Situaţie tensionată în continuare / Croitoresele, rămase tot în voia sorţii
Foto: În decembrie, croitoresele au aşteptat degeaba salariile în ger, în faţa întreprinderii

Situaţie tensionată în continuare / Croitoresele, rămase tot în voia sorţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Firma de confecţii, sancţionată de inspectorii de muncă pentru neplata salariilor, nu şi-a achitat amenda

Cele 70 de croitorese şi călcătorese, care nu şi-au mai primit de câteva luni salariile de la întreprinderea Aka Fashion SRL, şi-au luat gândul că cineva le va mai plăti lefurile restante. Asta mai ales că, din ceea ce spun angajatele, patronul firmei, Ali Karacas, ar fi plecat tocmai în Marea Britanie, de mai mult timp. Patronul nu a achitat nici amenda de 5.000 de lei, aplicată în decembrie 2013, de inspectorii de muncă, pentru neplata salariilor. Ca urmare, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi va trimite procesul verbal de constatare a amenzii la Administraţia Finanţelor Publice, pentru executarea silită a amenzii.

Alte posibile nereguli la firmă

Inspectorii de muncă ar mai avea ce să controleze la Aka Fashion, în cazul în care ar găsi pe cineva la sediu. Angajatele au încheiat de executat o comandă, la sfârşitul anului trecut, iar de atunci spun că nu au mai fost chemate la lucru, dar nici nu au fost notificate, oficial, ce se întâmplă cu programul de lucru ori dacă sunt în concedii. Fetele au aflat dintr-un afiş lipit pe uşa fabricii, că, de sărbători, activitatea firmei se suspendă. La începutul anului, de pe alt afiş au citit că activitatea se reia pe 15 martie. Croitoresele spun că aceasta a fost singura modalitate prin care au comunicat, în această perioadă, cu cei din conducere.

Fără explicaţii oficiale

De altfel, abia ieri ne-a răspuns şi nouă la telefon cel despre care croitoresele spun că a rămas să gestioneze fabrica în locul patronului. Acesta însă nu a dorit să-i facem public numele în ziar şi ne-a spus că nu are legătură cu Aka Fashion (ci cu o altă firmă gestionată de acelaşi patron), şi, ca urmare, nu e responsabil de plata salariilor, deşi ştie că nu au fost plătite.

Au făcut şi plângere la Poliţie

Între timp, cu datoriile crescând de la lună la lună, unele dintre croitorese şi-au căutat de lucru la alte firme de confecţii, care fac angajări chiar în această perioadă. Conform legii, ele pot lucra la alte societăţi, în baza altui contract, chiar dacă cel încheiat la Aka Fashion este încă în vigoare. Femeile ne-au mai spus că, disperate că nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor, au făcut chiar şi plângere la Poliţie, denunţând că nu le-au fost plătite salariile.

Citit 1253 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2014 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.