Sfaturi utile pentru un somn liniştit în nopţile caniculare

Sfaturi utile pentru un somn liniştit în nopţile caniculare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cum pornirea aerului condiţionat pe timpul nopţii nu este recomandată de către medici, tot ce ne rămâne de făcut pentru a avea un somn odihnitor în timpul verii este să încercăm să urmăm sfaturile de mai jos


Neplăcerile nocturne din timpul anotimpului cald sunt cauzate, în cele mai multe situaţii, de perturbarea procesului natural de răcire al corpului. “În mod normal, organismul nostru eliberează căldura prin mâini, faţă şi picioare atunci când ne pregătim de somn şi de obicei continuă să se răcească până în jurul orei 4 dimineaţa”, spune Dr. Chris Idzikowski, directorul Centrului pentru Somn din Edinburgh, citat de health.yahoo.net. Insomniile sau somnul neodihnitor apar în momentul în care acest proces de răcire nu poate avea loc.

Primul lucru de care trebuie să ţinem seama este alegerea unei lenjerii potrivite pentru pat. De preferat este ca cearşafurile să fie făcute din materiale naturale. În cazul în care totuşi salteaua este făcută din fibre sintetice, expertul ne recomandă să folosim un protector de saltea confecţionat din bumbac.

O altă sugestie, care multora le poate părea fantezistă, este păstrarea pernei în frigider, în timpul zilei. De asemenea, dr. Idzikowski spune că dormitul în pijamale din bumbac sau mătase este de preferat dormitului dezbrăcat. “Fibrele naturale preiau umiditatea din piele”, spune specialistul. În plus, Idzikowski recomandă dormitul în poziţie întinsă, mai degrabă decât poziţia ghemuită. Totuşi, acest aspect nu depinde în totalitate de noi, ca urmare a schimbării involuntare a poziţiei corpului în timpul somnului.

Cu mâinile sub jetul de apă

Dacă în timpul zilelor caniculare este de preferat să ţinem geamurile închise pentru a limita intrarea căldurii de afară în încăpere, noaptea ferestrele trebuie să rămână deschise, pentru a permite o circulaţie mai eficientă a aerului. Dacă totuşi somnul nu apare, putem încerca să ţinem palmele împreună cu încheieturile sub un jet de apă rece pentru câteva minute. După ce ne uscăm pe mâini trebuie să mergem direct la culcare.

Dacă avem posibilitatea, putem încerca să recuperăm orele pierdute în timpul nopţii prin somnul din timpul zilei. "Dacă puteţi să dormiţi o oră şi jumătate în timpul zilei, este suficient”, adaugă specialistul citat.

Citit 1412 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2013 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.