SFATUL MEDICULUI: Cum recunoşti şi tratezi corect bronşita

SFATUL MEDICULUI: Cum recunoşti şi tratezi corect bronşita
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O tuse simplă şi apărută “din senin” poate fi tratată şi acasă cu medicamente luate de la farmacie * Dacă însă apare febra, durerile de cap, expectoraţiile, durerea în piept sau dificultatea de a respira, vizita la medic nu trebuie amânată nicio zi


Bronşita este o inflamaţie a bronhiilor (căile aeriene prin care aerul intră în plămâni). Boala apare de cele mai multe ori toamna sau iarna şi se poate prezenta şi ca o complicaţie a răcelii sau gripei. “Infecţiile respiratorii pot afecta căile respiratorii superioare sau pe cele inferioare. Dacă agresiunea agentului patogen este mică sau medie, vorbim în general despre guturai, faringită şi uneori laringită. Dacă agentul infecţios este însă unul foarte agresiv, pot apărea bronşita sau pneumonia, infecţii respiratorii inferioare. De cele mai multe ori bronşita este cauzată de o bacterie. Boala poate fi acută sau cronică”, a explicat dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Simptome

“Printre primele manifestări ale bronşitei se numără tusea cu caracter productiv (tuse însoţită de expectoraţii), febra, dispneea (dificultatea de a respira) şi sindromul febril. Dificultatea de a respira este produsă ca urmare a inflamării şi a îngustării bronhiilor. De la debut, dacă bolnavul urmează un tratament corect prescris de medic, o bronşită fără complicaţii se tratează cam în 10 - 12 zile”, mai spune doctorul Boldea.

Nu lua antibiotice fără sfatul medicului!

Cel mai periculos lucru pe care îl poţi face este să iei antibiotice “după ureche”. Pentru ca tratamentul să dea rezultate şi să nu dezvolţi nici temuta rezistenţă la antibiotice, indicat este să consulţi medicul. Pe baza simptomelor descrise, acesta îţi poate recomanda tratamentul potrivit. Trebuie avut grijă şi la îmbrăcăminte. Dimineaţa şi seara temperaturile sunt mai scăzute faţă de restul zilei, astfel încât este recomandat să ai o haină la îndemână. Trebuie evitate şi spaţiile aglomerate şi prost ventilate, precum şi locurile în care se fumează. Un consum bogat şi cât mai diversificat de fructe şi legume îţi poate asigura o imunitate crescută. Părinţii trebuie să aibă în special grijă, deoarece copiii sunt predispuşi la îmbolnăvire.

Ca în fiecare an, DSP Galaţi va începe monitorizarea infecţiilor respiratorii prin cabinetele medicilor de familie sau prin cabinele şcolare de la 1 octombrie.

Citit 2928 ori Ultima modificare Luni, 23 Septembrie 2013 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.