Campanie VL/ Idei de concediu în Apuseni. Află cât costă cazarea în zonă

Campanie VL/ Idei de concediu în Apuseni. Află cât costă cazarea în zonă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O luăm la pas prin Munţii Apuseni, pe o ”plajă” de desfăşurare cuprinsă între Câmpia şi Dealurile de Vest, Podişul Transilvaniei (la est), Podişul Someşan (în nord) şi la sud culoarul Mureşului.

Prima rezervaţie naturală din România

În această parte a ţării avem prima rezervaţie (declarată) naturală din România, e vorba de Parcul Natural Apuseni, care se întinde peste judeţe Alba, Cluj şi Bihor. A fost înfiinţat în 1935, la iniţiativa renumitului biolog şi explorator Emil Racoviţă, după primul Congres al Naturaliştilor din România, ţinut în 1928. Rezervaţia are pe lângă peisajele rare, o faună aparte, unde putem zări din când în când mândrul cerb, capra neagră, diverse specii de lilieci şi mândrul cocoş de munte. Ca locuri de vizitat, putem alerga la Peştera Urşilor sau la Peştera Scărişoara (din Garda de Sus), unde avem cel mai mare gheţar (dintr-o peşteră) din Europa. Între multele posibilităţi de cazare, putem alege Pensiunea Donciu din Garda de Sus, unde un loc costă 75 lei pe zi, în regim de demipensiune şi 90 lei pe zi, la sfârşitul săptămânii.

La Alba Iulia în Cetate

Poposim în vechiul Apulum (Alba Iulia) şi intrăm în Cetate, unde găsim urme ale civilizaţiilor dacice, daco-romane, dar şi ale altor neamuri. În judeţul Alba Iulia ne aşteaptă Mănăstirea Râmeţ, despre care se zice că a fost înfiinţată pe la 1214. Biserica are mai multe straturi de pictură, cel mai vechi fiind de la anul 1300. Aici a trăit, în cel de-al XIV-lea veac, Sfântul Ghelasie de la Râmeţ, canonizat în 1992. La Alba Iulia putem să ne reculegem la Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc, act înfăptuit la 1 Decembrie 1918. La temelia catedralei este o bazilică ortodoxă din veacul al XI-lea, sediul vechii mitropolii la care a contribuit şi Domnitorul Mihai Viteazul. Alba Iulia este şi locul primei uniri înfăptuită de Mihai Viteazul, la 1 noiembrie 1599. Un soclu la intrarea în cetate aminteşte de ultimele zile ale martirilor neamului românesc - Horia, Cloşca şi Crişan - conducătorii Răscoalei din Munţii Apuseni de la 1784 - închişi aici. În privinţa cazării, putem să tragem la pensiunile Amentza, unde camera dublă este 75 lei pe zi sau la Onel, cu 78 lei pe zi. La Pensiunea Mihaela, dăm 120 lei pe camera dublă, iar la pensiunea Drumul Dragostei - 130 lei. Pensiunea Apulum cere între 200 - 230 lei pe zi camera dublă, ultimele două au în preţ şi micul dejun.

La Cluj

Luăm drumul Clujului, judeţ situat în Bazinul Someşului Mic. Aici putem poposi la  pensiunea Valentin cu 70 lei pe zi camera dublă sau la Vila Gabi cu 80 lei. Hotelul Clubului Sportiv Voinţa oferă cazare cu 70 - 80 lei camera dublă pe zi, în timp ce la pensiunile Mora şi Dorobanţilor dăm 110 lei pe zi.

Cu trenul prin Bucureşti sau Iaşi

Pentru a ajunge de la Galaţi la Alba Iulia, dacă nu avem maşină personală, putem merge cu trenul. Plecarea din Galaţi este la 6,40, cu schimbare în Capitală, de unde, la ora 13,10 plecăm şi ajungem în Cetatea Marii Uniri la ora 21,25. Pentru cei 673 de kilometri, câţi sunt între Galaţi şi Alba Iulia (prin Bucureşti), biletul de călătorie costă 161,35 lei. Până la Cluj avem o posibilitate prin Bucureşti, dar călătorim noaptea. Plecăm din Galaţi după amiază cu Interregio de 14,10, ajungem în Capitală la 18,37. De la ora 20,30, un Interregio ne duce la Cluj şi poposim la destinaţie la ora 6,07 dimineaţa. Între Galaţi şi Cluj sunt 756 km, iar un bilet la clasa a II-a costă 136,10 lei. Până la Cluj putem ajunge şi prin Iaşi. E mai ieftin, avem de parcurs o distanţă mai mare, de 714 km, dar dăm pe tichet mai puţin - 136,1 lei. Se circulă ziua, plecăm din Galaţi la ora 6,10, ajungem la Iaşi la 10,47. Din Iaşi plecăm la 11,00 înspre Cluj, unde poposim la 20,30.

Citit 1445 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2013 23:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.