Noua listă de medicamente compensate, în dezbatere publică

Noua listă de medicamente compensate, în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 27 martie, o listă cu medicamente compensate şi gratuite care conţine 150 de molecule noi sau cu indicaţii noi.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, aproximativ 20 la sută dintre moleculele noi aflate pe listă sunt pentru tratarea diverselor tipuri de cancer. Alte două molecule sunt destinate pentru tripla terapie a hepatitei C.

"Lista nu a mai fost actualizată de şase ani. Au fost copii şi adulţi care ar fi avut şansă de supravieţuire şi care din cauza lipsei acestor medicamente au murit. Dintre cele 150 de molecule, foarte puţine sunt cu indicaţii noi", atrage atenţia preşedintele FABC, citat de Agerpres.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 prevede existenţa a peste 1.300 de substanţe active (denumiri comune internaţionale), dintre care 157 sunt compensate cu 90 la sută şi alte 241 cu 50 la sută.

În ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate, lista cuprinde aproape 340 de substanţe active, dintre care 100 sunt destinate pentru oncologie, iar 152 sunt pentru copii, tineri (dacă aceştia sunt elevi sau studenţi), gravide şi lehuze.

"După anul 2008, la noi în ţară, pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o limitare a drepturilor acestora la tratamente de ultima generaţie. Este prima dată când se propune o listă nouă de medicamente compensate, elaborată după o metodologie de evaluare agreată la nivel internaţionale. Lista va fi completată cu un număr important de medicamente destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiovasculare, bolilor psihice, hepatitelor cronice de cauză virală, precum şi bolilor rare", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După intrarea în vigoare a listei, autorităţile estimează că se vor cheltui în plus de la bugetul de stat, doar în anul 2014, 592 de milioane de lei. Suma va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa clawback, revizuirea preţurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanţator şi producător etc.), mai precizează sursa citată.

Citit 1336 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.