Campanie VL "Ştii ce mănânci?": Ce diferenţe sunt între laptele de soia şi cel de vacă

Campanie VL "Ştii ce mănânci?": Ce diferenţe sunt între laptele de soia şi cel de vacă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proteinele din laptele de soia sunt inferioare celor de origine animală * Un litru de lapte vegetal costă de două ori mai mult decât cel de vacă *


 

Asemănător altor alimente pe bază de soia, şi laptele făcut din boabele acestei legume este preferat de unele persoane. Care este însă diferenţa dintre laptele vegetal şi cel de origine animală? Ce beneficii aduce fiecare pentru sănătate şi care este mai recomandat de către nutriţionişti citiţi în materialul următor.

Chiar dacă nu îl putem numi "aliment dăunător pentru sănătate", din laptele de soia lipsesc câteva dintre substanţele esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Cel mai important minus este reprezentat de absenţa proteinelor cu o valoare biologică ridicată. Astfel, cele 3,1 grame de proteină din suta de mililitri de laptele vegetal nu asigură aminoacizii indispensabili corpului nostru. Pentru că aceşti aminoacizi nu pot fi produşi de către organism, este obligatoriu să-i luăm din alimentaţie. Ei au un rol cheie în toate procesele metabolice. "În comparaţie, proteine pe care le găsim în laptele de origine animală sunt considerate de referinţă, tocmai pentru că sunt formate din toţi aminoacizii esenţiali", explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Îmbogăţit artificial cu vitamine şi minerale

Pentru a rezulta un aliment similar laptelui natural, în laptele de soia sunt adăugate unele vitamine (A, B12, B2, B1) şi minerale (săruri de calciu şi potasiu). Deşi benefice, aceste substanţe nu sunt absorbite de organism în aceeaşi măsură ca acelea din laptele natural. Este asemănător cu a încerca să-ţi asiguri necesarul zilnic de vitamine şi minerale din suplimente farmaceutice în loc de fructe şi legume.

"Cu excepţia proteinelor cu o valoare biologică scăzută, laptele de soia este un aliment complet. Carbohidraţii sunt asemenea celor din laptele de vacă, iar proporţie de grăsimi saturate şi nesaturate este rezonabilă. Totuşi, deşi nu este dăunător pentru organism, nu poate înlocui laptele natural", adaugă specialistul.

Problema preţului

Chiar dacă mai sărac în proteine, vitamine şi minerale decât cel de origine animală, laptele de soia de pe rafturile magazinelor are un preţ destul de mare. Un litru de lapte de soia costă între 8 şi 12 lei, în condiţiile în care aceeaşi cantitate de lapte natural costă între 4 şi 5 lei. Una dintre explicaţiile acestei diferenţe de preţ constă în faptul că laptele vegetal ambalat este de cele mai multe ori importat. Astfel, cei care vor ca în perioada postului să înlocuiască varianta "de dulce" cu cea vegetală trebuie să se uite de două ori în portofel, înainte de a cumpăra.

Reţetă pentru acasă

Dacă preţul laptelui de soia din comerţ vi se pare prea mare, sau dacă pur şi simplu vreţi să evitaţi aditivii alimentari, puteţi prepara lapte de soia chiar acasă. Aveţi nevoie de boabe de soia, cu precizarea că nu sunt modificate genetic, apă şi arome (vanilie, cacao, zahăr brun, miere în funcţie de preferinţă). Modul de preparare al laptelui este foarte simplu: se pun boabele de soia (o cană) într-un bol şi se acoperă cu apă, lăsându-se la înmuiat de seara până dimineaţa. Odată strecurate, se introduc în blender şi se adaugă o cantitate dublă de apă.

Acum, aveţi la îndemână două opţiuni: puteţi să strecuraţi laptele înainte de a-l pune la fiert sau puteţi să faci acest lucru la final, după ce este luat de pe foc. Ţineţi minte că, pentru a-l strecura bine, tifonul este cel mai indicat. Perioada de fierbere: maximum 20 de minute împreună cu aromele preferate, amestecând din când în când şi îndepărtând spuma care se formează la suprafaţă. Laptele de soia este unul din cele mai bune înlocuitoare ale laptelui de origine animală pentru persoanele alergice la lactoză.

Ca recomandare, dacă vă apucaţi de lapte şi se întâmplă să sune telefonul sau să vă amintiţi ceva brusc, să nu cumva să lăsaţi nesupravegheat vasul pe foc. Mai bine îl puneţi deoparte până reveniţi lângă aragaz.

Citit 4209 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.