Avem o țară frumoasă! Lucruri uimitoare pe care trebuie să le ştii despre România

Avem o țară frumoasă! Lucruri uimitoare pe care trebuie să le ştii despre România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Înainte de a promova România potențialilor turiști străini, ar trebui ca noi toți, românii, să o cunoaștem. E clar că țărișoara noastră nu e văzută cu cei mai buni ochi, dar dacă nici noi nu o apreciem, atunci cine? Iată câteva lucruri despre România, pe care orice român ar trebui să le cunoască

 

Cimitirul vesel

 

Ascuns într-un sătuc din Maramureș, Cimitirul vesel nu e doar un loc unde localnicii își îngroapă morții, ci o atracție turistică unică. Crucile sunt din lemn, înalte și pictate în culori vii, însoțite de scene din viața răposaților. Mai mult, fiecare cruce conține câte un poem scurt care descrie viața persoanei îngropată acolo.

 

Inventatorii români au modelat lumea

 

Multe dintre lucrurile pe care le folosim și care formează realitate din jurul nostru sunt grație inventatorilor români. Prin ele e de menționat: insulina (Nicolae Constantin Paulescu), Hyper CD-ROM-ul (memorie optică cu mai multe straturi, tridimensională, inventată de Eugen Pavel), primul automobil din lume cu profil aerodinamic și cu roțile integrate în caroserie (practic, automobilul modern; Aurel Persu), stilou (Petrache Poenaru), biospeologia (studiul organismelor din peșteri; Emil Racoviță), sau scaunul cu parașută (un model timpuriu a scaunelor ejectabile cu care sunt dotate avioanele militare în prezent; Anastase Dragomir). De-asemenea, să nu uităm că Henri Coandă, Traian Vuia și Aurel Vlaicu au avut o foarte mare influență pozitivă asupra avioanelor.

 

Șapte locuri incluse în patrimoniul UNESCO

 

Pe scurt, aici avem Delta Dunării, centrul istoric al Sighișoarei, bisericile din Moldova, Fortăreața Dacă din Munții Orăștie, Mânăstirea Horezu, bisericile din lemn din Maramureș și localitățile cu biserici fortificate din Transilvania. Desigur, în ultima perioadă se fac eforturi pentru a înscrie și alte locații în patrimoniul UNESCO, printre care e și Roșia Montană.

 

Casa Poporului

 

Nu e cea mai înaltă, dar e a doua cea mai mare clădire cu rol administrativ din lume, după Pentagon. Ca să vă dați seama cam cât de mare e, imaginațivă că volumul Casei Poporului e cu 2% mai mare decât cel al Piramidei lui Keops, din Egipt.

 

Cea mai bine păstrată deltă din Europa

 

Nu e cea mai mare, dar e cea mai bine conservată deltă de pe continent. Delta Dunării are aproximativ 23 de ecosisteme naturale care abundă în viață sălbatică și frumusețe.

 

Cea mai înaltă sculptură din piatră din Europa

 

Ce-i drept, nu e foarte ușor să ajungi să o vezi cu ochii tăi. Statuia înaltă de 55 de metri este situată pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de Orșova, iar accesul se poate face doar cu barca. Sculptura îl înfățișează pe Decebal, ultimul rege al Daciei.

 

Singurul muzeu al aurului din Europa

 

Este cunoscut faptul că România are resurse foarte mari de metale prețioase. Cu toate acestea, deși toată lumea are impresia că se dorește doar valorificarea aurului, iată că în localitatea Brad există un muzeu unic în Europa care are expuse peste 2000 de piese de aur. Instituția a fost fondată acum 100 de ani și are în patrimoniu piese nu doar din România. Mai mult, exponentele sunt atât de valoroase încât nu mai sunt cotate în funcție de gramaj. De exemplu, o bucățică de aur în formă de șopârlă ce cântărește doar 7 zecimi de gram a fost estimată la trei milioane de euro.

 

Timișoara, primul oraș din Europa luminat cu energie electrică

 

Timișoara, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, a fost în 1884 primul oraș din Europa cu străzi luminte cu energie electrică.

Citit 11950 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2013 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.