Facultatea de Inginerie Brăila cedează 100 de locuri fără taxă facultăţilor din Galaţi

Facultatea de Inginerie Brăila cedează 100 de locuri fără taxă facultăţilor din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Facultatea de Inginerie Brăila nu va mai avea decât specializările care nu se fac la Galaţi * Locurile de la domeniul mecanic de la Brăila au fost distribuite celorlalte facultăţi din Galaţi * Numărul locurilor cu taxă e mai mic faţă de anul trecut *

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi scoate anul acesta la concurs acelaşi număr de locuri fără taxă ca şi anul trecut, însă reduce numărul locurilor cu taxă.

Distribuirea pe facultăţi aduce însă pentru admiterea din vară o serie de noutăţi. Acestea sunt legate în principal de numărul de locuri scoase la concurs pentru Facultatea de Inginerie Brăila, care nu va mai primi anul acesta decât 20 de locuri, faţă de cele 120 din vara trecută. Câştigătoare sunt celelalte facultăţi ale „Dunării de Jos”, care primesc în plus câte cinci sau zece locuri subvenţionate.

100 de locuri de la Brăila - aduse la Galaţi

Cifra de şcolarizare aprobată anul acesta de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pentru Universitatea „Dunărea de Jos” (UDJ) este aceeaşi ca şi în anul trecut: 1.812. Diferenţa e că, de data aceasta, MECI a respectat autonomia universitară şi a lăsat la latitudinea Senatului Universităţii decizia de distribuire a locurilor pe domenii de licenţă.

În principiu, s-a respectat distribuirea de anul trecut, cu o singură diferenţă: Facultatea de Inginerie Brăila n-a mai primit 120 de locuri, ci numai 20, la domeniul „Agronomie”. Restul de 100, care reprezentau „dubluri” ale unor specializări existente la Galaţi, au ajuns în gestiunea celorlalte facultăţi ale universităţii.

„Facultatea de Inginerie Brăila este una dintre facultăţile Universităţii „Dunărea de Jos” care oferea patru programe de studiu: trei din domeniul tehnic şi specializarea de «Agricultură». Programele din domeniul tehnic sunt practic dubluri ale unor specializări oferite candidaţilor noştri de facultăţile UDJ din Galaţi. În plus, în ultimii ani, s-a înregistrat o scădere a interesului pentru aceste specializări, atât la Brăila, cât şi la Galaţi. Ca urmare, Senatul UDJ a decis, pentru admiterea 2009, redistribuirea locurilor către facultăţi care oferă specializări mai solicitate de către tinerii din zona Galaţi-Brăila şi alte zone limitrofe”, a explicat rectorul „Dunării de Jos”, Viorel Mînzu.

Aşadar motivaţia Senatului ţine de motive strict economice, de o gestiune mai bună a resurselor. „Redistribuirea parţială a locurilor de la Brăila la Galaţi, pentru admiterea 2009, este strict legată de aspectul păstrării studenţilor în universitate pe parcursul anilor de pregătire, cu consecinţa conservării alocaţiei bugetare, prin oferirea locurilor la specializări mai solicitate”, a mai spus Viorel Mînzu.

Astfel, cele 100 de locuri de la „Inginerie Brăila” au îmbogăţit oferta de locuri bugetate de la celelalte facultăţi: cele tehnice au primit câte cinci locuri în plus faţă de anul trecut, iar cele umaniste câte zece în plus. În ce priveşte specializările „Inginerie mecanică”, „Inginerie şi management” şi „Ingineria mediului” de la Brăila, acestea vor fi disponibile numai la Galaţi.

Studenţii din anii mari continuă la Brăila

Asta nu înseamnă că Facultatea de Inginerie Brăila va fi închisă. „Anii II, III şi IV ai acestor specializări vor funcţiona în continuare la Facultatea de Inginerie Brăila. Specializarea «Agricultură» va oferi, în continuare, locuri la admitere la Brăila şi va funcţiona în continuare la Brăila. De asemenea, universitatea noastră va încuraja înfiinţarea la Brăila a unor noi programe de studiu cerute de brăileni, cum ar fi medicina veterinară, zootehnia etc”, a mai explicat rectorul UDJ Galaţi.

Asta cu atât mai mult cu cât conducerea universităţii recunoaşte importanţa studenţilor din oraşul vecin. „În universitatea noastră învaţă circa 2.100 de studenţi brăileni şi sperăm că în viitor se va materializa un proiect mai vechi de construire a unui campus nou al universităţii, situat între Galaţi şi Brăila, astfel încât noul nume al universităţii să fie Universitatea „Dunărea de Jos” Brăila-Galaţi”, a mai precizat Viorel Mînzu.

Mai puţine locuri cu taxă

O altă diferenţă majoră în ce priveşte cifra de şcolarizare de anul acesta este numărul vizibil mai mic de locuri cu taxă scoase la concurs. Este vorba despre un total de 1.640 faţă de 2.170 anul trecut. Decizia are la bază respectarea unui principiu al realismului, întrucât niciodată locurile cu taxă nu au fost ocupate în totalitate.

„Cifra de până acum era fantasmagorică, niciodată nu reuşeam să aducem atâţia studenţi cu taxă. Ce rost are să scoţi mii de locuri la concurs, dacă nu vor fi ocupate. Actuala cifră e mult mai realistă”, a mai spus rectorul Universităţii „Dunărea de Jos, Viorel Mînzu”.

Distribuirea locurilor pe facultăţi

- Facultatea de Mecanică - 255 buget, 50 taxă

- Facultatea de Nave - 95 buget, 50 taxă

- Facultatea de Inginerie Electrică şi Electronică - 145 buget, 50 taxă

- Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor - 121 buget, 160 taxă

- Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor - 125 buget, 50 taxă

- Facultatea de Inginerie Brăila - 20 buget (domeniul agronomie)

- Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - 225 buget, 160 taxă

- Facultatea de Medicină, Farmacie şi Stomatologie - 115 buget, 300 taxă

- Facultatea de Ştiinţe - 85 buget, 50 taxă

- Facultatea de Litere - 144 buget, 100 taxă

- Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie - 111 buget, 60 taxă

- Facultatea de Ştiinţe Economice - 185 buget, 350 taxă

- Facultatea de Drept - 100 buget, 120 taxă

- Facultatea de Arte - 28 buget, 40 taxă

- Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - 58 buget, 100 taxă

Citit 4176 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.