REPORTAJ/ Soluţie pentru maşinile de pe trotuare: Locuitorii din Micro 16 vor parcări subterane (GALERIE FOTO)

REPORTAJ/ Soluţie pentru maşinile de pe trotuare: Locuitorii din Micro 16 vor parcări subterane (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sub platoşa groasă de zăpadă care îl acoperea săptămâna trecută, Micro 16 pare nu numai un cartier liniştit, ci şi unul lipsit de orice alte probleme care nu au legătură cu troienele. Nu tu garaje, nu tu maşini parcate pe trotuare, nu tu gropi în asfalt - toate sunt frumos "mascate" de un strat gros de nea.

Oamenii din cartier ştiu însă cel mai bine ce metehne vechi trebuie îndreptate în bucăţica lor de oraş. Iar pe principiul "omul gospodar îşi face iarna car, iar vara sanie", vor o rezolvare rapidă a problemei lipsei parcărilor.

Cartierul, construit în anii '60 -'70, nu mai face de mult faţă numărului mare de maşini. În plus, garajele sufocă, la rândul lor, puţinul spaţiu rămas liber printre blocuri. Locuitorii propun însă municipalităţii şi o soluţie.

"Subsolul în paragină ar trebui amenajat"

Tocmai de aceea, locuitorii din zonă ar vrea ca municipalitatea să amenajeze o parcare în subsolul Complexului Continental, în spaţiul de 700-800 de metri pătraţi care e în paragină de ani buni. "Într-adevăr, în scuarul faţa Complexului este cât de cât spaţiu de parcare, dar nu strică nişte locuri în plus", crede Stelian Ceambură (71 de ani). "Stăm cu maşinile pe spaţiul verde, fiecare pe unde putem, iar acolo, în fostul depozit de marfă de la subsolul Continentalului, e o mizerie de nedescris", ne spune Ion Sandu, indicându-ne locul de intrare în subsolul complexului.

Altcineva propune ca o întrebuinţare asemănătoare să fie găsită şi subsolului Complexului Siret, alt spaţiu lăsat tot de izbelişte. "În parcarea amenajată, maşinile ar fi păzite, contra unei sume de bani, aşa că ar fi în avantaj nu numai proprietarii de autovehicule, care nu ar mai avea grija maşinii, mai ales pe timp de noapte, ci şi municipalitatea care, în timp, şi-ar scoate investiţia", încearcă să ne convingă un alt gălăţean de necesitatea şi de utilitatea unei astfel de lucrări.

Dar poate că investiţia într-o parcare subterană nu şi-ar dovedi cu adevărata utilitatea decât în condiţiile în care, mai întâi, consilierii locali şi-ar da acordul ca toate garajele fără autorizaţie sau alte construcţii improvizate din cartier să fie dărmate!

O piaţă ieftină ar face toţi banii

Chiar dacă, nu cu mult timp în urmă, în Complexul Continental s-a deschis un punct al supermarketului Billa, gălăţenii tot duc dorul unei pieţe agroalimentare, una ieftină şi la îndemână. Ei spun că vânzătorii din piaţa aflată în Complex Siret (piaţa cea mai apropaită) nu sunt decât nişte bişniţari şi că au cele mai mari preţuri din toate pieţele gălăţene, de aceea nu prea trec pe acolo. Lor nu le rămâne decât să facă un drum până la Piaţa Ruşilor, din Micro 17, dar şi de acolo trebuie să se întoarcă cu sacoşele în braţe, căci nu există mijloc de transport de legătură.

"Ideal ar fi să se facă o piaţă chiar aici, în faţă la Billa, pe scuar", e de părere Ion Jiglău, adăugând: "În piaţa de la Complex Siret nu vin producătorii, au pus alţii stăpânire pe tarabe. Preţurile sunt foarte mari acolo."

 "Scuuumpă piaţa!", exclamă şi domnul Aftenie, referitor la piaţa de la Siret. "E cea mai scumpă, vin tot felul de bişniţari intermediari. Ar fi bună o piaţă, dacă ar veni direct producători", întăreşte acesta.

La rândul său, Virgil Neagu crede că o piaţă s-ar putea face şi "ceva mai încolo, în faţă la berăria Intim, unde e un spaţiu viran."

Degeaba fac sport dacă nu sunt civilizaţi

În ciuda faptului că, în general, este un cartier liniştit, doamna Rodica Hohotă se plânge că stă într-o zonă extrem de gălăgioasă,. Mai exact la blocul F6, din apropierea Şcolii 11. "Pe strada asta vin şi parchează mereu taximetriştii, chiar pe trotuare. Asta este însă nimica toată pe lângă gălăgia pe care o fac de dimineaţa până noaptea târziu, cu claxoanele, cu motoarele. Nu mai spun că pe aici trec şi maxi-taxiurile, aşa că nu te poţi odihni cum trebuie!", exclamă doamna, evident deranjată.

La fel de deranjat că nimănui nu-i pasă că perturbă liniştea publică se declară Ion Jiglău. Dumnealui îi arată cu degetul pe cei care se cred oameni civilizaţi doar pentru că fac sport, când, de fapt, deranjează jumătate de cartier cu gălăgia pe care o fac, toată vara, când joacă fotbal la Şcoala 11. În curtea instituţiei de învăţământ este amenajat, de mai mulţi ani, un teren de sport artificial, acoperit cu balon. "Noaptea, mai ales vara, aici se joacă fotbal până târziu, iar noi auzim numai înjurături şi claxoane, până pe la 2,00 noaptea", spune cetăţeanul.

Citit 2668 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2014 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.