REPORTAJ/ Portul - un cartier lăsat de izbelişte, nicidecum o carte de vizită pentru Galaţi (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ/ Portul - un cartier lăsat de izbelişte, nicidecum o carte de vizită pentru Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Situat lângă Dunăre, Portul ar trebui să fie o zonă emblematică a Galaţiului. Din păcate, însă, imaginea acestui cartier este în grea suferinţă, ca, de altfel, imaginea întregului oraş.
În urmă cu câteva luni, mai exact în februarie, la precedenta noastră întâlnire cu cititorii din cartierul Port, semnalam ofurile majore ale locuitorilor din zonă: trotuare „ciuruite” ca după bombardament, câini comunitari care fac legea, gunoaie, probleme cu iluminatul, canalizări fără capace sau supraînălţate şi lăsate aşa, dar, mai ales, lipsa unui loc amenajat - piaţă, hipermarket - de unde oamenii să se poată aproviziona.
La câteva luni distanţă, am stat din nou de vorbă cu locuitorii din acest cartier şi astfel am aflat că problemelor vechi li s-au mai adăugat altele, noi…

Când plouă, apa întră în case

Costică Lefter (53 de ani) ne vorbeşte despre cea mai gravă problemă a sa şi a vecinilor săi: „Eu locuiesc pe strada Ghecet. Din timpul fostului primar, Dumitru Nicolae, am cerut canalizări, a promis că le termină dânsul. La un interviu spunea că s-au împrumutat bani să le finalizeze până i se termină mandatul. I s-a terminat de ceva timp mandatul, au venit alţii. Valea Oraşului, pe timp de ploaie, arată urât de tot. S-au făcut lucrări, chipurile, anul trecut, dar după o ploaie trebuie să mergem 50 de metri să ocolim bălţile. Dacă nu plouă, mai e cum mai e. S-au reparat numai câteva străzi principale. Pe toate celelalte, secundare, nimic! După ploaie - bălţi, nămol, apa intră în casă. În loc de canalizări s-au pus nişte capace rotunde: aşa au rămas. Sunt nişte firme care au luat banii şi au plecat. Canalizarea de pe Sindicatelor s-a făcut acum vreo patru ani: la Izvor, în faţă, apa e de o jumătate de metru când plouă şi pe toate străzile din lateral nu s-au făcut, sunt la fel, fără canalizare”.
Aceeaşi problemă ne-o semnalează şi un alt locuitor din zonă, Petrică (35 de ani): „Locuiesc în zonă de când mă ştiu. La noi, pe strada Leului, e o problemă cu strada: s-au început lucrările, dar nu s-au terminat, le-au lăsat aşa, iar acum au început să apară deja găuri în asfalt. Au pus un strat de asfalt, au lăsat canalizările mult înălţate, au luat banii şi au plecat. Totul e lăsat baltă de un an şi ceva de zile. Când plouă, se inundă tot, canalizarea fiind mult mai sus faţă de cât ar trebui”.

Nici o piaţă

Doamna Alexandra Gheţău (77 de ani) are, la rândul său, multe de spus: „Eu locuiesc la blocul Mălina. Suntem bătrâni, aveam o bancă aici, vizavi de Palatul Navigaţiei, chiar pe colţ, unde plăteam toate datoriile către stat. Ne-au luat-o, au plecat de aici. Acum ne chinuim şi ne ducem tocmai la Poştă. De ce ne-au luat-o de aici? Şi, în plus de asta, e un cartier aşa mare, nu ne-au făcut şi nouă o alimentară mare, un magazin din acesta - ne trebuia. Ne ducem tocmai în centru să facem cumpărături. Cei care au chioşcuri prin zonă îşi pun propriile adaosuri şi plătim mai mult pentru orice lucru. Oare chiar nu se putea face ceva şi pentru noi, ăştia bătrâni şi bolnavi? E aşa un cartier mare, se suie lumea în traseul 15 şi pleacă în Piaţa Mare. Soţul meu nu poate merge, a avut accident vascular şi numai eu merg peste tot. Păcat, că e o zonă atât de frumoasă: locuiesc aici de 30 de ani şi n-aş pleca în altă parte pentru nimic în lume. Dar nu avem ce ne trebuie. Tineretul mai pleacă, dar noi?”.
La rândul său, Costică Lefter ne spune de unde se aprovizionează dumnealui: „S-a înfiinţat cândva Piaţa Moruzzi: dar acolo nu am văzut să se desfăşoare vreodată vreo activitate. Mergem la Piaţa Mare, la Spicu, sau la moldoveni, pe Calea Prutului. "Viaţa liberă" ar trebui să facă astfel de întâlniri cu oamenii cât mai des, ca să vă spunem ofurile: cel puţin bătrânii, cu străzile astea, sunt disperaţi”.

Căminele SNG - ca după bombardament

Violeta Horghidan este de 12 ani administratorul Asociaţiei de Proprietari de la cele două cămine ale SNG, construite în 1964, care arată ca după bombardament. Dumneaei are o listă de nemulţumiri: „Sunt nemulţumită că am făcut mai multe  adrese la care nu am primit nici un ecou: una, pentru curăţirea spaţiului verde din spate, ne năpădesc bălăriile. Era programat, încă de anul trecut, pentru august şi octombrie: august a trecut, bălăriile sunt mari şi n-a venit nimeni să le cureţe. Apoi suntem nemulţumiţi că s-a spart asfaltul pe aleea de acces când s-au făcut lucrări, trotuarul e domeniu public, iar în faţa căminului efectiv ne rupem gâtul: această alee nu a fost reparată niciodată, iar noi nu avem fonduri. Nu pot să iau din încasări şi să repar acolo”, declară administratorul.

