Campanie VL "Noii români"/ Columbianul care îi învaţă engleză pe liceenii gălăţeni

Campanie VL "Noii români"/ Columbianul care îi învaţă engleză pe liceenii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bursier AIESEC, profesorul este de părere că administraţia oraşului ar trebui să umble la lucrurile mici care să-i facă pe oameni să se simtă mândri că sunt gălăţeni


Juan Esteban Carvajal Posada sau, mai simplu, Evan este poate cel mai nou gălăţean. A venit pe malurile Dunării din  Columbia în luna ianuarie a acestui an, prin intermediul AISEC pentru a-i învăţa limba engleză pe elevii de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”.

„Vin din oraşul Antiquia din Columbia şi predam şi acolo engleza într-o universitate. Am aplicat prin AISEC la o bursă pentru a vedea cum sunt adolescenţii din alte ţări, pentru că, din punctul meu de vedere, adolescenţii din Columbia nu au o bază solidă de la care să poate începe studierea limbilor străine. Mă bucur că am ajuns în România, deoarece este mult mai uşor de lucrat cu copiii de aici decât cu cei de la mine de acasă. Contractul meu expiră în luna iunie şi probabil după aceea mă voi întoarce în Columbia, deoarece îmi expiră viza”, spune columbianul.

„Mă bucur că adolescenţii de aici nu sunt contaminaţi încă de prostie. Sunt oarecum mai înclinaţi către rock, spre exemplu. În Columbia avem un curent muzical, care se cheamă reggaeton, mult prea explicit din  punct de vedere sexual, care îi învaţă pe copii că aspectul fizic reprezintă totul”, explică Evan.

„Diferenţa dintre o şcoală publică din Columbia şi una din România este că în ţara voastră profesorii sunt mult mai bine pregătiţi, iar după 11-12 ani adolescenţii pleacă de pe băncile şcolii cu cunoştinţe mult mai solide”, a adăugat profesorul.

Trebuie făcut ceva cu câinii fără stăpân

Iniţial, la venirea în ţara noastră, profesorul de 24 de ani avea idei preconcepute despre România, însă aceste idei au dispărut rapid. „Haideţi să fim serioşi. Peste tot poţi fi furat, peste tot există oameni fără căpătăi. Dacă vei căuta necazuri, le vei găsi peste tot în lume. În orice ţară”, mai explică acesta. „Există un lucru care într-adevăr mă deranjează în România. Faptul că în toate localurile se fumează. Eu, ca nefumător, sunt deranjat de faptul că mereu, în momentul în care ies de undeva, miros cumplit a fum”, explică Evan.

Printre atuurile oraşului care îi este acum "acasă" se află impresionanta noastră Faleză: „Mă bucur că am ajuns la Galaţi, un oraş care se află aproape de apă, oraş care are faleză. Aceste lucruri nu le aveam acasă”, spune profesorul.

Totuşi, în scurta perioadă petrecută la Galaţi, columbianul a văzut destul de multe lucruri deranjante. Din spusele sale, dacă ar avea opţiunea să candideze la vreo funcţie publică, două lucruri ar schimba fundamental în urbea de la malul Dunării. „Problema câinilor comunitari. Înţeleg că nu sunt resurse şi că sunt multe lucruri care nu merg aşa cum ar trebui. Pe de altă parte, această problemă trebuie rezolvată urgent. Eu sunt pentru castrarea acestor animale, pentru că nu este normal să fie atât de multe în libertate”, explică acesta.

Restaurarea clădirilor vechi şi curăţenia, prioritare

„Cred că cel mai important lucru la care trebuie umblat este mândria. Eu sunt din regiunea Medellin a Columbiei, regiune care la un moment dat a fost o ţară de sine stătătoare. Eu sunt foarte mândru de originile mele. Aşa ar trebui să fie şi gălăţenii. Aici pot lucra cei din administraţie. La lucrurile mici, care să-i facă pe oameni să fie mândri că sunt din Galaţi. La restaurarea clădirilor vechi, la curăţenie, lucruri aparent lipsite de importanţă, dar care fac o diferenţă uriaşă în mentalitatea oamenilor”, a mai explicat Juan Esteban Carvajal Posada.

După ce va pleca din România, profesorul vrea să ajungă în Ţara Bascilor, pentru un master, iar după aceea, cel mai probabil, în Germania, având în vedere că printre cele opt limbi străine pe care le cunoaşte se numără şi germana.

Citit 974 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2014 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.