Greenpeace trage semnale de alarmă / Ecologiştii vor oprirea proiectului Enel de la Galaţi

Greenpeace trage semnale de alarmă / Ecologiştii vor oprirea proiectului Enel de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„O termocentrală mare şi neagră, pe malul Dunării, şi un vagonet ce aduce cărbune din Ucraina - o imagine cu care cetăţenii Galaţiului ar putea fi nevoiţi să se obişnuiască”, acesta este mesajul pe care ni l-au transmis, în weekend, voluntarii de la Greenpeace. Organizaţia ecologistă a încercat, sâmbătă şi duminică, să le atragă atenţia cetăţenilor Galaţiului despre riscurile construirii termocentralei Enel, printr-o machetă şi un punct de informare, amplasate pe Faleza Inferioară. Potrivit unui sondaj, până în aprilie, numai 21 la sută dintre locuitorii Galaţiului au auzit despre termocentrala Enel, deşi proiectul a fost iniţiat încă din 2007. „Greenpeace îi îndeamnă pe cetăţenii Galaţiului să se informeze asupra acestui proiect şi să ia atitudine pentru oprirea lui. Acest lucru este încă posibil, deoarece proiectul necesită obţinerea acordului de mediu, pentru care vor fi organizate dezbateri, adresate publicului larg”, ne spun reprezentanţii Greenpeace.

Meniul servit de Enel

Potrivit ecologiştilor costurile construirii termocentralei de la Galaţi ar fi prea mari, în comparaţie cu beneficiile. Aşa cum arată raportul “Costurile ascunse ale Cărbunelui”, termocentrala va provoca, anual, moartea prematură a 40 de persoane, precum şi a unui număr de 45.000 de zile de boală, producând pagube de sute de milioane de euro anual. „Termocentrala nu va oferi agent termic oraşului, căldura fiind disipată cu ajutorul sistemelor de răcire. De asemenea, raportat la poluarea pe care o va genera și la suprafața pe care o va ocupa, termocentrala va oferi un număr nesemnificativ de locuri de muncă, de aproximativ 130, în faza de exploatare. Pentru găzduirea în Zona Liberă Galati, termocentrala va plăti chirie la jumătate față de ceilalţi întreprinzători din incintă, de un euro pe an, pe metru pătrat, şi se va bucura de scutire la plata taxelor pentru importuri, către statul român”, declară coordonatorul de campanii din cadrul Greenpeace, Ionuţ Cepraga.

Conform memoriului tehnic al proiectului, termocentrala de 800 MW, pe bază de cărbune, pe durata celor 40 de ani de funcţionare, termocentrala va produce oraşului 6.000 de tone de pulberi în suspensie, 102.000 de tone de dioxid de sulf, 102.000 de tone de oxizi de azot, precum şi metale grele şi alte substanţe toxice.

Citit 1864 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2013 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.