Tănase Ene răzbate veacurile/ Un gălăţean şi ai săi 102 ani de viaţă

Tănase Ene răzbate veacurile/ Un gălăţean şi ai săi 102 ani de viaţă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Gălăţeanul Tănase Ene împlineşte astăzi frumoasa vârstă de 102 ani, alături de consoarta sa - Floarea Ene, de 82 de ani. În lipsa copiilor pe care i-au dorit, dar nu i-au avut, familia Ene se bucură de grija şi prietenia părintelui Florin Chiosa, directorul Centrului de Sprijin „Speranţă pentru vârsta a treia” din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Badea Tănase s-a născut în Slobozia Conachi, în 17 decembrie 1911, într-o familie cu patru copii. Dintre toţi ai lui, doar Tănase răzbate veacurile. „Tata, Neculai - Dumnezeu să-l odihnească în pace! - a muncit mult şi a făcut avere. Din cauza averii, când au venit comuniştii i-au confiscat tot şi l-au dus la închisoare. De acolo l-am luat mort, că s-a dus de supărare. Atunci, eu am ieşit pe poarta casei şi am plecat la Galaţi. L-am rugat pe Dumnezeu să aibă El grijă de mine”, povesteşte gazda.

A pierdut un frate pe front

Încă în putere şi o memorie de invidiat, Tănase Ene nu socoteşte anii, cât mai ales faptele care i-au marcat existenţa de-a lungul unui veac. Ne-a povestit că a făcut armata la Grăniceri, apoi al II-lea Război Mondial, pe frontul de Răsărit. „În război am pierdut un frate, pe mine m-a păzit bunul Dumnezeu. Apoi au urmat necazurile cu tata şi această etapă din tinereţea mea mi-a fost pildă. Am agonisit atât cât să duc un trai decent. Întâi mi-am făcut casă şi apoi m-am căsătorit”, spune badea Tănase.

O întreb pe doamna Floarea, de câţi ani sunt căsătoriţi? „De mulţi. Să vă spună soţul, că el ştie mai bine!”, ne îndeamnă Floarea. Anii de căsătorie depăşesc bine jumătatea de veac.

Faptele bune, precum o dâră de lumină

Tănase a fost croitor, mecanic auto şi şofer. A fost un om care nu a stat degeaba. Dar, ce folos că ridici palate, acareturi? Din toate întâmplările bune sau rele, Badea Tănase a învăţat un lucru simplu: că omul nu este veşnic pe pământ; că toate palatele şi acareturile pentru care se speteşte o viaţă întreagă, când "adoarme", le lasă altora. „Când pleci dincolo, nu iei nimic cu tine; rămân după tine faptele tale bune, precum o dâră de lumină. Dacă nu sunt bune faptele, în memoria celor care te-au cunoscut rămâne un mare întuneric”, ne spune domnul Tănase.

Astăzi, gălăţeanul Ene Tănase împlineşte patriarhala vârstă de 102 ani. Are emoţii, fiindcă este ziua în care primeşte prieteni, iar prietenii, mai ales la 102 ani, vin ca o binecuvântare de Sus. La mulţi ani îi spunem şi noi, din tot sufletul!

Citit 1405 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2013 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.