REPORTAJ/ Un star cu poleiala luată. Mazepa, cartierul sufocat de maşini (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ/ Un star cu poleiala luată. Mazepa, cartierul sufocat de maşini (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe trotuare, automobilele sunt parcate până în buza blocurilor * Pietonii, obligaţi să meargă pe carosabil * Staţia de taxi continuă să blocheze parcarea de pe strada Roşiori


Lipsa locurilor de parcare este un of fără sfârşit în Galaţi, iar cartierul Mazepa nu face notă discordantă în acest sens. Chiar dacă oamenii se plâng continuu de acest neajuns, chiar dacă am atras în numeroase rânduri atenţia autorităţilor, situaţia nu s-a schimbat deloc de la ultimele vizite în cartierul Mazepa, zona Trei Star. Maşinile sunt în continuare parcate pe trotuarele străzilor Brăilei, Roşiori, Constantin Brâncoveanu, uneori chiar până în buza blocurilor, blocând trecerea pietonilor, ba chiar intrarea în scară. Oamenii au făcut în repetate rânduri sesizări pentru ca Primăria să găsească o soluţie, dar soluţia întârzie să apară.

Trotuarele sunt atât de înguste încât abia pot fi traversate de oameni, dar dacă mai sunt parcate şi maşini pe ele, mai că îţi vine să mergi direct pe carosabil. De altfel, acest lucru chiar se întâmplă, pe străzile din interiorul cartierului, situaţie care este periculoasă şi frustrantă şi pentru şoferi, care şi aşa navighează cu greu pe străzile îngustate de maşini parcate pe ambele sensuri de mers. O doamnă a venit la întâlnirea de joia trecută să ne reamintească evenimentul nefericit al unui bătrân care nu a putut fi scos din bloc de către asistenţii de pe ambulanţă decât pe braţe, din cauza maşinilor parcate prea aproape de ieşirea din scară. În acelaşi timp a făcut aluzie şi la recenta şedinţă de Consiliu Local, când aleşii nu au vrut să voteze demolarea garajelor de la Ancora, pentru crearea unei parcări. „Degeaba scrieţi, nu vor. Dacă ei nu vor, degeaba strigăm noi că vrem curăţenie şi locuri de parcare”, ne-a spus Elisabeta.

Semn de „parcare interzisă” de formă

Pentru că nu există spaţii de parcare, proprietarii automobilelor aleg să îşi lase peste noapte şi peste zi, maşinile parcate pe marginea străzilor chiar dacă există semne de circulaţie care interzic acest lucru. „Uitaţi semnul acolo, dar respectă cineva? Nu. Legea există, dar parcă e făcută numai ca să fie încălcată. Nu e încălcată numai de unul, e încălcată în masă”, ne-a mai spus Elisabeta.

Staţia de taxiuri, un ghimpe în coasta parcării

Chiar dacă din cauza zăpezii aşternute, joi, nu erau prea multe taxiuri staţionate pe marginea străzii Roşiori, staţia de taxi continuă să fie o problemă, pentru că obturează intrarea şi ieşirea din parcarea de pe marginea carosabilului. În iunie 2013, Constantin Călinescu, în vârstă de 70 de ani, se plângea tocmai de acest aspect. ”Nu pot să vă descriu ce înseamnă staţia asta aici. În primul rând, te împiedică să intri sau să ieşi din parcare. Eşti la mâna lor. În al doilea rând, îngustează străduţa asta, care şi aşa este aglomerată ca vai de ea. În al treilea rând, noaptea nu vă puteţi imagina ce auzim din gura taximetriştilor. Nu poţi sta cu geamul deschis. Dacă le atragi atenţia, ai încurcat-o. Nu mai zic că m-am trezit odată cu cauciucul de la maşină înţepat”, ne spunea, atunci, Constantin Călinescu, în vârstă de 70 de ani. De atunci şi până acum, lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Staţia de taxiuri este tot acolo.

