Sfatul medicului: Cum ai grijă de pielea ta la plajă

Sfatul medicului: Cum ai grijă de pielea ta la plajă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre multele feluri în care poluarea aerului poate fi dăunătoare, se numără şi agresiunea din ce în ce mai crescută a razelor ultraviolete (UV) asupra pielii noastre. Astfel, din bagajul pentru concediul la mare nu trebuie să lipsească un produs de protecţie solară. Cu un grad de protecţie mai mic sau mai mare, sub formă de cremă, spray sau ulei emoliant, un lucru este obligatoriu: astfel de produse ar trebui cumpărate doar din farmacii sau din magazine specializate, pentru a nu avea surpriza neplăcută ca ceea ce scrie pe etichetă să nu se regăsească şi înăuntru.

La soare, cu porţia

Medicii recomandă să evităm plaja după ora 11.00 dimineaţă şi până la ora 17.00. În tot acest interval, razele UV sunt mult prea puternice, fapt ce creşte considerabil riscul de apariţia şi dezvoltare a cancerului de piele. „Persoanele care trebuie să  aibă o  grijă deosebită sunt cele cu ten deschis la culoare, cu ochi albaştri şi/sau cu multe aluniţe pe corp. De asemenea, părinţii trebuie să ţină cont de faptul că pielea celor mici este mai sensibilă la razele soarelui. Pentru toate aceste categorii este recomandată o cremă de protecţie solară cu factor de protecţie 50. Chiar dacă acel bronz mult dorit va întârzia să apară, vom fi protejaţi de multe neplăceri ulterioare”, explică dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul DSP Galaţi.

Pe piaţă se găsesc creme de protecţie solară cu factor de protecţie cuprins între 5 şi 60 la sută.

Puţină pudoare

Pentru doamnele şi domnişoarele lipsite de inhibiţii care vor să renunţe la sutien, medicii au o altă veste rea. Chiar şi folosind o creme împotriva razelor solare, expunerea directă a sânilor la soare creşte riscul de apariţie a cancerului mamar. Singurul fel în care vă puteţi proteja este să vă păstraţi sutienul.

Alte sfaturi

Nu doar pielea noastră are de suferit după expunerea la soare dacă nu o protejăm, ci şi ochii. Specialiştii recomandă purtarea ochelarilor de soare. Atenţie, însă, deoarece ochelarii de 10-15 lei cumpăraţi de pe tarabă fac mai mult rău decât bine. Pentru că au lentilele făcute pur şi simplu din sticlă colorată, aceşti ochelari favorizează apariţia problemelor oftalmologice. Astfel, deşi simţitor mai scumpi, sunt recomandaţi ochelarii care au lentile cu protecţie solară. Aceştia pot fi cumpăraţi atât de la optica, cât şi din magazinele specializate.

Citit 1061 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2013 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.