Gardul care barează strada

O problemă care a mai fost semnalată în presă este cea a blocării unui drum de acces în zonă: „A fost un scandal de proporţii. S-a făcut o adresă oficială privind privatizarea străzii din spate, o arteră care vine din Sindicatelor, exact pe porţiunea care dă spre Portului: noi am făcut o sesizare, la care, tot aşa, nu am primit nici un răspuns oficial. Nu ştim dacă s-a făcut cu acte legale. Vecinii din spate, de la Metacom, când au făcut lucrările, au lăsat şi molozul lângă gardul nostru şi nu l-au mai luat”, afirmă Violeta Horghidan.
Problema drumului public de acces care a fost blocat ne-o semnalează şi un alt locuitor al zonei, de 46 de ani, care, însă, nu a dorit să-şi dea numele: „Lângă unul dintre căminele SNG s-a făcut o şcoală particulară, Şcoala Primară „Omul de Zăpadă”. Şi am văzut că au barat drumul cu un gard din beton. M-am uitat pe harta Galaţiului, acel drum figurează ca drum public. Este o bucată din strada Sindicatelor, care dădea în Portului. Un drum public nu se poate privatiza!”, afirmă interlocutorul nostru.

Citit 3595 ori Ultima modificare Duminică, 08 Septembrie 2013 17:19

7 comentarii

 • postat de Primarul
  Luni, 16 Septembrie 2013 19:34
  5.13.169.***
  Cred ca singura solutie sa fiti ascultati este sa iesiti pe strada si blocati str. Domneasca.!!!!!!!!!!!!!!!!1
  Trebuie sa vina cineva sa va faca curatenie sa stranga cojile de cartofi si gunoaiele - dupa ce le aruncati de la etaj.

  Bravo ba ....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dan
  Luni, 09 Septembrie 2013 20:26
  84.106.134.***
  Foarte bun comentariul lui Claudiu. Acele imagini , cu pompierii carand sacii si carciumile pline, spun multe despre gradul de civilizatie si spirit civic . De asemenea , nu te poti plange de mizerie cand nu esti in stare sa te mobilizezi cateva ore pentru curatenie.
  Chiar atat de greu este ? Mentalitatea de a cere mereu ajutorul primariei nu e buna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pescarita
  Luni, 09 Septembrie 2013 12:51
  89.137.138.***
  ati vazut totul din afara..dar intrati si in camin...sa vedeti cum domneste mizeria pe scara...mirosul si peretii daramati ca dupa bombardament cum spune doamna violeta horghgardulidan...intrati totusi in camin la sc 1 et 1 .doar pe scara ,,,si gardul de beton care blocheaza drumul...si prob e ca se fura gardul de fer de la caminul unu sil sudeaza sil si vopseste imediat angajatii caminului2 ...nici usturoi nau mincat si nici gura nu le miroase..in fiecare zi sant alti oameni la vopsit sau alte lucrari sa nu poata dovedi cum fura de la blocul vecin...nimeni nu observa sau nu are curajul sa vb...tot ce sentimpla e din cauza noastra finca nu vrem sau ni e frica sa vb...
  0
  0
  Raportează
 • postat de pescarita
  Luni, 09 Septembrie 2013 11:10
  89.137.138.***
  veniti la blocul camin 1 sng de linga intfor..sc 1 e de ajuns sa urcati pe scara doar un etaj daca veti putea veti fi ingroziti cei aici...si cei in jurul blocului..cum zboara gunoiul de la etaj..coji de cartofi bidoane goale..zici ca aici nu locuiesc oameni..desi de asfel e liniste...apa de la ultima ploaie musteste de saptamini pe acoperisul administratiei..nimeni nu se oboseste sa desfunde scurgerea....apa sa infiltrat in pereti si se rup bucati intregi..oricand poate cadea in capul cuiva..cat eram chiriasi toti ne gospodaream,dar de cand santem propietari ...nu mai putem nici sa ne facem curat in ap.apa curge pe pereti de luni de zile cum sa obligi un propietar sasi repare teava de apa defecta din ap...daca vreti sa vedeti un bloc distrus de cei ce locuiesc in el aici aveti ocazia e de ajuns sa urcati pina la sc 1 mai departe dv hotariti...
  0
  0
  Raportează
 • postat de claudiu
  Luni, 09 Septembrie 2013 07:46
  5.13.143.***
  da, da, in port si nu in alta parte, la inundatii, pompierii carau sacii cu nisip si circiumile erau pline de oameni. Si nu cred ca venisera din 40 sa bea o bere in port
  1
  6
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 09 Septembrie 2013 07:20
  5.13.215.***
  primarul stie ce se intimpla acolo?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Laura
  Luni, 09 Septembrie 2013 00:45
  79.116.98.***
  Veniti pe strada Vamii, sa vedeti 30 de caini cel putin, unde o doamna doctor vine si ii hraneste in fiecare zi si uite asa ne este frica sa trecem pe acolo si ziua, dar mai ales seara si nici nu mai zic sa lasi un copil singur pe acolo, indiferent daca are 5 sau 15 ani, strada Saliste e reparata vai de ea, cica e asfaltata..in panta si asta e contrar canalizarilor si asa mai departe, e vai de noi!
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.