"Genocidul" lemnos, în opinia unui specialist (II): De ce se prăbuşesc copacii la furtună

"Genocidul" lemnos, în opinia unui specialist (II): De ce se prăbuşesc copacii la furtună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cunoscutul inginer horticol Alexandru Perieţeanu, specialist în ambient, ne-a explicat de ce ajung să cadă, la primul vânt, copaci altfel sănătoşi. Una dintre cauze: copacii sunt sufocaţi în asfalt, nu primesc apă.

Nu numai în Occident, am văzut şi la Brăila, grătare metalice în jurul copacilor. „Am avut şi noi casete din fontă turnată, 2,5 pe 2 metri, aveau suprafaţă liberă. Dar s-a terminat!”, spune specialistul. „Au venit, prin ´97-´98, băieţii cu pavelele, cu bordurile şi au micşorat spaţiul. De unde să-şi mai tragă copacul mâncarea?!”

Şanţuri zglobii şi rădăcini retezate

„Există distanţe foarte bine stabilite [între copaci], din punct de vedere biologic şi arhitectural, la 10-12 metri. Proiecţia părţii aeriene [coroanei] pe suprafaţă - cât este umbra la vremea prânzului - reprezintă şi nivelul până la care s-au întins rădăcinile. De asta se şi plantează copacul la distanţă de casă. Şi când proiectezi, te gândeşti cum va arăta copacul la maturitate, ca să-l amplasezi la distanţă de conducte, de construcţii. Dar Galaţiul a fost întors pe dos, s-au schimbat conducte de apă, cabluri electrice, telefonice, racorduri individuale, am bortelit oraşul, cu cap sau fără cap, şi am terminat copacii!

De ce pică unii la furtună? Nu mai au în ce să se ţină: dacă te uiţi, pe lângă ei a trecut un şanţ, la un metru-doi… Iar dacă se taie din rădăcină, trebuie să tai ceva şi de sus. Dar nu-i tai mai mult de maxim o treime, altfel ai terminat copacul! Echipa respectivă nu trebuie să taie decât sub îndrumarea unui specialist! Înainte de ´89, nu se tăia dacă nu era inginerul prezent”, mai spune Alexandru Perieţeanu.

Citit 1368 ori Ultima modificare Marți, 16 Iulie 2013 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.