Un pensionar nelămurit/ Cum se calculează impozitul la pensii

Un pensionar nelămurit/ Cum se calculează impozitul la pensii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Constantin Ispilat din Galaţi ne aduce în atenţie „nelămuririle” sale în legătură cu perceperea impozitului la pensie. „Pensia mea este impozitată fără niciun temei şi, în acest scop, luna trecută, am fost la camera nr. 5 a Casei Judeţene de Pensii Galaţi, ca să mă lămuresc cum stau lucrurile. În următoarea lună, impozitul perceput a fost mai mare”, scrie semnatarul.

Constantin Ispilat a avut în noiembrie o pensie de 1.660 lei. Ne-am adresat celor de la CJP Galaţi şi am aflat cum se calculează impozitul: "Cei 5,5 la sută CASS se percep doar persoanelor cu un venit realizat din pensie mai mare de 740 lei pe lună. În cazul semnatarului nostru, din cuantumul pensiei de 1.660 lei se scad 740 lei şi mai rămân 920 lei. Această sumă de 920 lei se înmulţeşte cu 5,5 la sută (valoarea CASS) şi rezultă o contribuţie la asigurările de sănătate de 51 de lei, sumă pe care CJP a oprit-o, în noiembrie, din pensie. Impozitarea pensiei se face în cazul pensiilor care depăşesc 1.000 pe lună. Astfel, din 1.660 lei (cât are gălăţeanul nostru) se scad cei 51 de lei CASS şi 1.000 lei suma neimpozabilă, rezultând 609 lei. Impozitul se aplică la cei 609 lei, sumă care se înmulţeşte cu 16 la sută, cota de impozitare, rezultând un impozit pentru noiembrie de 97 lei”, ne-a spus Ana Denis Aramă, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

Suma netă mai mică primită de domnul Ispilat a rezultat din faptul că noiembrie a fost prima lună în care nu s-au mai restituit drepturile din CASS percepută ilegal.

Citit 18567 ori Ultima modificare Luni, 09 Decembrie 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.