În timp ce campania de imunizarea a fost oprită, la Galaţi mai sunt pacienţi care trebuie vaccinaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

În timp ce campania de imunizarea a fost oprită, la Galaţi mai sunt pacienţi care trebuie vaccinaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dozele cu ser antigripal produs la Institutul Cantacuzino conţin o bacterie periculoasă care poate provoca şoc anafilactic * Cu toate că ştia despre această situaţie încă din decembrie 2013, ministrul Sănătăţii a ascuns informaţia


Chiar în ziua în care la Galaţi erau confirmate alte două cazuri de îmbolnăviri de gripă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa public faptul că a hotărât stoparea campaniei de vaccinare antigripală, având în vedere, spunea oficialul, "evoluţia lentă a virusului gripal, numărul mic de cazuri confirmate cu gripă anul acesta spre deosebire de anii anteriori, precum şi faptul că imunizarea organismului se produce în interval de trei săptămâni de la vaccinare".

Din start, declaraţia a părut cel puţin bizară, în condiţiile în care Institutul Cantacuzino a produs deja 400.000 de doze de vaccin antigripal, din bani publici, tocmai cu scopul de a fi folosite în a doua parte a campaniei de vaccinare. Referitor la aceste doze, ministrul a declarat faptul că "orice ţară trebuie să aibă un stoc de vaccin pentru situaţii excepţionale. De aceea, pentru a asigura protecţia maximă obligatorie a populaţiei, am urmat recomandarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), ca stocul de vaccin gripal produs la Institutul Cantacuzino să rămână în custodia Institutului pentru cazuri de pandemie sau pentru orice situaţie excepţională cu care ne-am putea confrunta".

Interesant este că, potrivit unor surse medicale care au dorit să rămână anonime, imunizarea apare la două săptămâni de la vaccinare şi nu la trei, aşa cum a scos în faţă Nicolăescu.

O informare trunchiată

La doar câteva ore de la nedumerirea produsă de anunţ, ANM a trimis un comunicat de presă prin care a reuşit să arunce în aer întreaga situaţie şi să arate, în acelaşi timp, cât de simplu pot fi trunchiate declaraţiile, chiar şi la cel mai înalt nivel. Potrivit dr. Marius Savu, preşedintele ANM, vaccinul produs la Cantacuzino nu este conform normelor. "Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100, cât ar trebui să aibă un produs conform", a declarat Savu pentru Mediafax. Cu alte cuvinte, este mai mult decât evident faptul că ministrul Nicolăescu a omis cu bună ştiinţă să amintească şi despre calitatea îndoielnică a serului de producţie autohtonă.

Ca dovadă în acest sens stă şi comunicatul trimis pe 24 decembrie 2013 de ANM către Institutul Cantacuzino. "Vaccinul nu poate fi pus pe piaţă întrucât nivelul de endotoxine depăşeşte limita admisă. Institutul Cantacuzino a făcut un nou test şi a cerut totodată ANM să reia verificările, rezultatele indicând, la ambele instituţii, că produsul nu este conform", a mai precizat Marius Savu. La începutul anului ANM a trimis probe pentru reverificare către Agenţia Franceză a Medicamentului, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Astfel, Ministerul Sănătăţii ştia încă din luna decembrie despre substanţa periculoasă din vaccin. Cu toate acestea, a preferat să anunţe oprirea campanii, aducând drept argument numărul mic de îmbolnăviri.

Medicii încă cer vaccin

În timp ce campania de vaccinare a fost stopată, unii medici de familie din Galaţi ne-au spus că încă ar mai avea nevoie de doze de vaccin pentru imunizarea pacienţilor cu risc mare de îmbolnăvire. Dintre cele 18.000 de vaccinuri primite de către DSP Galaţi, au rămas nefolosite doar 2.000 de doze. Experienţa anilor trecuţi a arătat că vaccinarea este utilă şi în a doua jumătate a lunii februarie, deoarece îmbolnăvirea se poate produce chiar şi în luna martie.

Demitere cu specific românesc

Luat probabil prin surprindere de schimbarea neaşteptată a situaţiei, una dintre primele măsuri pe care le-a luat ieri (vineri - n.r.) Nicolăescu a fost să o demită pe directoarea Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici. La conducerea instituţiei a revenit Radu Iordăchel, care fusese demis în iulie 2013, de însuşi ministrul Eugen Nicolăescu, din cauza unor probleme de management. Potrivit Mediafax, Iordăchel a fost repus în funcţie după ce a câştigat în instanţă suspendarea ordinului prin care a fost demis.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Declin şi revenire cu probleme

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de produse imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri. Eugen Nicolăescu a cerut, joi, Curţii de Conturi, să verifice modul în care au fost folosiţi banii publici primiţi de Institutul Cantacuzino şi să stabilească valoarea prejudiciului pentru producţia de vaccin antigripal în care s-a găsit o concentraţie foarte mare de endotoxine. Din calculele noastre, pentru producţia celor 400.000 de doze, autorităţile au cheltuit aproximativ 3.800.000 de lei. Pentru modernizarea liniilor de producţie, au mai fost cheltuiţi cel puţin opt milioane de euro.

În ce constă pericolul

În ciuda avertismentelor date încă din luna decembrie de ANM, Ministerul Sănătăţii continuă să afirme că "testele efectuate până în prezent la doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino au arătat că toate reacţiile adverse înregistrate şi centralizate au fost minore, comparabile cu cele ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe". Concentraţia foarte mare de endotoxine conţine de vaccin ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau chiar şoc anafilactic.

 

Citit 1407 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2014 13:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.