România, un stat zgârcit: Cât valorează sănătatea fiecăruia dintre noi

România, un stat zgârcit: Cât valorează sănătatea fiecăruia dintre noi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* România cheltuie pentru Sănătate doar 500 de dolari pe cap de locuitor anual * Suma ne clasează pe ultimul loc în Europa


Deşi comparaţia cu statele din vestul Europei în ceea ce priveşte sistemele naţionale de sănătate a devenit deja desuetă, România nu poate face faţă nici competiţiei directe cu ţări la care nu cu multă vreme în urmă ne uitam de sus. Astfel, vecinii bulgari alocă pentru Sănătate în fiecare an 521 de dolari pentru fiecare locuitor. Potrivit unui studiu recent realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, doar puţin mai la vest de noi, în Ungaria, guvernul de la Budapesta prevede anual pentru fiecare cetăţean suma de 1.100 de dolari. În Polonia, suma este de 900 de dolari. Sumele cresc considerabil şi destul de brusc cu cât înaintăm de la est spre vest. Campioană este Franţa, cu 5.000 de dolari pentru fiecare locuitor, urmată îndeaproape de Germania, cu 4.875 de dolari. Şi în Peninsula iberică, în ciuda crizei care încă macină ţara, guvernul spaniol, conştient de importanţa covârşitoare a sistemului medical, alocă pentru fiecare locuitor câte 3.000 de dolari pe an. Ce-i drept, nici contribuţia pe care noi o plătim la Sănătate nu se ridică la nivelul statelor amintite mai sus. Totuşi, din acest punct de vedere, proporţia nu este egală între contribuţie şi suma pe care guvernul o pune la dispoziţie. De asemenea, ţările din vestul Europei au un sistem de asigurări private foarte bine pus la punct. Singurul mod în care un român poate beneficia de un serviciu medical în una dintre aceste ţări ar fi să-şi încheie o asigurare privată internaţională, care costă însă între 300 şi 1.000 de euro pe lună, potrivit evz.ro.

Murim cu cinci ani mai devreme

Dacă ţările europene dau, în medie, 12 la sută din PIB către sistemul medical, guvernul Român alocă doar 4 la sută din produsul intern brut către Sănătate. Dincolo de cifre, rezultatele sunt cât se poate de palpabile. Subfinanţarea este unul dintre principalele motive pentru care speranţa de viaţă a românilor este cu cinci ani sub media UE. Totuşi, pentru a nu fi doar pesimişti, trebuie să spunem şi faptul că, faţă de anii '70, speranţa de viaţă a crescut cu 13 ani.

Citit 1086 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2013 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.