Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
6 comentarii

Case şi copaci, ca pe valuri! * Flăcări din pământ * Crevase, apă şi nisip negru

Cercetătorul Tudose Tatu (FOTO) ne-a pus la dispoziţie date din lucrarea sa în lucru: „Historia geografică a schelei Galaţilor”. Aflăm astfel că judeţul a mai fost afectat de cutremure, chiar în aceleaşi zone, şi în alte secole. Ba chiar, la cutremurul din 11 (23 pe stil nou) ianuarie 1838, pământul s-a crăpat şi în zona Izvoarele (satul nu exista încă, nici nu se exploata petrol…), iar Galaţiul a fost afectat! El îl citează pe Gustav Schuller, consilier de mine al Marelui Duce al Saxoniei, expert însărcinat de Vornicia din Năuntru (Ministerul de Interne, adică) a Ţării Româneşti să cerceteze. Ajuns după cutremurul chiar mai devastator în judeţ decât „cel mare”, din 1802, la graniţa dintre principate, în satul Corbu (Măxineni, Brăila), Schuller observa: „Atât pe teritoriul valah, cât şi pe cel al Moldovei am descoperit tot ţinutul marcat de crevase şi rupturi./ O imensă cantitate de apă amestecată cu nisip de culoare gri şi negricioasă ieşea din crevasele largi de 6 picioare (1,83 m. – n. T.T.) a izbucnit din pământ în timpul cutremurului având înălţimea de 1 stânjen şi s-a răspândit în tot ţinutul./ La sosirea mea în aceste locuri am găsit cea mai mare parte a crevaselor deschise şi chiar mai largi cu mai mult de 8 până la 16 degete./ Mi s-a spus de locuitori că unele dintre ele s-au deschis imediat după cutremurul de pământ şi altele puţin câte puţin.” Schuller consemna şi un lac de 183/91,5 m. format după cutremur, cu apă ieşită din pământ. „Este vorba de aşa-numitul fenomen de „lichefiere”, care se produce ca urmare a cutremurelor de foarte mare intensitate”, spune cercetătorul gălăţean.

Crevasele ajungeau la Braniştea de azi
Expertul german nota, la 1/12.02.1838: „În Moldova pe malul de Nord Vest al râului Siret fantele şi crevasele erau mult mai considerabile” (s.n.), multe mai largi de 1,83 m. Gheaţa râului avea o fantă care îl traversa, prin care era ejectată apă şi nisip negru, iar „malul de Nord Vest al Siretului s-a înălţat cu ½ stânjeni” (1 stânjen = 2,23 m.), gheaţa râului fiind aruncată pe malul de S-E. Direcţia majoritară a crevaselor, în limbaj tehnic: „de la ora 12 la ora 3”, de la N spre S. „În rest de-a lungul Siretului fantele se prelungeau până la Cotul Lung şi chiar mai departe, atât pe teritoriul valah, cât şi pe cel moldovean”. Tatu precizează, după documente militare: Cotul Lung se afla la sud de satul Braniştea şi presupune că acele crăpături mergeau până la vărsarea în Dunăre a râului. Iată şi descrierea germanului: „În unele locuri terenul a fost răscolit de ondulaţii asemănătoare cu valurile unei mări montate şi obiectele ce se găseau la suprafaţă precum casele şi copacii au fost ridicate şi coborâte brusc, precum o navă agitată de furtună./ Trebuie de asemenea să remarc că în foarte multe alte locuri au avut loc fenomene luminoase şi flăcări care uneori au ieşit din pământ.” Tatu trage şi „câteva concluzii geografice”: la înclinarea luncii Siretului spre S-E „urmare faliei preacunoscute (Focşani-Nămoloasa-Galaţi, în prelungirea faliei vrâncene, zonă de mare seismicitate), eroziunii, accidentelor tectonice provocate de cutremure şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, colac peste pupăză, li s-au adăugat şi intervenţiile umane. Din care una, foarte veche, consemnată de cronicari, ar fi fost uşurată de modificările scoarţei luncii Siretului, atât de instabile”. Astfel, din ordinul lui Ştefan cel Mare, cursul Siretului a fost „preschimbat” la Crăciuna (zona comunei Independenţa), în 1471. Dar despre aceasta, despre cum s-a cutremurat Galaţiul în ´38 şi ce pagube au fost, şi o mică istorie a cutremurelor în zonă, într-o altă notă. Probabil că geologii ar putea compara cu folos aceste date cu cele actuale.

