Construcţii care urâţesc Galaţiul / Gard de puşcărie la Spitalul Judeţean

Construcţii care urâţesc Galaţiul / Gard de puşcărie la Spitalul Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oraşul este pocit în multe locuri din cauza gardurilor de tip cimitir * În timp ce autorităţile spun că nu au bani, mulţi gălăţeni fac tot ce pot pentru a strica şi mai tare aspectul urbei


Urâte, întunecate, găurite, ruginite, stând să cadă şi, pe alocuri, incomplete sunt doar câteva dintre modurile în care poţi descrie starea în care se află tot mai multe garduri din oraş. Vechi şi într-o stare deplorabilă, sau noi, dar total lipsite de noimă şi de un elementar gust estetic, astfel de construcţii dau încet-încet Galaţiului aspectul unui cimitir. Nu doar casele vechi şi părăsite de pe străzile lăturalnice sunt împrejmuite de astfel de îngrădituri sinistre, ci şi o bună parte dintre cele mai importante instituţii locale, unele dintre ele aflate chiar în buricul târgului. Semn de "adaptare" urbană, în spatele unor astfel de construcţii respingătoare cresc, de la zi la zi, adevăraţi munţi de gunoi, ale căror emanaţii fetide vin şi completează deranjul vizual al priveliştii.

Dincolo de scuza la îndemână cu "nu sunt bani", autorităţile locale şi judeţene trebuie însă să ia măsuri pentru a repara sau a înlocui multe dintre gardurile de tip cimitir care urâţesc şi mai mult un oraş ce şi-aşa are de suferit în egală măsură atât de pe urma nepăsării şi intereselor meschine ale celor cu putere de decizie, cât şi a lipsei de civilizaţie a multora dintre cetăţeni.

Gard de "maximă siguranţă"

Doar sârma ghimpată mai lipseşte de pe gardul de la Spitalul Judeţean pentru a putea spune că te afli în faţa unui penitenciar sau a unui spital de psihiatrie de maximă siguranţă. Înalt şi opac, de inspiraţie comunistă, împrejmuirea nu te lasă decât pe alocuri să ghiceşti ce se află în spatele său. Curtea spitalului a căpătat astfel un aspect de spaţiu închis şi neaerisit, în ciuda grădinii destul de generoase. Dacă pe latura estică şi pe cea nordică, aspectul este singurul care deranjează, odată ajuns în spatele spitalului, pe partea sudică, lucrurile devin mult mai colorate. Prea comozi sau pur şi simplu fără urmă de bun simţ, mulţi dintre locuitorii blocurilor din zonă lasă pungile pline cu gunoi lipite de gardul de beton. De dragul diversităţii, unii dintre ei aruncă deşeurile direct în curtea spitalului, printre boscheţii lăsaţi să crească de izbelişte.

Faţada vestică a gardului spitalului este însă de departe cea mai interesantă. Asta pentru că o bună parte din zid este mascată dinspre exterior de garaje vopsite în mai toate culorile. Aşadar, aici practic aspectul gardului nici nu mai contează, pentru că nu mai poate fi văzut. O pată de culoare sare însă neaşteptat în ochi de pe fondul gri şi mohorât. Este vorba de partea de zid aflată în faţa bisericii "Sf. Apostol Andrei", pe care parohul a hotărât probabil să o văruiască. Această bucată de culoare ne poate ajuta să ne dăm seama cum ar arăta gardul deja existent cu doar o minimă investiţie.

Contactată, conducerea spitalului a explicat faptul că în prezent nu există încă un plan pentru înlocuirea gardului. "Avem alte proiecte în desfăşurare, către care se îndreaptă toţi banii alocaţi de Consiliul Judeţului Galaţi. Oricum, reabilitarea gardului s-ar afla mai jos pe o eventuală listă de priorităţi, mai necesare fiind renovarea unor secţii sau aparatura medicală nouă", a declarat şeful Serviciu tehnic-administrativ al spitalului, juristul Alina Nicolau.

La "Boli Infecţioase" s-a putut

În capătul celălalt al oraşului, în Bariera Traian, gardul Spitalului de Boli Infecţioase dă instituţiei sanitare o înfăţişare decentă şi îngrijită. Grădina din interior este perfect vizibilă din afară, ceea ce contribuie la aspectul de spaţiu aerisit. "Construcţia gardului actual a început în anul 2006 şi a fost încheiată în 2007. Totul a costat aproape 450.000 de lei. Împrejmuirea are o circumferinţă de 560 de metri. Măsura a fost luată deoarece vechiul gard era spart sau lipsea în anumite zone", a explicat managerul instituţiei, dr. Miruna Drăgănescu. În momentul construcţiei gardului, spitalul era condus de ec. Felicia Munteanu, angajată în prezent la Consiliul Judeţului Galaţi.

În cazul în care cunoaşteţi şi alte exemple similare cu cel prezentat mai sus vă rugăm să ni le semnalaţi pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2735 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2013 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.