Cum să facem şi centrul insalubru: Centrul de Afaceri, o Curte a Gunoaielor în coasta Prefecturii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cum să facem şi centrul insalubru: Centrul de Afaceri, o Curte a Gunoaielor în coasta Prefecturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Clădirea ar fi trebuit inaugurată acum cinci ani, dar este în continuare neterminată


Chiar lângă Prefectură este deschisă, zi şi noapte, o veritabilă Curte a Gunoaielor, nu ca acea din ”Prinţ şi cerşetor”, ci una cu specific exotic gălăţean. Chiar pe latura dinspre clădirea Prefecturii se cască o intrare, deşi garduri înalte împiedică în rest pătrunderea vagabonzilor, a câinilor maidanezi, aruncarea de gunoaie, acţiuni violente nocturne şi cine mai ştie ce în incinta a ceea ce urma să fie impozantul Centru de Afaceri Galaţi.

Lucrarea, care urma să fie dată la cheie în 2008, chiar în august, cu un cost de peste şase milioane euro (clădire de beton şi sticlă, cu patru etaje), a fost întreruptă definitiv după falimentul firmei constructoare spaniole GTM, care a lucrat în parteneriat cu o firmă gălăţeană, BRICO SRL. După retragerea constructorului, s-a retras însă şi organizarea de şantier, adică a fost luat containerul care slujea drept birouri şi care nu justifica atunci, prin prezenţa sa, şi ridicarea unui gard. Rezultatul? După ce toată lumea a pierdut câte ceva în afacere şi Galaţiul a rămas „ştirb” arhitectural în plin centru. După atâta pagubă, n-au mai fost bani şi pentru un gărduţ, încă o cheltuială pentru CJ, iar Prefectura nu este proprietar, deci nu are cum investi.

Cum punctul de intrare prin latura dreaptă a Prefecturii este desfiinţat, locul rămâne la dispoziţia maidanezilor. Să ne amintim că, acum câţiva ani, lucrarea a fost blocată de mai multe familii mizere care îşi pierduseră casele, improvizându-şi adăposturi tot aici. Şi poate că nici mai multă imaginaţie n-ar trebui să le lipească autorităţilor: o clădire aflată într-un stadiu asemănător de construcţie, actuala Casă de Cultură a Studenţilor, a fost folosită acum vreo 15 ani, cu succes, pentru montarea unui spectacol de teatru regizat de acum bucureşteanul Claudiu Peruşco – doar asigurându-se nişte balustrade. Puţină curăţenie, balustrade, iluminat şi structura de lângă Prefectură ar putea asigura şi ea încă un spaţiu pentru evenimente publice măcar pe timpul verii. Aşa, măcar n-ar mai fi o Curte a Gunoaielor, ci un ansamblu util, fie el şi neterminat.

Citit 1215 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2013 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.