Citit 4543 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2013 18:00

6 comentarii

 • postat de @un proscris in tara lui... Marți, 15 Octombrie 2013 18:38 5.13.166.*** Link la comentariu
  2
  3

  Proasta crestere pe care o manifesti printr-un limbaj ieftin si rudimentar depaseste prin tonul voit de superioritate postarea agramata a altui comentator. Ce sa-ti facem luminatorule, lamuritorule, cum sa-ti multumim pt ca ne deschizi mintile inghesuite ? Ia-te de mana cu ,,Cobra-Galati'' care insa pare a avea bun-simt.

  Raportează
 • postat de un proscris in tara lui... Marți, 15 Octombrie 2013 17:15 46.214.139.*** Link la comentariu
  3
  6

  Daca intr-adevar ati fi avut un pic de "scolire" in tartacutele voastre pline de tarate native, adica din nascare...ati fi observat ca domnul Tudose Tatu v-a pus la dispozitie date dintr-o lucrare in devenire...deci date informative pur si simplu,exact cum ai scrie o stenograma, de exemplu...Evident ca domnia-sa nu s-a adresat celor aflati inca in faza povestilor de uz didactic in gradinite...asa ca "ciocu mic si joc de glezne" pe limba voastra de ignoranti sadea...Felicitari domnule TUDOSE TATU...sincere felicitari pentru documentatia lucrarii domniei-voastre...Multa sanatate si nu bagati in seama "latratul" pseudo-comentatorilor de top-mahala...

  Raportează
 • postat de Cobra mai taci ca esti praf Marți, 15 Octombrie 2013 17:07 5.13.212.*** Link la comentariu
  3
  6

  @Cobra uite-te pe youtube la filmarile din timpul si dupa cutremurul din Japonia din 2011. O sa vezi unele chestii asemanatoare cu cele din descrierea de aici. Sunt interesante filmarile alea cand arata crapaturile din pamant, cum se misca pamantul in zona crapaturilor si cum tasneste apa din ele. Dar zonele difera, fenomenul se manifesta diferit. Nu cred ca Gustav Schuller, care avea o pozitie importanta, avea chef de glume si minciuni.
  youtube.com/watch?v=TzlodnjPAuc

  Raportează
 • postat de @Cobra-Galati Marți, 15 Octombrie 2013 11:44 5.13.138.*** Link la comentariu
  5
  10

  In mod normal celor care scriu (ne)romaneste in halul asta ar trebui sa li se interzica postarile. Dar cum orice analfabet are dreptul democratic de a se exprima liber si tu o poti face neingradit. Ia-ti totusi o gramatica a lb.romane si pune-te pe invatat caci mai ai un drum lung in fata, inainte de a te pronunta asupra unui document de acum 200 de ani.

  Raportează
 • postat de Unu care s-a saturat de comentarii analfabete ! Marți, 15 Octombrie 2013 11:35 5.13.163.*** Link la comentariu
  4
  13

  Du-te la plimbare , Cobro , mai invata naibii gramatica si limba romana !

  Raportează
 • postat de Cobra-Galati Marți, 15 Octombrie 2013 10:29 5.13.203.*** Link la comentariu
  13
  7

  Uraa ce mai va-ti scos!Ati cautat voi in analele minciunii si gata!Sa inteleaga tot romanul ca aici era mai rau ca in Sahara,sau Antartica,ce mai aici nu locuia nimeni era un veritabil Jurasic Parc!Atmosfera de pe Marte era numai buna de trait in schimb in zona Galati jale Selenara!Nici lupte nu se tineau aici !Nici o lupta nu a fost ca nu aveau cum,pt ca
  " tot ţinutul marcat de crevase şi rupturi./ O imensă cantitate de apă amestecată cu nisip de culoare gri şi negricioasă ieşea din crevasele largi de 6 picioare (1,83 m. – n. T.T.) a izbucnit din pământ în timpul cutremurului având înălţimea de 1 stânjen ...."!!!Ce mai tot tinutul ara APOCALIPTIC!
  Ce va mai place shaorma!Asta sa io spuneti lui Mutu cind era drogat,sau el va zis-o voua!
  Uite asa galatenii au aflat ca nu numai televiziunile fac usor bani negri din reclamele cu RMGC ,cit si cercetatorii!Lasati balta mizeria asta ca oricum o intoarce-ti cum va fost dat tiparul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.