Trei Star, intersecţia munţilor de zăpadă

La o săptămână de la căderea zăpezii, trotuarele de pe străzile Brăilei şi Roşiori erau încă înzăpezite şi fără cărări.

La cea mai recentă vizită a echipei Viaţa liberă în cartierul Mazepa II, joi, oamenii se chinuiau să meargă încă prin zăpadă. Trotuarele de pe strada Brăilei nu erau curăţate, chiar şi după o săptămână de la oprirea ninsorii. Nu spunem de străzile mici din cartier, Ovidiu, Constantin Brâncoveanu sau Armata Poporului, vorbim despre cea mai importantă arteră din Galaţi, buricul târgului, cum am spune. „Să vă duceţi în spate, pe Minervei, Contantin Brâncoveanu, Ovidiu, o să vedeţi că nămeţii sunt cât munţii. Nu a venit nimeni să cureţe, să dea la o parte”, ne-a spus Costel. Astfel, pe Roşiori cărăruile existau, ce-i drept, dar se opreau în dreptul falimentatului supermarket Flamingo, unde oamenii Ecosal s-au oprit, se pare, din deszăpezit.

„Trebuie să recunoaştem că nici proprietarii de magazine, chioşculeţe sau alimentare nu îşi fac întotdeauna datoria, dar nu înţeleg unde sunt oamenii Poliţiei locale, de ce nu dau amenzi?”, a mai spus Costel. Mormanele de zăpadă stăpâneau joi intersecţia de la Trei Star. Un pic mai înalţi dacă erau, ai fi crezut că poţi vedea Munţii Măcinului, ascunşi în restul anului de blocurile din Mazepa. Totodată, pe strada Română existau nişte scări care nu văzuseră deloc lopata şi nici nu se mai distingeau. Nu puteai spune dacă acolo mai există scări sau nu.

Străzi înguste, zăpadă şi maşini

Dacă oamenii sunt obligaţi de obicei să meargă printre maşini pe străzile Armata Poporului, Ovidiu, Constantin Brâncoveanu, pentru că micile trotuare, dacă există, sunt ocupate de automobile, acum era şi mai rău. Dac,ă până la căderea zăpezii, pietonii mai puteau merge fără să se oprească de fiecare dată când trecea vreo maşină pe stradă, acum trebuiau să facă staţionări la fiecare două – trei minute, să facă loc traficului autovehiculelor. Ba, nici nu puteau evita să nu fie stropiţi de zăpada mai topită de pe carosabil.

Parcări albe

Cum a făcut sau n-a fi făcut Primăria deszăpezirea, anul acesta, în oraş, clar este că nici oamenii nu prea şi-au dat interesul să dea zăpada la o parte din dreptul maşinilor lor şi din parcări. În spatele blocurilor de la supermarketul Flamingo, pe strada Minervei, era o mare albă de zăpadă, iar maşinile trebuiau împinse ca să iasă din parcare. Însă nu toate parcările arătau la fel, semn că fiecare bloc are gospodarii sau delăsătorii lui.

Trotuare cu cratere

Trotuarele, acum acoperite de zăpadă, potrivit cetăţenilor din Mazepa, sunt dezastruoase. Acestea sunt adevărate pericole publice, din cauza craterelor care au luat naştere în urma intemperiilor şi vremii care au trecut peste ele. „Noroc de zăpada asta că ascunde crăpăturile şi craterele care s-au iscat în ciment. Dacă acum se merge greu din cauza zăpezii, în restul anului nu se poate merge din cauza denivelărilor. Carosabilul a fost făcut, dar aşteptăm ca Primăria să se apuce de reabilitat şi zonele pietonale. Sper să nu mai întârzie mult, să nu mai amâne, pentru un trotuar prost e la fel de periculos ca un carosabil prost. Nu numai maşinile pot avea accidente, dar şi pietonii”, ne-a spus Georgeta.

Citit 3870 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.