"Genocidul" lemnos, în opinia unui specialist (II): De ce se prăbuşesc copacii la furtună

"Genocidul" lemnos, în opinia unui specialist (II): De ce se prăbuşesc copacii la furtună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cunoscutul inginer horticol Alexandru Perieţeanu, specialist în ambient, ne-a explicat de ce ajung să cadă, la primul vânt, copaci altfel sănătoşi. Una dintre cauze: copacii sunt sufocaţi în asfalt, nu primesc apă.
Nu numai în Occident, am văzut şi la Brăila, grătare metalice în jurul copacilor. „Am avut şi noi casete din fontă turnată, 2,5 pe 2 metri, aveau suprafaţă liberă. Dar s-a terminat!”, spune specialistul. „Au venit, prin ´97-´98, băieţii cu pavelele, cu bordurile şi au micşorat spaţiul. De unde să-şi mai tragă copacul mâncarea?!”

Şanţuri zglobii şi rădăcini retezate

„Există distanţe foarte bine stabilite [între copaci], din punct de vedere biologic şi arhitectural, la 10-12 metri. Proiecţia părţii aeriene [coroanei] pe suprafaţă - cât este umbra la vremea prânzului - reprezintă şi nivelul până la care s-au întins rădăcinile. De asta se şi plantează copacul la distanţă de casă. Şi când proiectezi, te gândeşti cum va arăta copacul la maturitate, ca să-l amplasezi la distanţă de conducte, de construcţii. Dar Galaţiul a fost întors pe dos, s-au schimbat conducte de apă, cabluri electrice, telefonice, racorduri individuale, am bortelit oraşul, cu cap sau fără cap, şi am terminat copacii!
De ce pică unii la furtună? Nu mai au în ce să se ţină: dacă te uiţi, pe lângă ei a trecut un şanţ, la un metru-doi… Iar dacă se taie din rădăcină, trebuie să tai ceva şi de sus. Dar nu-i tai mai mult de maxim o treime, altfel ai terminat copacul! Echipa respectivă nu trebuie să taie decât sub îndrumarea unui specialist! Înainte de ´89, nu se tăia dacă nu era inginerul prezent”, mai spune Alexandru Perieţeanu.

Citit 1263 ori Ultima modificare Marți, 16 Iulie 2013 17:24

5 comentarii

 • postat de @jon
  Miercuri, 17 Iulie 2013 11:47
  @jon De mult nu mai are nimeni nevoie de parerile postacilor de partid. Din pacate nu putem scapa de voi prea usor. Cel putin ”asta” asa cum ii zici tu are o identitate profesionala clara si recunoscuta-n bransa sa. Tu ai un nume si o profesie ? Ma-ndoiesc, caci politrucii de serviciu se pricep doar la aruncatul cu noroi, la mizerii, la demagogie, barfe, incitari, nu la a construi ceva durabil. E greu sa fii om si barbat in Romania, mai ales cand preferi pana si un apelativ nominal anglofil, nu romanesc. E vremea voastra , a leprelor de partid, asa ca trageti tare acum !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Pantera verde
  Miercuri, 17 Iulie 2013 11:40
  În toate cartierele la noi sunt copaci amplasaţi chiar lângă blocuri de-ţi ia toată lumina la ferestre şi nu vine nimeni de la primărie să-i taie sau să-i cosmetizeze.. Abia când pică câte unul la furtună sau peste vreo maşină se mişcă şi ei..
  Apoi mai e problema că administratorii de blocuri nu sunt suficienţi de competenţi şi nu ştiu să facă sesizări pentru îngrijirea spaţiului verde, să propună tăierea copacilor care rup asfaltul şi strică aleele sau trotuarele şi să propună reamplasarea de noi copaci în spaţii libere.
  Sunt tot felul de copaci crescuţi sau plantaţi aiurea în tot Galaţiul. Cei de la Spaţii verzi din Primărie sunt varză la capitolul ăsta! Ar trebui să-şi angajeze specialişti pentru a stabili clar ce tipuri de copaci se pretează pentru un oraş civilizat, nu plopi care să ne irite când le iese puful sau diverşi corcoduşi sau duzi care ne murdăresc hainele când trecem pe sub ei sau când parcăm maşinile sub ei!
  Ruşine Primăria Galaţi! Ruşine preşedinţilor de blocuri! Ruşine cetăţenilor care nu fac nimic pentru asta!
  HAIDEŢI ODATĂ SĂ FACEM ÎMPREUNĂ CEVA BUN PENTRU ORAŞUL ĂSTA !!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de jon
  Miercuri, 17 Iulie 2013 10:35
  Iar l-ati adus pe asta sa isi traga cu parerea? comparati mere cu pere/ Rrom ania cu Germania, nu am gresit asa crede, francezul, pentru ca la ei terminatiile nu conteaza, baza este rrom an, adica noi
  0
  0
  Raportează
 • postat de Victor
  Miercuri, 17 Iulie 2013 10:15
  Ambele cauze + probabil altele au dus la devitalizarea arborilor. E f prost cum s-au facut strazile in aproape toate orasele. Copacii ar fi trebuit plantati pe un culoar verde destul de lat intre carosabil si trotuar. Dar s-a renuntat la culoarul verde si s-a turnat peste tot asfalt. Putine orase au strazile asa cum trebuie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de claudiu
  Miercuri, 17 Iulie 2013 07:33
  Nici un tei de pe Under der Linden n-are gratar metalic. Le-or fi furat romanii. Si niciun tei de pe Under der Linden n-are maimult de 30 de ani. Si nici mai mult de 15 metri inaltime.
  Pe urma, sa inteleg ca teii nostri s-au uscat de ce: ca acum niste ani au fost trase conducte sau ca asta iarna au fost taiati? Ar fi util sa va hotariti.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.