Vechimea, precum acul în carul cu fân/ Pensionarii, pe drumuri în căutarea arhivelor

Vechimea, precum acul în carul cu fân/ Pensionarii, pe drumuri în căutarea arhivelor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Neglijenţa şi nepăsarea pun sute de oameni în situaţia de a nu putea demonstra cât şi unde au lucrat


 

„Vă rog să mă sprijiniţi pentru ca prin intermediul ziarului să aflu unde este arhiva fostei Autobaze nr. 5 Pechea, judeţul Galaţi, care aparţine de fosta ITA. Este locul de muncă în care am lucrat alături de alţi 45-50 de oameni, între anii 1976 şi 1981. De câteva luni fac eforturi să dau de un fir, pentru a putea obţine o adeverinţă de salariat şi să-mi completez dosarul de pensie”, ne spune Dimache Crişan. Fostul angajat al Autobazei nr. 5 Pechea ne-a povestit într-o scrisoare că, de câteva luni, s-a tot plimbat prin Galaţi, prin locurile pe unde ar putea găsi un indiciu despre arhiva fostei Autobaze Pechea, care aparţinea de Autobaza 1, din cadrul ITA Galaţi. „M-am gândit că sunt preluate documentele de Arhiva particulară din Galaţi de pe strada Dogăriei, dar nu este acolo, am mers şi la arhivele statului şi nu am găsit nimic!”, spune Dimache Crişan.

În căutarea unei firme care nu mai există

Pentru a-l putea ajuta, am făcut şi noi propriile investigaţii. Cei de la Primăria Pechea ne-au  sugerat să vorbim cu Mihai Constantin, fost şef al Autobazei nr. 5 Pechea, dat jos din funcţie în ianuarie 1990: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu arhiva. Teoretic, ar fi trebuit să fie preluată de fosta Autobază nr. 1 Galaţi, devenită (fosta) Întreprindere de Transporturi Auto (ITA) Galaţi”, ne-a spus Mihai Constantin.

Fosta Autobază nr. 1 Galaţi s-a transformat în SC „Intertrans” SA. Tot de pe internet, aflăm că, în 1999, Fondul Proprietăţii de Stat a scos la licitaţie SC Intertrans, fiind preluat de grupul de firme „Metal Grup Industrie” Galaţi (Calea Prutului nr. 11). Greu să dai de urma unei arhive care a trecut de la o firmă la alta!

"Montero Group", luată cu asalt

Pentru că nu găseam niciun fir, am apelat la Monica Turcu, administrator al SC „Montero Group” SRL (str. Dogăriei nr. 129), societate privată care gestionează arhivele unor instituţii. 

„Şi la noi s-au prezentat foarte mulţi foşti angajaţi ai fostei ITA, pentru a intra în posesia adeverinţelor de vechime în muncă, însă nu am avut cum să răspundem solicitărilor. Din fosta ITA, doar Autobaza II şi, parţial, Autobaza III, ne-au încredinţat arhiva. Am reuşit totuşi să vorbim (telefonic) cu fostul director economic de la Intertrans care ne-a spus că arhiva există la vechiul sediu din Ştefan cel Mare nr. 3 şi se lucrează cu publicul doar în prima zi lucrătoare din lună (tel. 0236/464.943), zi când, prin rotaţie vine cineva ca să rezolve problemele foştilor angajaţi”, ne-a spus Monica Turcu.

Pentru că firma respectivă nu are o soluţie pentru un program mai flexibil cu publicul, ar trebui să încredinţeze, potrivit legii, arhiva unei unităţi specializate, pentru a nu mai pune oamenii pe drumuri.

Din nefericire, sunt foarte multe societăţi care după 1989 nu au gestionat cum trebuie arhivele cu actele de personal, acestea fiind pierdute. Pe acest motiv, mulţi pensionari nu au putut beneficia de bani în plus la pensiile şi aşa mici, pe motiv că nu au avut de unde să mai obţină adeverinţe. Ca să dea în judecată firmele respective le-ar fi trebuit timp şi bani.

Citit 7205 ori Ultima modificare Duminică, 08 Decembrie 2013 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.