SFATUL MEDICULUI / Cum faci faţă asteniei de toamnă

SFATUL MEDICULUI / Cum faci faţă asteniei de toamnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Odată cu venirea toamnei, este normal să resimţi o oarecare stare de tristeţe * Deşi uneori e doar o manifestare trecătoare, poate fi vorba şi de astenia de toamnă


 

Considerată sora mai mică a asteniei de primăvară, această afecţiune este caracterizată printr-o stare generală de oboseală, prin lipsa poftei de mâncare (inapetenţă), prin tulburări de somn, cauzatoare de somnolenţă în timpul zilei şi prin scăderea capacităţii de atenţie.

De vină pentru apariţia simptomelor descrise sunt, în principal, schimbările atmosferice. "Organismul trebuie să se adapteze la trecerea de la anotimpul cald spre cel rece. Doar că această adaptare este mai lentă decât schimbările atmosferice, determinând astfel un dezechilibru. Astfel, apare astenia de toamnă, boală ce afectează cu precădere, dar nu exclusiv, femeile", explică medicul de familie Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Tratamentul

Astenia de toamnă dispare cu atât mai repede cu cât măsurile sunt luate mai din timp. Astfel, trebuie să te readaptezi la regimul de viaţă dictat de noul anotimp. "Trebuie profitat de cantitatea mai mare de fructe şi de legume pe care o găsim acum pe piaţă. Acestea ne asigură necesarul zilnic de vitamine şi minerale, ceea ce duce şi la o imunitate crescută. Apoi, şi vestimentaţia trebuie schimbată. Dimineaţa, când afară este mai frig, este recomandat să îmbrăcăm şi o haină mai groasă pe lângă tricoul, bluza sau cămaşa pe care o îmbrăcăm în mod normal. Astfel, atunci când la prânz temperatura creşte, putem renunţa la haina ma groasă", mai spune doctorul Boldea.

Dacă pe timpul verii, în mod normal, obişnuiai să dormi undeva între 6 şi 8 ore pe noapte, acum este recomandat să aloci somnului o durată suplimentară cuprinsă între jumătate de oră şi o oră.

Atenţie şi la hidratare

Faptul că temperaturile scad nu înseamnă automat că trebuie să micşorăm cantitatea de lichide consumată zilnic. "Organismul are nevoie de lichide nu doar pentru a le înlocui pe cele pierdute prin transpiraţie, ci şi pentru o funcţionare optimă a metabolismului”, spune dr. Lucica Grigorică, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. Medicii recomandă consumul a aproximativ trei litri (în jur de 13 pahare) de apă pe zi pentru un bărbat şi a 2,2 litri (9 pahare) pentru o femeie.

Suplimente alimentare, doar la recomandarea medicului

De la o lună la alta, în farmacii sau pe siteurile de profil online poţi găsi tot mai multe vitamine şi minerale artificiale. Dacă alegi să-ţi asiguri necesarul zilnic din aceste surse, este recomandabil ca înainte să ceri sfatul medicului tău de familie. Multe suplimente de vitamine şi minerale din comerţ, în general cele mai ieftine, nu îndeplinesc standardele de calitate cerute.

Citit 1944 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2013 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.