Boala care omoară cele mai multe tinere din România/ Află cum poţi preveni cancerul de col uterin

Boala care omoară cele mai multe tinere din România/ Află cum poţi preveni cancerul de col uterin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin * Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 şi 44 de ani 


Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata mortalităţii cauzată de acest tip de cancer în România este de 2 - 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est, şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor UE. Ne aflăm astfel la nivelul unor ţări din lumea a treia din Africa, Asia sau America de Sud. Autorităţile sanitare autohtone explică această situaţie prin faptul că la noi boala este depistată în stadii tardive, atunci când rata de succes a tratamentului este destul de mică. Din spusele medicilor vizavi de acest fenomen nu reiese faptul că româncele ar fi mai sensibile în faţa virusului Papilloma uman (Human Papilloma Virus – HPV) decât femeile din alte ţări europene. Singurul motiv pentru care la noi mortalitatea este de peste şase ori mai mare este cauzat de faptul că boala este depistată prea târziu.

Când, în 2010, au ieşit la iveală primele statistici care ne plasau în fruntea tristului clasament, Ministerul Sănătăţii a încercat să organizeze o campanie de vaccinare a fetelor în şcoli. Doar că decizia s-a lovit de refuzul multora dintre părinţi, speriaţi de efecte secundare pe care serul le-ar avea asupra fetelor. Astfel, campania s-a transformat într-un fiasco.

În prima parte a anului 2012, cifre alarmante au ieşit din nou la iveală. Ne situam în continuare pe primul loc în Europa ca rată de apariţie a numeroase boli, printre care şi cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii a decis atunci iniţierea la nivelul întregii ţări a unui program gratuit de analize pentru depistarea bolii. Proiectul avea să se desfăşoare pentru următorii cinci ani, scopul fiind unul clar: depistarea în stadiu incipient a afecţiunii, caz în care vindecarea este de aproape sută la sută. Doar că programul de screening s-a dovedit a fi mai mult un foc de paie. După doar câteva luni totul a fost redus la nivel de avarie, din cauza, spun autorităţile, lipsei banilor. Astfel, pe tot parcursul lui 2013, programul de screening a fost unul mai mult simbolic.

Pentru 2014, rămân doar speranţele

“Din cauza pierderilor de vieţi pe care le implică, precum şi ca urmare a costurilor foarte mari pentru tratament, cancerul de col uterin reprezintă în momentul de faţă o problemă de sănătate publică. Din fericire există un vaccin care poate preveni apariţia bolii. În judeţul Galaţi au fost imunizate prin intermediul campaniei din anii trecuţi aproximativ 3.500 de persoane. De asemenea, există şi un program naţional de screening, care a întâmpinat unele probleme anul trecut, din cauza lipsei de bani. Sperăm ca pentru 2014 situaţia să se îmbunătăţească şi cât mai multe femei să beneficieze de testări gratuite. Unităţile care au intrat în acest program sunt Spitalul de Obstetrică – Ginecologie “Buna Vestire” Galaţi, Spitalul CFR Galaţi şi Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor. La program pot lua parte toate gălăţencele cu vârste cuprinse între 24 şi 65 de ani”, a explicat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.  

Zece cazuri depistate prin program

Dintr-un comunicat de presă transmis de DSP Galaţi reiese că anul trecut la Programul naţional de screening au participat 159 de medici de familie gălăţeni prin cele trei reţele organizate la unităţile sanitare amintite. Dintre cele câteva mii de femei din judeţul Galaţi care au fost până acum testate, zece au fost diagnosticate cu tumori maligne în stadii incipiente. „În ceea ce priveşte programul de vaccinare anti-HPV, în perioada 2009 – 2013 au fost imunizate 3.475 de persoane. La grupa de vârstă 12 – 15 ani, a fost administrat vaccinul la un număr de 799 de fete, din care imunizarea completă a fost realizată doar la un număr de 248 persoane, restul de 551 oprindu-se la prima sau a doua doză. Pentru grupa de vârstă de peste 15 ani, vaccinul a fost administrat la 2.676 de adolescente, dar la fel ca şi la prima grupă de vârstă, imunizarea completă a fost făcută doar pentru un număr de 832 persoane, restul de 1.844 fiind imunizate incomplet. Putem comenta slaba adresabilitate faţă de această metodă de prevenţie prin faptul că părinţii şi aparţinătorii persoanelor eligibile au refuzat vaccinarea motivaţi de apartenenţa la anumite culte religioase care nu aprobă vaccinarea, publicitate negativă pe internet, sau doar o slabă informare a persoanelor care pot beneficia de vaccinare”, se arată în comunicat.

Săptămâna de prevenire

În judeţul nostru, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost marcată de către DSP Galaţi în intervalul 19 – 25 ianuarie. Ceea ce trebuie reţinut este faptul că aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit prin screening pentru femeile adulte şi vaccinare împotriva virusului Papilloma uman pentru adolescente.

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri de HPV. Unele tipuri cauzează veruci pe mâini sau picioare, în timp ce altele infectează organele genitale, atât la bărbaţi cât şi la femei, aceste tipuri numindu-se HPV genital. Dintre variaţiile de HPV genital, o parte cauzează veruci genitale şi alte12 tipuri de virus, cu „risc crescut”, pot determina cancer de col uterin. Infecţia HPV este foarte răspândită, majoritatea adulţilor infectându-se la un moment dat în cursul vieţii. Aproape toate aceste cazuri dispar de la sine, fără vreun tratament şi fără ca persoana să ştie. Totuşi, unele infecţii persistă şi pot duce la modificări anormale ale celulelor colului uterin. Aceste celule progresează spre cancer de col uterin după o perioadă de peste un deceniu.

„Stadiile pre-canceroase nu cauzează niciun simptom şi, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programele de testare, chiar dacă se simt perfect sănătoase. Există teste care pot fi utilizate pentru depistarea precoce: testul Babeş-Papanicolau identifică celulele pre-canceroase care se pot transforma în cancer de col uterin. Dacă testul este normal, femeile vor fi invitate să revină pentru screening după 3-5 ani. Screening-ul regulat, la fiecare 3-5 ani, reprezintă cea mai bună protecţie împotriva cancerului de col uterin. Dacă sunt detectate celule pre-canceroase, se vor recomanda investigaţii suplimentare (alt test Babeş-Papanicolau, testul pentru HPV sau o colposcopie), pentru a se stabili dacă este necesar tratamentul”, mai este specificat în comunicat.

Dacă aveţi nelămuriri sau dacă doriţi să obţineţi informaţii suplimentare vă puteţi adresa la Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, la numărul de telefon 0372.360.715.

 

Citit 1991 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2014 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.