Parteneriat între Consiliul Judeţului şi Asociaţia „Dincolo de tăcere”: Centru de recuperare pentru copiii cu autism

Parteneriat între Consiliul Judeţului şi Asociaţia „Dincolo de tăcere”: Centru de recuperare pentru copiii cu autism
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Un vis al părinţilor aflaţi în dificultate devine astfel realitate


Într-un oraş în care atipicul este încă judecat şi blamat, câţiva părinţi cu copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, în frunte cu o profesoară de la Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Auto „Traian Vuia”, Elisabeta Lăcătuş, se zbat de aproape un an şi jumătate să pună pe picioare un centru de recuperare. Ieri, visul lor, dar şi al altor părinţi care întâmpină aceleaşi dificultăţi, s-a împlinit. La ora 10,00, la Complexul de Servicii „Iovan Iorgovan”, din Micro 40, str. Av. Mircea Zorileanu, nr. 13, Asociaţia „Dincolo de tăcere” şi Consiliul Judeţului, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGSPC), au deschis un centru de recuperare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi cu sindrom Down.

Centrul a luat fiinţă ca urmare a parteneriatului public – privat, după ce consilierii judeţeni au votat, în august, asocierea. Spaţiul este pus la dispoziţie de către DGSPC, iar specialiştii sunt aduşi de către asociaţia parteneră. Centrul dispune de trei cabinete, o sală de sport, psihologi şi pedagogi de recuperare şi vizează programe de terapie individuală, de grup şi art terapie. „În prima parte a zilei vor fi grupe ca de grădiniţă. Terapia pe care o fac copiii la modul individual nu este suficientă, pentru că nu poţi să îi predai anumite concepte legate de grup. Îi învăţăm ideea de pauză şi toate noţiunile premergătoare intrării în colectivitate. Sunt mulţi copii care fac acasă terapie şi în momentul în care ajung la şcoală sau la grădiniţă nu se pot adapta”, ne-a declarat preşedinta Asociaţiei, Elisabeta Lăcătuş.

Astfel, de luni până vineri, între 8,00 şi 12,00, la centru specialiştii vor lucra pe grupe de câte cinci copii, iar de la prânz terapia va fi individuală. În fiecare sâmbătă va exista un program de art terapie. Potrivit preşedintei Asociaţiei, terapia de la centru este completată cu hipoterapie, dar şi cu înot. În Galaţi, există 247 copii cu autism declaraţi ca atare, dar, potrivit directorului adjunct al DGSPC, Ciprian Groza, numărul acestora este şi mai mare. „Sunt încă foarte mulţi nedeclaraţi, pentru că părinţii lor refuză să declare din varii motive”, ne-a declarat directorul adjunct al DGSPC.

Citit 3055 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2013 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.