* Adică 1,2 kilometri pe lună * Urmează să ne convoace şi Primăria când se asfaltează pe Brăilei? *
Ce e bun la raziile la care nu iese subiectul? Simplu: mai vorbeşti cu unii colegi de prin presă, afli care a mai făcut un credit, te feliciţi că n-ai făcut şi tu; vezi care vrea să se lase de fumat – bestial, tu te-ai lăsat deja.
Înghiţi cu greu explicaţia oficială: „CJ şi Rutiera merg în control pe DJ 251, la Slobozia Conachi. Cum unde, la intersecţia aia unde s-a răsturnat maşina de pompieri. Ăăăă, merge şi CJ-ul pentru că a recondiţionat drumul. O parte din el” (reprezentantul CJ Galaţi).
Fascinant. Am plecat. Slobozia Conachi, venim!
33 la sută din drum
Vineri, ora 7,00 dimineaţa. Ne extragem cu greu din maşinile de serviciu. Aha, ăsta-i drumul, da? Şi ce e aşa grozav la el?, mă uit în jur încercând să pricep.
De fapt, nu-i nimic grozav, e un drum oarecare – DJ 251 -, de la ţară. Aflu imediat că cei 29 de kilometri refăcuţi, între Cudalbi şi Slobozia Conachi, nu sunt chiar de acolo – oficial vorbind.
Ce e drept, îi batem pe ăia care au construit în 4-5 ani 10 kilometri de autostradă. Cât au costat kilometrii ăştia? 52,9 milioane de lei – fonduri europene, îmi explică unul dintre inspectorii Autorităţii Judeţene de Transport Public.
Să spunem câţi kilometri are tot Drumul Judeţean? 87. Adică 33 la sută din drum e rezolvat. Ne mulţumim şi cu atât.
29 de kilometri. În 2 ani
Ok, adică trebuie să mă extaziez pentru 29 de kilometri fără gropi? Construiţi timp de DOI ANI, între 2009 şi 2011 (vin cam 1,2 kilometri pe lună)? Trebuie să-i conving pe cititorii ziarului că sunt nişte kilometri nemaivăzuţi?
Nu mă deranjează că au fost recondiţionaţi, să fie clar. Dar e un lucru atât de normal încât nu trebuia să ia nimeni ziariştii de mână, să îi aşeze în mijlocul intersecţiei în T - unde „s-a răsturnat maşina de pompieri” -, ca să le arate cum opresc rutierii maşini care cu un minut mai devreme dădea flash-uri nervoase, de „filtru, mă, vezi că-i filtru”.
Să interzică staţiile!
Ce legătură are drumul refăcut cu acţiunea Rutierei de control al maşinilor de transport persoane şi al TIR-urilor? Niciuna. Între timp, rutierii opresc resemnaţi numai maşini care ori au avut staţia închisă, ori nu au avut staţie deloc.
„Staţiile şi detectoarele de radar ar trebui interzise”, spune unul dintre oamenii legii, completând: „După primul oprit, deja ştiu toate TIR-urile că la Slobozia Conachi e filtru. Dacă mergem un kilometru mai încolo, îi găsim înşiraţi, spun că se odihnesc”.
Eficienţă
Cum spuneam mai devreme - ce dacă n-a ieşit razia? Ce dacă niciun şofer nu a avut măcar 0,1 alcoolemie? Uite, bine că n-am făcut credit în franci elveţieni, cică rata la casa cumpărată în 35 de ani, a ajuns de la 7 milioane la 13. Şi bine că m-am lăsat de fumat, alţii încă mai încearcă.
DJ 251? Bestial drum, v-am spus? 29 de kilometri. Refăcuţi în doi ani. Uau. Nu ştiu cum s-au descurcat. Eventual se inspiră şi Primăria de la CJ, şi ne cheamă când fasonează asfaltul de pe Brăilei.