura în Cosmos, asemeni tatălui său.

Cel de-al doilea fiu, Ovidiu-Daniel Prunariu, a cochetat cu zborul, cu paraşutismul, dar, profesional, s-a îndreptat către o carieră în diplomaţie, asemeni mamei lui. A studiat la  „British Studies” din cadrul Universităţii ELTE din Budapesta, pe când doamna Crina Prunariu era într-o misiune diplomatică în Ungaria. Acolo a cunoscut-o pe Ana Maria, soţia sa. Cum echivalarea studiilor i-a dat bătăi de cap în România, Daniel a urmat şi Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din Bucureşti. Este un perfecţionist, un iubitor de animale şi mai ales este un îndrăgostit de viaţă, el fiind tatăl a doi copii frumoşi. Cei mici, nepoţii, sunt la fel de dornici să descopere tainele stelelor, asemeni bunicului lor.

 

 

Citit 12742 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2013 13:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.