Triajul epidemiologic din şcolile gălăţene, realizat doar pe jumătate

Triajul epidemiologic din şcolile gălăţene, realizat doar pe jumătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Controlul epidemiologic a fost realizat anul acesta în doar 65 la sută dintre şcolile din judeţul Galaţi * Medicii nu sunt obligaţi să facă triajul atât timp cât nu sunt plătiţi *

La două săptămâni de la începerea unui nou an şcolar, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a finalizat triajul epidemiologic din şcoli. Datele sunt doar parţiale însă deoarece din totalul de 440 de unităţi de învăţământ doar în 290 au fost efectuate anchete epidemiologice. În rest acest lucru nu a fost încă posibil, deoarece au lipsit medicii necesari. „Este vorba în special despre şcolile din mediul rural, acolo unde triajul ar trebui efectuat de către medicii de familie din respectivele localităţi. Aceştia nu pot fi însă obligaţi să efectueze triajul, pentru că nu sunt plătiţi. Există un ordin de ministru din anul 2008, care prevede plata medicilor de familie din fonduri provenite de la Ministerul Sănătăţii, pe baza unui contract încheiat între aceştia şi primăriile din respectivele localităţi. Însă nu au fost publicate şi normele metodologice pentru aplicarea acestui ordin, astfel încât este nefuncţional. Săptămâna viitoare voi pune la punct un model de contract care să poată fi încheiat între primării şi medicii de familie, pentru ca triajul să poată fi efectuat şi în celelalte şcoli”, a declarat directorul DSP Galaţi, doctorul Valentin Boldea.

Păduchi, scabie şi micoze

Dintre cei aproape 59.500 de copii examinaţi, 150 au fost depistaţi cu pediculoze (păduchi). “Alţi 67 aveau angine (roşu în gât – n.r.), 15 scabie (râie – n.r.) şi zece micoze (nume dat mai multor boli infecţioase de piele provocate de ciuperci microscopice). Majoritatea cazurilor provin din mediul rural, însă sunt şi şcoli gălăţene cu probleme. Copiii au fost scoşi din colectivitate până la rezolvarea problemelor pe care le au”, a mai spus sursa citată anterior.

După triajul epidemiologic urmează în luna octombrie prima etapă din calendarul de vaccinare în şcoli, cu imunizarea RRO (rujeolă – rubeolă - oreion) a copiilor de clasa I.

Citit 2295 ori Ultima modificare Vineri, 27 Septembrie 2013 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.